Prati nas

Mozaik

Je li pogrešno priželjkivati smrt prezahtjevnog roditelja?

Njen negativan stav je već uzeo danak u odnosima u našoj obitelji. Znam da se nikada neće promijeniti, a njeno će zdravlje i dalje propadati. Sve što želi jest sve više i više mog vremena i pozornosti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako s teškim roditeljem?
foto: Pixabay

„Moja je majka najnesretnije stvorenje na svijetu i tako je već godinama“, piše čitateljica američkog portala za starije Ageing.com pa nastavlja: „Kada ju netko pita kako je, ne sjećam se da je ikada odgovorila – dobro sam. Sada se je doslovno ugušila dimom cigareta. Ima opstruktivnu plućnu bolest, dijabetes uzrokovan lijekovima, osteoporozu, okoštavanje vratne kralježnice… Popis njenih bolesti je nepregledan. Ne želi ustati iz kreveta kako bi vježbala i povratila barem malo snage. Sve što želi jest sve više i više mog vremena i pozornosti.

Prošlog je tjedna pala i sada je u bolnici. Kaže, izdalo ju je koljeno, a to se događa kada stalno ležiš i odbijaš svaku fizičku aktivnost. Ne mislim da sam užasna kada kažem da joj želim da se konačno smiri. I da, pošteno ću reći, da se mi oko nje smirimo, također. Njen negativan stav je već uzeo danak u odnosima u našoj obitelji. Znam da se nikada neće promijeniti, a njeno će zdravlje i dalje propadati.


Znam da ja ne odlučujem o tome kada će otići na drugi svijet, ali priznajem da želim da se to dogodi što prije. Mislim da je to jedini način da joj konačno bude dobro“, piše čitateljica koja se ujedno i pita je li u redu tako razmišljati o vlastitoj majci.

Carol Bursack, konzultantnica u skrbi o starijim osobama, kaže da u ovoj priči nema mjesta grizodušju, jer svi smo ljudi, a misli su samo misli. „Prihvaćanje da se majka neće promijeniti, da ima i mentalnih problema uz fizičke bolesti koje ju prate i da da se tu ne može ništa promijeniti nabolje jest sjajno“, kaže Bursack, a onima koji se nalaze u sličnoj situaciji savjetuje da potraže potporu u prijateljima.

Majku bi, smatra, ipak trebalo odučiti od toga da upravlja s drugim ljudima. „Savjetovanje i psihološka pomoć bi u ovakvim slučajevima mogli pomoći, ali ne zbog toga što joj čitateljica želi skori odlazak, već kako bi se popravila emocionalna šteta koju je majka nanijela osobama u svojoj okolini“, zaključuje Carol Bursack.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP