Kako spriječiti usamljenost?
sreenshot: Youtube

Biste li mogli živjeti potpuno sami?

Autor: • 29. 09. 2017. • Aktivno starenje732 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Samoća je jedan od najvećih problema s kojima se susreću osobe starije životne dobi. Osim što češće pate od depresije, usamljene osobe susreću se i s nizom drugih, praktičnih, problema pogotovo ako su slabije pokretne. „Tko će mi donijeti čašu vode ako budem bolestan? Što ako padnem i ne budem mogao ustati? Tko će mi sutra skuhati ako se budem osjećao loše?“ Prođe ponekad i po tjedan dana da starija osoba ne izađe iz kuće i ne porazgovara s nekim.

Taj problem pokušava riješiti kampanja „Zaustavimo usamljenost“ (Campaign to End Loneliness) pokrenuta u Velikoj Britaniji gdje je usamljenost starije populacije vrlo izražena. Kampanja nastoji stvoriti mrežu organizacija i pojedinaca koji će brinuti o starijim osobama koje žive same i tako zajedničkim snagama zaustaviti usamljenost.U sklopu akcije jedan se mladić svojevoljno zatvorio u stan na tjedan dana za koje vrijeme nije ni sa kime komunicirao. Svoje je iskustvo čitavo vrijeme snimao i na kraju s pravom zapitao: „Biste li vi mogli provesti tjedan dana a da ni sa kime ne porazgovarate?“

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.