Prati nas

Mozaik

e-Građani – svjetlo na kraju birokratskog tunela

Iskoriste ovu uslugu. Osim ako niste jedan ili jedna od onih koji vole šetati od šaltera do šaltera i čekati na redove te pri tome gunđati kako vam država krade vrijeme i novac. Ipak, onoga dana kada budemo mogli glasovati na lokalnim i državnim izborima iz svojeg dnevnog boravka, a uz pomoć osobne iskaznice i čitača pametnih kartica, moći ćemo reći da je e-građanin ono što bi trebao biti.

Objavljeno

|

Kako dignuti dokumente preko interneta?
foto: Pixabay

Vjerojatno ste već čuli oprečna mišljenja dugogodišnjem državnom projektu e-Građani koji je, prema našoj procjeni, svake godine sve bolji i bolji. Dok ga jedni hvale i zadovoljni su jer za mnoge informacije i dokumente više ne moraju obijati šaltere, drugi kažu kako je riječ o konfuznom, korisnički neprijateljskom sustavu u kojem se je teško snaći.

Naše iskustvo kazuje da su i prvi i drugi u pravo. U njemu će se teško snaći osobe koje nemaju srednju razinu informatičke pismenosti, no e-Građani jest skup usluga oko kojeg se isplati potruditi i koji vam u konačnici može uštedjeti puno vremena i novca.


Po samoj svojoj definiciji sustav e-Građani ima za cilj modernizaciju, pojednostavljenje, i ubrzanje komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga. Sustavu mogu pristupiti samo registrirani korisnici.

Što sve morate imati da biste koristili e-Građani sustav?

Registrirati se možete na više načina, no pretpostavljamo da vam je to najlakše uz pomoć biometrijske osobne iskaznice ili lozinkom i korisničkim imenom, a koje možete besplatno zatražiti u najbližoj poslovnici Fine.

Lozinka i korisničko ime nude sigurnosnu razinu 2 i za njih nije potrebna nikakva dodatna oprema. Osobna iskaznica pak nudi najvišu sigurnosnu razinu 4 i za nju vam je potreban čitač pametnih kartica, u ovom slučaju vaše osobne iskaznice. Možete koristiti i čitač kartica kojeg vam je dodijelila vaša banka za elektroničko upravljanje tekućim računom. Ujedno,  ovaj način, s obzirom na najvišu razinu sigurnosti, otključava i najveći broj dostupnih usluga u sustavu.

Čitač pametnih kartica (foto: MojeVrijeme.hr)

Što nam sve nudi sustav e-Građani?

Središnja stranica nudi cijeli niz poveznica na usluge različitih institucija. Na e-stranicama MUP-a tako možete ishoditi elektroničke zapise o prebivalištu, boravištu ili o vlasništvu vozila. U odjeljku e-matice možete zatražiti i dobiti domovnicu, rodni list, izvadak iz matice rođenih, vjenčani list i potvrdu o životnom partnerstvu.

E-porezna pak nudi upravljanje podacima poreznog obveznika, pregledavanje poreznih i drugih podataka u evidenciji Porezne uprave, podnošenje obrazaca, zahtjeva, traženje povrata poreza ili preknjiženja sredstava.

Neke od usluga sustava E-građanin

Zdravlje

Ovo je mjesto na kojem možete pregledati recepte za lijekove koje ste već realizirali, zatražiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja te pregledati podatke o izabranom liječniku. Također, ovdje možete vidjeti narudžbe za preglede koje ste zakazali.

Pravna država i sigurnost

ePisarnica Grada Zagreba vam omogućuje da provjerite fazu rješavanja predanog zahtjeva. Također putem nje možete predati i primiti tražene dokumente.

Sustav vam omogućuje i da od Ministarstva pravosuđa zatražite uvjerenje koje dokazuje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.

Rad

Ovaj odjeljak nudi sedam usluga: elektroničku radnu knjižicu, potvrdu iz mirovinskog sustava, pregled računa u REGOS-u te REGOS-ove usluge.

Obitelj i život

U ovoj rubrici možete zatražiti potvrdu o evidenciji korisnika socijalne skrbi.

Promet i vozila

Novina je da se putem usluge e-vozilo može predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole. Također, moguće je pregledati i predati porezne prijave na motorna vozila. Usluga e-plovilo omogućuje vam provjeru tehničkih podataka o vašem plovilu u listu A, podatke o vlasništvu u listu B te terete i zabilježbe u listu C. Omogućen vam je i uvid u podatak o valjanosti tehničkog pregleda plovila kao i pregled ispostavljene naknade za upotrebu objekata sigurnosti plovidbe.

Osobni pretinac sustava e-Građani

Što nam je sve stiglo u korisnički pretinac?

Odmah po prijavi, sustav nas preusmjerava u naš osobni korisnički pretinac (inbox) u kojem nalazimo poruke koje su nam država i njene institucije poslale. Tu su obavijesti poslane pred izbore, a koje nam govore gdje je naše biračko mjesto, podsjetnik na cijepljenje kućnog ljubimca, podsjetnik na zakazane liječničke pretrage koje moramo obaviti, obavijest o promjeni izabranog liječnika, tražena potvrda boravišta, traženi izvod iz matične knjige rođenih… Ne brinite, nećete se svaki dan morati prijavljivati kako biste provjerili poruke, budući da će vam obavijesti o novopristiglim porukama stizati i na vašu e-mail adresu.

Koja je glavna zamjerka ovom sustavu?

Onoga dana kada budemo mogli glasovati na lokalnim i državnim izborima iz svojeg dnevnog boravka, a uz pomoć osobne iskaznice i čitača pametnih kartica, moći ćemo reći da je sustav e-Građani ono što bi trebao biti. Do tada ostaje samo svijetla točka mračnog labirinta državne administracije. Savjetujemo vam da tu svjetlu točku, ipak, iskoristite. Osim ako niste jedan ili jedna od onih koji vole šetati od šaltera do šaltera i čekati u redovima te pri tome gunđati kako vam “država krade i vrijeme i novac”.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

.

Mozaik

Za bolji zrak u kući zaboravite biljke i otvorite prozor

Sigurno ste već nišli na ideju da će zrak u vašem domu ili radnom prostoru biti bolji i zdraviji ako u njemu ima biljaka. No ta je zamisao izvađena iz konteksta. Naime, biljke doista čiste zrak, no da biste primijetili bilo kakav učinak, morali biste od svoga stana napraviti pravu đunglu.

Objavljeno

|

Dom ispunjen biljkama vjerojatno je veseliji i ljepši, zbog čega biste se i vi sami mogli osjećati bolje. No biljke neće popraviti kvalitetu zraka u vašem prostoru, bez obzira na uvriježeno mišljenje da neke biljke čiste zrak. Odnosno, biljke bi možda i mogle popraviti zrak u vašoj kući, no da biste to postigli, morali biste imati negdje između 10 i 1.000 biljaka po četvornom metru prostora, piše portal Science Alert.

Tridesetogodišnja studija je pokazala da biljke imaju vrlo malo – ako i uopće – utjecaja na zrak u stanu. Koristeći podatke iz desetak različitih studija u kojima su znanstvenici analizirali zrak u prostorima, došlo se do zaključka da bi u stanu veličine 140 kvadratnih metara trebalo imato oko 680 biljaka ili čak pet po četvornom metru da bi se ostvario isti učinak kakav ima otvoren prozor. No, očito, to baš i nije vrlo mudar način korištenja prostora.


“Ovo je vrlo česta zabluda”, kaže inžinjer eko-sustava Michael Waring sa Sveučilišta Drexel. “Biljke su sjajne, ali one ne čiste zrak dovoljno brzo da bi to imalo neki utjecaj na kvalitetu zraka u vašem domu.”

Ideja o biljkama koje čiste zrak pojavila se 1989. kad su se tom zamisli bavili inžinjeri NASA-e želeći naći način kako da iz zraka svemirske postaje uklone potencijalno opasne i kancerogene spojeve. Tijekom istraživanja, postavili su mnogo biljaka u hermetički zatvoren prostor veličine oko jednog četvornog metra. Rezultati su bili sjajni. Unutar samo jednog dana biljke su uklonile čak 70 posto štetnih zagađivača iz zraka. Ali, mala hermetički zatvorena komora bitno je različita od stvarne okoline unutar neke velike poslovne ili stambene zgrade. Zaključci NASA-ine studije tijekom godina bile su pogrešno interpretirani i izvađeni iz konteksta.

U običnoj zgradi, ustajali zrak se pomoću običnih otvorenih prozora zamjenjuje čistim daleko brže nego bi to bila u stanju učiniti bilo koja količina biljaka. Štoviše, brzina kojom bilje čiste zrak toliko je mala da je gotovo irelevantna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP