Prati nas

Vijesti

Beus Richembergh: ‘Zakon o pravima branitelja je nemoralan’

‘Za mirovine branitelja do 2025. godine treba osigurati ni manje ni više nego 55,7 milijardi kuna. Samo iz proračuna za te će se potrebe izdvojiti 39,5 milijardi kuna’, objavio je Beus Richembergh.

Objavljeno

|

Goran Beus Richembergh (foto: GLAS @ Facebook)

Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh (GLAS) putem svog Facebook profila kritizirao je novi Zakon o pravim hrvatskih branitelja i trošak kojeg on generira. Kaže, riječ je o jednom od najnemoralnijih zakona u povijesti Hrvatskog sabora.

„Znadete li koliko će ukupno koštati mirovine hrvatskih branitelja od 2018. do 2025. godine? Ni manje ni više nego 55,7 milijardi kuna. Samo iz proračuna za te će se potrebe izdvojiti 39,5 milijardi kuna“, objavio je Beus Richembergh pa dodaje: „Samo za mirovine po ovom zakonu 2025. g. izdvajat će se godišnje 8,3 milijarde kuna (danas 5,5), od čega će se iz državnoga proračuna morati osigurati 5,7 milijardi kn (danas 4,1). Dakle, samo za mirovine, mimo doprinosa, svi hrvatski poreski obveznici morat će od 2018. do 2025. g. kumulativno izdvojiti 3,75 milijardi kuna više nego po dosadašnjem zakonu. K tome još treba u tom razdoblju dodati gotovo 2 milijarde kuna više za čitav niz drugih financijskih i materijalnih prava koja do sada nisu postojala ili su primjenjivana na manji broj korisnika.“

Nadalje, ovaj političar vladu proziva neodgovornom, što je vidljivo ne samo kroz stvaranje novih prava i povećanje broja onih koji će ih koristiti, već i kroz „bezobraznu najavu da će fiskalne učinke ovoga zakona procijeniti tek nakon dvije godine od njegova stupanja na snagu“.

„Njime se zapravo do kraja nastoji ubiti potreba čovjeka da se ostvari vlastitim radom i kreativnošću, da bude ponosan na plemenitost svoje nesebične namjere da obrani dom i domovinu, a da za to nikome ne ispostavi materijalni račun jer se s plemenitošću ne trguje. Njegova duboka nemoralnost je u namjeri da se stvara i širi ultimativna socijalna ovisnost o državi i da se ona promovira kao poželjna vrlina preko koje se ostvaruje lojalnost prema političkoj eliti koja dijeli povlastice. Također i u namjeri da se prodube nejednakosti i nepravednost države u odnosu prema osobama s invaliditetom. Vlada prijedlogom ovoga zakona stvara ogromne nove fiskalne obveze ne samo novim davanjima za postojeće nego i za nove korisnike“, zaključuje Goran Beus Richembergh.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.