Prati nas

Vijesti

Bandić o božićnici i pokazu: Penzići, spavajte mirno!

Nakon što je Ured za financije Grada Zagreba objavio da se revidira modela osiguranja besplatnog prijevoza, oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić. Kaže, nema govora o tome da će umirovljenici ostati bez besplatnog javnog prijevoza. 

Objavljeno

|

Zagrebačko smeće
MIlan Bandić (foto: Zagreb.hr)

Nakon što je Ured za financije Grada Zagreba objavio da se revidira model osiguranja besplatnog prijevoza, oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić. Kaže, nema govora o tome da će umirovljenici ostati bez besplatnog pokaza.

“Ništa se neće mijenjati, sve će ostati isto. Svi penzići, naši umirovljenici, najmudrija generacija Zagrepčana mogu mirno spavati. Svi oni koji imaju mirovinu manju od 3.200 kuna će imati besplatan prijevoz, koji imaju ispod 1.500 kuna ovih dana će dobiti božićnicu. Oni koji maju ispod 900 kuna, već 13 godina dobivaju 400 kuna, ispod 1.200 dobivaju 300 kuna i oni ispod 1.500 kuna dobivaju 200 kuna, to je tako 13 godina i bit će ubuduće”, kazao je gradonačelnik prilikom druženja s predstavnicima udruga povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.


Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec prosinac  2017.  i božićnica u iznosu od 100,00kn isplaćivat će se preko tekućih računa i Hrvatske pošte, objavljeno je na gradskim službenim stranicama.

Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune, pomoć će se isplatiti u srijedu, 13. prosinca 2017.

Korisnicima koji novčanu pomoć primaju preko Hrvatske pošte, pomoć će se isplaćivati od četvrtka 14. prosinca 2017.

Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1.

.

Vijesti

Za 2.000 umirovljenika stižu MANJE mirovine

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH.

Objavljeno

|

Autor

Brojnim hrvatskim umirovljenicima posljednjih mjeseci na kućne adrese stižu rješenja Mirovinskog zavoda kojima im se utvrđuju nove znatno niže mirovine od onih koje su primali dosad, piše Jutarnji list.

Riječ je, čini se, uglavnom o umirovljenicima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije, a kojima se tek sada 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se regulira međudržavno socijalno osiguranje na tom teritoriju ažuriraju iznosi mirovina, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima, navodi list.


Prema neslužbenim podacima, radi se o oko 2.000 ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u HZMO-u, što su za pojedine umirovljenike iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina.

“Stiglo mi je rješenje prema kojemu mi je mirovina od prošlog mjeseca niža za čak 1.100 kuna pa ću, umjesto 3.750, primati 2.657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumijem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definirali”, kaže Antonija Z., 71-godišnja Zagrepčanka koja je krajem prošle godine od HZMO-a dobila novo rješenje o mirovini.

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH. Kada se sve zbroji i oduzme, Antonija Z. je za suprugovih 37 godina i pet mjeseci staža naslijedila mirovinu od oko 3750 kuna. No, sukladno novom izračunu, koji se odnosi na mirovinu za prosinac prošle godine, a koja joj je isplaćena u siječnju ove godine, Antonija, po novome, ostvaruje čak 1100 kuna manju mirovinu.

I ne samo to – kako bi ostvarila pravo na dio mirovine iz BiH i Srbije, Antonija mora otvoriti i devizni račun jer je riječ o uplatama iz inozemstva, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP