Prati nas

Vijesti

U kojim gradovima i zašto će umirovljenici prosvjedovati 10. listopada?

Umirovljenici prosvjeduju zato jer ih čak 50 posto ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva. Jer smo najsiromašniji starci i starice u Europskoj uniji (osim Bugara). Progovorimo. Dignimo glas. Ukinimo doživotnu presudu na poniženje. Ljuti smo!

Objavljeno

|

Ilustracija, prosvjed #hrvatskamozebolje (foto: MojeVrijeme.hr)

U utorak 10. listopada umirovljenici izlaze na prosvjede diljem Hrvatske. “Umirovljenici prosvjeduju zato jer ih čak 50 posto ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva. Jer smo najsiromašniji starci i starice u Europskoj uniji (osim Bugara). Progovorimo. Dignimo glas. Ukinimo doživotnu presudu na poniženje. Ljuti smo!” poručuju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske koji organizira prosvjed.

Gdje se održavaju prosvjedi?

Zagreb, Manduševac, podne
Pula, Trg Portarata, podne
Split, Zapadna obala, podne
Osijek, Trg slobode, podne
Slavonski Brod, Korzo, podne
Zadar, Poljana Pape Ivana Pavla II. 16:00  Umirovljenici prosvjeduju protiv siromaštva i traže:

1. Povećanje mirovina svima umirovljenima nakon 1.1.1999. godine za 19 posto, s obračunom razlike od dana umirovljenja do kraja 2017.

2. Povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 19 posto od 1.1.2018. godine, jer u prvu izračunatu aktualnu vrijednost mirovine nije naknadno uračunat povrat duga starim umirovljenicima

3. Uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće (oko 1.600 kn), plus korektivni faktor prema godinama radnog staža

4. Uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu i nemaju prihoda za život (“nacionalna mirovina”), jer pokrivenost osoba starijih od 65 godina mirovinama iznosi samo 64 posto i na dnu je europskih zemalja (Austrija 100 posto, Slovenija 92 posto npr.)

5. Promjena modela obiteljske mirovine, tako da svatko ima pravo zadržati svoju radničku mirovinu, te dobiti određeni postotak partnerove (uz prihodovni i imovinski cenzus)

6. Novi model usklađivanja mirovina varijabilnom formulom na način da se usklađuje 100 posto u visini povoljnijeg indeksa (rast plaća ili rast cijena)

7. Pravo svim umirovljenicima na različite oblike rada, bez obustave mirovine

8. Ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine, dok se ne urede zemljišne i posjedovne knjige, a i tada s isključenjem nekretnine u kojoj se stanuje ili koja se koristi za najam

Umirovljenici prosvjeduju za dostupno javno zdravstvo i traže:

1. Ne vraćati zdravstvenu riznicu u državni proračun

2. Zadržati državno dopunsko osiguranje pri HZZO-u

3. Ne poskupljivati dopunsko zdravstveno osiguranje

4. Uvesti novi cenzus za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja prema liniji siromaštva (nije mi­jenjan od 2004.!)

5. Ukinuti dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike

6. Sudjelovanje predstavnika umirovljeničkih udruga u Upravnom vijeću HZZO-a

Umirovljenici prosvjeduju protiv isključivanja iz procesa donošenja odluka i traže:

1. Pokrenuti redoviti rad Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

2. Zakonom uvesti povjerenstva/savjete za umirovljenike i starije osobe na svim razinama lokalne samouprave

3. Uključivanje predstavnika umirovljenika u Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača

4. Donošenje cjelovite nacionalne strategije za starije osobe

5. Uvesti posebnog pravobranitelja za starije osobe

6. Ukinuti normiranje doživotnog i ukidanje dosmrtnog uzdržavanja

7. Uvođenje civilnog nadzora nad domovima umirovljenika

8. Reforma drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni

9. Dostupnost prava na informacije o pravima starijih osoba.

.

Vijesti

Zaposleni umirovljenici: Sve ih je više, no ne žele javno istupati

Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna.

Objavljeno

|

Autor

Do kada moram raditi?

Priča o umirovljenicima koji rade, u Hrvatskoj kao da je tabu tema. Do javnosti dopiru brojke i statistički podaci, ali o novom trendu nerado govore i poslodavci i zaposlenici. Svima je nekako nelagodno, valjda zbog činjenice da većina ljudi koji opet rade od mirovine ne može živjeti, pa u mirovini rade – da bi živjeli, piše Slobodna Dalmacija.

“Odradila sam uvjete do pune mirovine i prihvatila sam, nakon toga, kao umirovljenica raditi četiri sata u privatnoj poliklinici. Financijski aspekt je u drugom planu. Ne tjera me nužda, nego želja da ostanem aktivna uz osjećaj da sam sposobna za posao u kojemu mogu još dosta dati. Meni je ovo nastavak normalnog života, s time da mi je sada lagodnije nego prije jer imam više slobodnog vremena, a još uvijek radim. To je jedan lijepi prijelaz prema pravoj mirovini. Preporučila bih to svakome tko može”, kaže poznata splitska liječnica, ne želeći se javno eksponirati.Motivi novozaposlene umirovljenice u jednom maloprodajnom trgovačkom lancu ponešto su drugačiji. Nije, kaže, od onih što su jedva dočekali mirovinu da se riješe obveze svakodnevnog odlaska na posao. Osjeća se zdravom i sposobnom pa zašto ne bi radila ako se pruža prilika. Ali, to nije sve. “Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna”, kaže Slobodnoj ova trgovkinja, koja također inzistira na anonimnosti.

Od siječnja ove godine broj zaposlenih umirovljenika eksplodirao je te se u tri mjeseca gotovo udvostručio broj zaposlenih na četiri sata dnevno u odnosu na kraj 2018. godine – s 5.138 na gotovo 9.000 do kraja ožujka.

Nastavi čitati