foto: BigStock

Od jučer imamo nova stroža pravila i kazne za bicikliste

Autor: • 17. 11. 2017. • Vijesti612 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje stroge uvjete za sudjelovanje biciklista u prometu.

Od jučer vozač bicikla koji se kreće kolnikom na svim cestama dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.“Druga reflektirajuća oznaka”, sukladno tumačenju MUP-a, značila bi da biciklisti mogu, osim posebnom biciklističkom odjećom, biti označeni i nekom drugom oznakom, materijom ili samoljepljivom trakicom koja reflektira svjetlo, a koja ih čini uočljivijima na cesti.  Kazna za nepridržavanje ove odredbe je 300 kn, objavio je Sindikat biciklista.

Zakonodavac se tako, umjesto da po uzoru na druge naprednije države ograniči kretanje automobila po gradovima i otvori ih biciklima, odlučio dodatno zakomplicirati život biciklistima. Jer, iako je bicikl višestruko zdravo prijevozno sredstvo, ne koristi gorivo s bezbroj nametnutih trošarina, a ni skupe javne garaže koje su proteklih godina preplavile veće gradove.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.