Prati nas

Aktivno starenje

Biste li mogli živjeti potpuno sami?

Tko će mi donijeti čašu vode ako budem bolestan? Što ako padnem i ne budem mogao ustati? Tko će mi sutra skuhati ako se budem osjećao loše? Prođe ponekad i po tjedan dana da starija osoba ne izađe iz kuće i ne porazgovara s nekim.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako spriječiti usamljenost?
sreenshot: Youtube

Samoća je jedan od najvećih problema s kojima se susreću osobe starije životne dobi. Osim što češće pate od depresije, usamljene osobe susreću se i s nizom drugih, praktičnih, problema pogotovo ako su slabije pokretne. „Tko će mi donijeti čašu vode ako budem bolestan? Što ako padnem i ne budem mogao ustati? Tko će mi sutra skuhati ako se budem osjećao loše?“ Prođe ponekad i po tjedan dana da starija osoba ne izađe iz kuće i ne porazgovara s nekim.

Taj problem pokušava riješiti kampanja „Zaustavimo usamljenost“ (Campaign to End Loneliness) pokrenuta u Velikoj Britaniji gdje je usamljenost starije populacije vrlo izražena. Kampanja nastoji stvoriti mrežu organizacija i pojedinaca koji će brinuti o starijim osobama koje žive same i tako zajedničkim snagama zaustaviti usamljenost.


U sklopu akcije jedan se mladić svojevoljno zatvorio u stan na tjedan dana za koje vrijeme nije ni sa kime komunicirao. Svoje je iskustvo čitavo vrijeme snimao i na kraju s pravom zapitao: „Biste li vi mogli provesti tjedan dana a da ni sa kime ne porazgovarate?“

.

Aktivno starenje

Upoznajte Sheilu Kiss i pokušajte pogoditi koliko joj je godina

Godine zdravog života i brige za tijelo ovoj su se Britanki itekako isplatile. Naime, Sheila Kiss ima 62 godine, izgleda fantastično i muku muči kako otjerati od sebe sve mlađahne kavalire.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sheila Kiss je Britanka, trenutno nastanjena na Baliju. Voli aktivan život, redovito vježba i pazi što jede, no to sve skupa nije ono najzanimljivije u vezi Sheile. Najneobičniji podatak u vezi gospođe Kiss je nejzina dob. Naime, 62 su joj godine.

Dakako, mnogi joj kažu da izgleda i do 20 godina mlađe, što joj svakako godi čuti. No zbog toga, kako priznaje, ima i problema.


“Moram stalno podsjećati mlađahne muškarce da sam dovoljno stara da im budem majka”, kaže Kiss i otkriva da joj se na Instagram profil redovito javljaju i upola mlađi kavaliri.

Kiss je u mladosti bila manekenka i fitness trenerica, a desetljeća brige za vlastito tijelo, sada se itekako vide. No, gotovo opsjednuta teretanom postala je tek u četrdesetim godinama, nakon što je rodila dvoje djece, te je tada počela vježbati gotovo svakodnevno, a tu je naviku zadržala sve do sada.

S obzirom da je pojačala vježbanje, može jesti što god poželi, a upravo to – uživanje u životu – smatra i glavnim sastojkom dobrog izgleda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP