Prati nas

Vijesti

Gdje je novi Obiteljski zakon smjestio djedove i bake?

U nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona koji je upućen u javnu raspravu potražili smo članke koji definiraju prava i obveza baka i djedova. Nacrt je uzbunio javnost, ponajviše u samoj definiciji obitelji koja je iznimno uska i, prema mnogima, retrogradna.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Nada Murganić (foto: Vlada.hr)

Trebali je samo nekoliko sati da nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona koji je upućen u javnu raspravu izazove buru reakcija; ponajviše u definiranju obitelji, ali i uvjetima rastave braka.

Članak 1.

(2) U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Kao što vidimo prema ovoj definiciji obitelj ne bi bili ni supružnici koji nemaju djece, a djedovi i bake bi se računali u obitelj samo ako žive sa unucima. Istospolnim parovima koji odgajaju djecu jasno je poručeno da ih država ne smatra obiteljima. “Željeli smo donijeti jasniji, sažetiji zakon. Prvi put se uvela definicija obitelji koja je izazvala velik interes. Definicijom obitelji ne omalovažavamo osjećaje niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju. Zakon će biti mjesec dana na javnoj raspravi i iskristalizirat će se mišljenja”, prvi je komentar ministrice  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić.   Potražili smo druge članke u kojima se spominju djedovi i bake.


Kontakti djeteta sa srodnicima i drugim bliskim osobama

Članak 121.

(1) Sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog bake ili djeda, odnosno djeteta, donijeti odluku o kontaktima unuka s bakom, odnosno djedom, uzimajući u obzir dobrobit djeteta.

Pretpostavke za  zasnivanje posvojenja

Članak 155.

(5) Iznimno, može se posvojiti dijete maloljetnih roditelja nakon godinu dana od rođenja djeteta, ako nema izgleda da će se ono odgajati u obitelji roditelja ili bake i djeda odnosno drugih bližih srodnika.

Članak 162.

(1) Prije pokretanja postupka posvojenja centar za socijalnu skrb će pribaviti mišljenje bake i djeda, te punoljetnog sestre ili brata, odnosno polusestre ili polubrata i drugih bliskih srodnika.

Uzdržavanje unuka

Članak 248.

Ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete ili punoljetno dijete iz članka 245. ovoga Zakona, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju ako na strani djeteta postoje okolnosti zbog kojih su ga roditelji dužni uzdržavati prema odredbama ovoga Zakona.

Uzdržavanje bake i djeda

Članak 249.

Punoljetni unuk dužan je uzdržavati baku odnosno djeda koji nisu sposobni za rad, a nemaju dovoljno sredstava za život ili ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine, ako su ga oni uzdržavali ili se brinuli o njemu dulje vrijeme.

Uzdržavanje pastorka

Članak 250.

(1) Maćeha ili očuh dužni su uzdržavati maloljetnog pastorka ako on ne može ostvariti uzdržavanje od roditelja ili od bake, odnosno djeda.

Redoslijed obveznika uzdržavanja

Članak 262.

(3) Pravo na uzdržavanje od bake odnosno djeda ostvaruje se prije uzdržavanja od maćehe ili očuha.

Tijekom dana Ministarstvo je iz javne rasprave povuklo prijedlog novog Obiteljskog zakona. U priopćenju javnosti piše: Svjesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresirane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon sa Javnog savjetovanja na doradu.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP