Prati nas

Mozaik

Je li pogrešno priželjkivati smrt prezahtjevnog roditelja?

Njen negativan stav je već uzeo danak u odnosima u našoj obitelji. Znam da se nikada neće promijeniti, a njeno će zdravlje i dalje propadati. Sve što želi jest sve više i više mog vremena i pozornosti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako s teškim roditeljem?
foto: Pixabay

„Moja je majka najnesretnije stvorenje na svijetu i tako je već godinama“, piše čitateljica američkog portala za starije Ageing.com pa nastavlja: „Kada ju netko pita kako je, ne sjećam se da je ikada odgovorila – dobro sam. Sada se je doslovno ugušila dimom cigareta. Ima opstruktivnu plućnu bolest, dijabetes uzrokovan lijekovima, osteoporozu, okoštavanje vratne kralježnice… Popis njenih bolesti je nepregledan. Ne želi ustati iz kreveta kako bi vježbala i povratila barem malo snage. Sve što želi jest sve više i više mog vremena i pozornosti.

Prošlog je tjedna pala i sada je u bolnici. Kaže, izdalo ju je koljeno, a to se događa kada stalno ležiš i odbijaš svaku fizičku aktivnost. Ne mislim da sam užasna kada kažem da joj želim da se konačno smiri. I da, pošteno ću reći, da se mi oko nje smirimo, također. Njen negativan stav je već uzeo danak u odnosima u našoj obitelji. Znam da se nikada neće promijeniti, a njeno će zdravlje i dalje propadati.


Znam da ja ne odlučujem o tome kada će otići na drugi svijet, ali priznajem da želim da se to dogodi što prije. Mislim da je to jedini način da joj konačno bude dobro“, piše čitateljica koja se ujedno i pita je li u redu tako razmišljati o vlastitoj majci.

Carol Bursack, konzultantnica u skrbi o starijim osobama, kaže da u ovoj priči nema mjesta grizodušju, jer svi smo ljudi, a misli su samo misli. „Prihvaćanje da se majka neće promijeniti, da ima i mentalnih problema uz fizičke bolesti koje ju prate i da da se tu ne može ništa promijeniti nabolje jest sjajno“, kaže Bursack, a onima koji se nalaze u sličnoj situaciji savjetuje da potraže potporu u prijateljima.

Majku bi, smatra, ipak trebalo odučiti od toga da upravlja s drugim ljudima. „Savjetovanje i psihološka pomoć bi u ovakvim slučajevima mogli pomoći, ali ne zbog toga što joj čitateljica želi skori odlazak, već kako bi se popravila emocionalna šteta koju je majka nanijela osobama u svojoj okolini“, zaključuje Carol Bursack.

.

Mozaik

Lewisia – kamena djevica kojoj ćete se veseliti iz godine u godinu

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kada bismo mogli križati čuvarkuću i jaglac, vjerojatno bismo dobili biljku nalik lewisiji, cvjetnici koja polako, ali sigurno, osvaja hrvatske vrtove i balkone. Priča o njoj, barem onaj dio poznat zapadnoj civilizaciji, počela je paralelno s najvećom američkom avanturom – ekspedicijom koja je pod vodstvom Meriwethera Lewisa i Williama Clarka istražila do tada nepoznat zapad Amerike.

Meriwether Lewis, vojnik i javni službenik, ali i prirodoslovac, kraj potoka Lolo u današnjoj saveznoj državi Montani 1. srpnja 1806. godine otkrio je biljčicu koja je kasnije po njemu dobila ime – Lewisia rediviva.


Indijanski crni lijek

Ova skromna biljka navikla na škrte kamenjare ranije je bila poznata američkim domorocima koji su je zvali gorkim korijenom ili crnim lijekom, a koristili su je kao rijetku delikatesu. Legenda kaže da su za bisage pune gorkog korijena davali konja.

Postoji čak i mit prema kojem je jedan dio biljke iz originalnog Lewisovog herbara oživljen naknadno i to nekoliko godina nakon što je biljka prikupljenja. Ono što je sasma sigurno je da se Lewis iz višegodišnje ekspedicije vratio s barem jednim živim i zdravim primjerkom lewisije.

Kamena djevica

Iako se i danas L. rediviva sa svojim velikim ružičastim cvijetom rado uzgaja po znalačkim vrtovima, po popularnosti ju je pretekla bliska rođaka Lewisia cotyledon koja cvijeta više puta godišnje; od ranog proljeća do kasne jeseni. Zovu je još i Siskiyou lewisia ili kamena djevica.

I kod ove vrste lišće dugo do 9 centimetara raspoređeno je čvrsto rozetasto. A na stapkama dugim do 30 centimetara, štitasto su zbijeni mirisni cvjetovi koji dolaze u puno boja; od čisto bijele preko ružičaste, narančaste i crvene do potpuno žute. Mnogima su najzanimljivije hippie varijante s prugastim cvjetovima. Rod Lewisia, za sada, bilježi 19 vrsta smještenih u botaničku porodicu Montiaceae.

Lewisia cotyledon (foto: Sandro Bura)

Gdje uzgajati?

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima. Kada se uzgaja kao lončanica, valja joj osigurati hladno prezimljavanje u svijetlim i negrijanim prostorijama. Uspjeh je zagarantiran kada se biljka zimi, zbog kontroliranja vlage, može držati u negrijanom stakleniku.

Pozicija i temperatura

Samim tim što potječe iz američkih stjenjaka jasno ne da Lewisia podnosi ekstremne raspone temperature i sušu. Lewisia traži puno svjetla. Uspijevati će na punom suncu, ali i na zapadnoj ekspoziciji.

Supstrat

Biljku valja posaditi u ocjedito, siromašno i po mogućnosti kiselo tlo. Idealne su za kamenjar i sadnju u kamene zidove. Kada se uzgaja kao lončanica, dobar recept za supstrat je jedna trećina kvarcnog (riječnog) pijeska na dvije trećine komercijalne tresetne mješavine za uzgoj lončanica.

Kada zalijevati

Ekstremno je osjetljiva na višak vlage. U takvim uvjetima vrlo lako dođe do truljenja “mrkvastog” korijena. Stoga se voda u podlošku nikada ne smije zadržavati, a biljku valja zaliti tek kada se supstrat u potpunosti osušio.

Kako prihranjivati

Iako je lewisia “programirana” za škrte uvjete, možete je tijekom ljeta gnojiti na dvotjednoj bazi komercijalnim gnojivima za cvatuće biljke.

Kako razmnožavati

Odvajanjem postranih izboja i sjemenom.

Ubiranje sjemena lewisije

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP