Prati nas

Mozaik

Je li pogrešno priželjkivati smrt prezahtjevnog roditelja?

Njen negativan stav je već uzeo danak u odnosima u našoj obitelji. Znam da se nikada neće promijeniti, a njeno će zdravlje i dalje propadati. Sve što želi jest sve više i više mog vremena i pozornosti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako s teškim roditeljem?
foto: Pixabay

„Moja je majka najnesretnije stvorenje na svijetu i tako je već godinama“, piše čitateljica američkog portala za starije Ageing.com pa nastavlja: „Kada ju netko pita kako je, ne sjećam se da je ikada odgovorila – dobro sam. Sada se je doslovno ugušila dimom cigareta. Ima opstruktivnu plućnu bolest, dijabetes uzrokovan lijekovima, osteoporozu, okoštavanje vratne kralježnice… Popis njenih bolesti je nepregledan. Ne želi ustati iz kreveta kako bi vježbala i povratila barem malo snage. Sve što želi jest sve više i više mog vremena i pozornosti.

Prošlog je tjedna pala i sada je u bolnici. Kaže, izdalo ju je koljeno, a to se događa kada stalno ležiš i odbijaš svaku fizičku aktivnost. Ne mislim da sam užasna kada kažem da joj želim da se konačno smiri. I da, pošteno ću reći, da se mi oko nje smirimo, također. Njen negativan stav je već uzeo danak u odnosima u našoj obitelji. Znam da se nikada neće promijeniti, a njeno će zdravlje i dalje propadati.


Znam da ja ne odlučujem o tome kada će otići na drugi svijet, ali priznajem da želim da se to dogodi što prije. Mislim da je to jedini način da joj konačno bude dobro“, piše čitateljica koja se ujedno i pita je li u redu tako razmišljati o vlastitoj majci.

Carol Bursack, konzultantnica u skrbi o starijim osobama, kaže da u ovoj priči nema mjesta grizodušju, jer svi smo ljudi, a misli su samo misli. „Prihvaćanje da se majka neće promijeniti, da ima i mentalnih problema uz fizičke bolesti koje ju prate i da da se tu ne može ništa promijeniti nabolje jest sjajno“, kaže Bursack, a onima koji se nalaze u sličnoj situaciji savjetuje da potraže potporu u prijateljima.

Majku bi, smatra, ipak trebalo odučiti od toga da upravlja s drugim ljudima. „Savjetovanje i psihološka pomoć bi u ovakvim slučajevima mogli pomoći, ali ne zbog toga što joj čitateljica želi skori odlazak, već kako bi se popravila emocionalna šteta koju je majka nanijela osobama u svojoj okolini“, zaključuje Carol Bursack.

.

Mozaik

Upute za vjernike: Kako se ponašati i kako pratiti mise putem televizije i radija

Izgovarajte riječi koje bi inače izgovarali na misi. Prisjetite se da je misa molitva. Čak i ako niste fizički u crkvi, molitve na misi su univerzalne i nadilaze vrijeme i prostor.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ni za vrijeme koronakrize mnogi se vjernici nisu odrekli misa. Umjesto odlaska u crkve, euharistijska slavlja sada se prate putem medija. Ponajviše putem javne televizije. Hrvatska radiotelevizija tako prenosi svakodnevne mise na HTV3 i HR3 u 18 sati iz crkve Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu.

Mnogima je ovakav način prakticiranja vjerskoj života stran pa možda čak i težak, što jest svojevrsno iskušenje. Zato je Hrvatska katolička mreža pripremila niz savjeta kako možete sudjelovati i iskoristiti sve blagodati koje donosi mogućnost praćenja mise putem medija, Imajući pri tome na umu da iako ono ne može zamijeniti vašu fizičku prisutnost na slavlju, svako vrijeme provedeno s Bogom je vrijeme milosti.


Prije mise

  • Pomolite se i pročitajte misna čitanja unaprijed.
  • Razmatrajte čitanja. Možete razmatrati o njima u tišini svoje sobe, imati Lectio Divina, ali možete i raspravljati o čitanjima s vašim ukućanima ili prijateljima preko telefona.
  • Odaberite prijenos uživo ili snimku mise koju ćete pratiti. Bitno je ostati povezan sa svojom župnom zajednicom. Stoga, ako vaša župa ima prijenos uživo, bilo bi dobro da ih pokušate pratiti. Ako vaša župa nema prijenos, ili niste sigurni, možete pogledati popis prijenosa euharistijskih slavlja ovdje.
  • Odjenite se. Ne morate biti svečano odjeveni, ali nemojte ostati ni u pidžamama.
  • Pozovite druge da vam se pridruže. Najavite ukućanima te zajedno planirajte praćenje mise. Ili se dogovorite s prijateljima da pratite misu u isto vrijeme.
  • Pripremite bilježnicu. Uzmite bilježnicu i olovku i zapišite svoje misli, razmatranja ili molitve koje vam se pojave za vrijeme mise. To može biti odličan način uređivanja molitvenog života i zadržavanja pažnje za vrijeme prijenosa.
  • Pripremite prostor. Prema mogućnostima, pokušajte odvojiti poseban prostor za molitvu. Uz računalo/TV/radio, pokušajte zapaliti koju svijeću ili postaviti svete sličice ili kipove koje imate po kući.

Za vrijeme mise

  • Izgovarajte riječi koje bi inače izgovarali na misi. Prisjetite se da je misa molitva. Čak i ako niste fizički u crkvi, molitve na misi su univerzalne i nadilaze vrijeme i prostor. Sudjelujte u izgovaranju apostolskog vjerovanja, zaziva, odgovora…
  • Duhovno se pričestite. Na mnogim prijenosima nakon pričesti možemo čuti kako se izgovara iduća molitva: Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u te, ljubim te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakoga grijeha. Moja duša čezne za tobom, ali ja te ne mogu sada primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomislite da ste Isusa doista primili.) Isuse moj, klanjam ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se s tobom. O, ne daj da se ikada od tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen.

Nakon mise

  • Dajte milostinju. Ukoliko je moguće, pokušajte vidjeti na koje načine možete doprinijeti i pružati financijsku pomoć.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP