Prati nas

Mozaik

e-Građani – svjetlo na kraju birokratskog tunela

Iskoriste ovu uslugu. Osim ako niste jedan ili jedna od onih koji vole šetati od šaltera do šaltera i čekati na redove te pri tome gunđati kako vam država krade vrijeme i novac. Ipak, onoga dana kada budemo mogli glasovati na lokalnim i državnim izborima iz svojeg dnevnog boravka, a uz pomoć osobne iskaznice i čitača pametnih kartica, moći ćemo reći da je e-građanin ono što bi trebao biti.

Objavljeno

|

Kako dignuti dokumente preko interneta?
foto: Pixabay

Vjerojatno ste već čuli oprečna mišljenja dugogodišnjem državnom projektu e-Građani koji je, prema našoj procjeni, svake godine sve bolji i bolji. Dok ga jedni hvale i zadovoljni su jer za mnoge informacije i dokumente više ne moraju obijati šaltere, drugi kažu kako je riječ o konfuznom, korisnički neprijateljskom sustavu u kojem se je teško snaći.

Naše iskustvo kazuje da su i prvi i drugi u pravo. U njemu će se teško snaći osobe koje nemaju srednju razinu informatičke pismenosti, no e-Građani jest skup usluga oko kojeg se isplati potruditi i koji vam u konačnici može uštedjeti puno vremena i novca.Po samoj svojoj definiciji sustav e-Građani ima za cilj modernizaciju, pojednostavljenje, i ubrzanje komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga. Sustavu mogu pristupiti samo registrirani korisnici.

Što sve morate imati da biste koristili e-Građani sustav?

Registrirati se možete na više načina, no pretpostavljamo da vam je to najlakše uz pomoć biometrijske osobne iskaznice ili lozinkom i korisničkim imenom, a koje možete besplatno zatražiti u najbližoj poslovnici Fine.

Lozinka i korisničko ime nude sigurnosnu razinu 2 i za njih nije potrebna nikakva dodatna oprema. Osobna iskaznica pak nudi najvišu sigurnosnu razinu 4 i za nju vam je potreban čitač pametnih kartica, u ovom slučaju vaše osobne iskaznice. Možete koristiti i čitač kartica kojeg vam je dodijelila vaša banka za elektroničko upravljanje tekućim računom. Ujedno,  ovaj način, s obzirom na najvišu razinu sigurnosti, otključava i najveći broj dostupnih usluga u sustavu.

Čitač pametnih kartica (foto: MojeVrijeme.hr)

Što nam sve nudi sustav e-Građani?

Središnja stranica nudi cijeli niz poveznica na usluge različitih institucija. Na e-stranicama MUP-a tako možete ishoditi elektroničke zapise o prebivalištu, boravištu ili o vlasništvu vozila. U odjeljku e-matice možete zatražiti i dobiti domovnicu, rodni list, izvadak iz matice rođenih, vjenčani list i potvrdu o životnom partnerstvu.

E-porezna pak nudi upravljanje podacima poreznog obveznika, pregledavanje poreznih i drugih podataka u evidenciji Porezne uprave, podnošenje obrazaca, zahtjeva, traženje povrata poreza ili preknjiženja sredstava.

Neke od usluga sustava E-građanin

Zdravlje

Ovo je mjesto na kojem možete pregledati recepte za lijekove koje ste već realizirali, zatražiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja te pregledati podatke o izabranom liječniku. Također, ovdje možete vidjeti narudžbe za preglede koje ste zakazali.

Pravna država i sigurnost

ePisarnica Grada Zagreba vam omogućuje da provjerite fazu rješavanja predanog zahtjeva. Također putem nje možete predati i primiti tražene dokumente.

Sustav vam omogućuje i da od Ministarstva pravosuđa zatražite uvjerenje koje dokazuje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.

Rad

Ovaj odjeljak nudi sedam usluga: elektroničku radnu knjižicu, potvrdu iz mirovinskog sustava, pregled računa u REGOS-u te REGOS-ove usluge.

Obitelj i život

U ovoj rubrici možete zatražiti potvrdu o evidenciji korisnika socijalne skrbi.

Promet i vozila

Novina je da se putem usluge e-vozilo može predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole. Također, moguće je pregledati i predati porezne prijave na motorna vozila. Usluga e-plovilo omogućuje vam provjeru tehničkih podataka o vašem plovilu u listu A, podatke o vlasništvu u listu B te terete i zabilježbe u listu C. Omogućen vam je i uvid u podatak o valjanosti tehničkog pregleda plovila kao i pregled ispostavljene naknade za upotrebu objekata sigurnosti plovidbe.

Osobni pretinac sustava e-Građani

Što nam je sve stiglo u korisnički pretinac?

Odmah po prijavi, sustav nas preusmjerava u naš osobni korisnički pretinac (inbox) u kojem nalazimo poruke koje su nam država i njene institucije poslale. Tu su obavijesti poslane pred izbore, a koje nam govore gdje je naše biračko mjesto, podsjetnik na cijepljenje kućnog ljubimca, podsjetnik na zakazane liječničke pretrage koje moramo obaviti, obavijest o promjeni izabranog liječnika, tražena potvrda boravišta, traženi izvod iz matične knjige rođenih… Ne brinite, nećete se svaki dan morati prijavljivati kako biste provjerili poruke, budući da će vam obavijesti o novopristiglim porukama stizati i na vašu e-mail adresu.

Koja je glavna zamjerka ovom sustavu?

Onoga dana kada budemo mogli glasovati na lokalnim i državnim izborima iz svojeg dnevnog boravka, a uz pomoć osobne iskaznice i čitača pametnih kartica, moći ćemo reći da je sustav e-Građani ono što bi trebao biti. Do tada ostaje samo svijetla točka mračnog labirinta državne administracije. Savjetujemo vam da tu svjetlu točku, ipak, iskoristite. Osim ako niste jedan ili jedna od onih koji vole šetati od šaltera do šaltera i čekati u redovima te pri tome gunđati kako vam “država krade i vrijeme i novac”.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

.

Mozaik

Jesu li žene same sebi neprijateljice? Oslobodimo se anti-ageing demona!

‘Koliko ste mladosti potrošili brinući se što će biti kad je više ne bude? Kako smo, bez obzira na sve dokaze protiv, progutale udicu da naša vrijednost nestaje zajedno s reproduktivnom sposobnošću? Druženjem s ljudima raznih godišta lakše ćemo izaći iz tog začaranog kruga negoranja starosti i početi razmišljati o njezinim prednostima.’

Objavljeno

|

Prije nekoliko godina doživjela sam prosvjetljujuć trenutak, piše u New York Timesu Ashton Applewhite. Toliko mnogo žena boji svoju kosu kako bi prikrile sijede. Mnoge žale tog truda i troška, a to je ujedno i glavni način kako same sebe, kao starije žene, činimo nevidljivima.

Kad je čitava grupa nevidljiva, nevidljivi su i problemi koji je more. Zamislite da svijet vidi koliko nas ima, i kako smo predivne, i zabavne. Zamislite da se okupimo i sve zajedno pustimo sijede vlasi. To bi doista bila velika promjena.Ovu ideju objavila sam na svojoj Facebook stranici i dobila mnoštvo reakcija, ne nužno dobrih. No to sam i zaslužila. “Ti prva pusti sijede”, glasio je jedan od komentara. To sam i učinila i čitavu kosu obojila i sivo, čak i one smeđe dijelove jer mi se činilo da ionako nitko neće vjerovati da mi je to prirodna boja. Naučila sam i važnu lekciju: Tko sam ja da govorim ženama kako bi trebale izgledati i što bi trebale raditi? Svaka ima pravo na vlastite odluke. Svaka ima pravo starjeti na način koji njoj najbolje odgovara.

Mladost # moć # ljepota

No o jednome se možemo složiti: Starenje je ženama teže. Mi nosimo teret izjednačavanja ljepote s mladošću i mladosti s moći – to je dvostruki spoj dobizma i seksizma. A kako se s time nosimo? Utapamo se u anti-ageing proizvodima. Lažemo o svojim godinama. Izgladnjujemo se, vježbamo, podvrgavamo se estetskim zahvatima.

Ove strategije mogu biti vrlo uspješne pa nije ni čudo što se toliko žena njima služi. Ne osuđujem, kunem se – ali kad se starija osoba izdaje za mlađu, to je kao da se homoseksualac predstavlja kao heteroseksualac, a crnac kao bijelac. Ovakva ponašanja imaju svoj korijen u osjećaju srama u vezi nečega u vezi s čime ne bi trebalo osjećati sram. Osim toga, takve stvari podržavaju istu tu diskriminaciju koja ih je i potakla.

Žene hrane seksizam i ageizam

Izgled je važan. Divljenje godi. No opsjednutost društva sa ženskim izgledom manje je vezano uz samu ljepotu, a više uz potčinjavanje i moć. Kad se žene natječu koja će izgledati mlađe, one zapravo podupiru dobizam, seksizam, izgled-izam i patrijarhat. Oko još nečega se možemo složiti: sve je to prilično veliko opterećenje. Ljestvica je postavljena tako visoko da smo osuđene na neuspjeh. Osim toga, takve nas stvari okreću jedne protiv drugih i zbog takvih su stvari najsiromašnije od najsiromašnijih upravo – starije žene nebjelkinje.

Prigrlite stigmatizirano

I što da žene rade? Ujedine se protiv dobizma baš kao što su se ujedinile protiv seksizma u 60-ima i 70-ima. Da bi neki pokreti bili snažni, članovi pokreta moraju prigrliti upravo ono što je stigmatizirano bez obzira radi li se o određenoj boji kože, ljubavi prema istom spolu ili starenju. To zapravo znači napraviti pomak od nijekanja dobi prema njezinu prihvaćanju.

No puno je to za tražiti. Otvorite li bilo koji ženski časopis, zasut će vas stotine članaka i oglasa tipa: “Ne možete očekivati da ćete biti željene ako se zapustite”. U toj stigmi nema baš ništa prirodno. No promjena ipak stiže. Magazin Allure zabranio je upotrebu pojma “anti-ageing” te umjesto toga prigrlio opise poput “dugoočekivano i neophodno potrebno slavljenje same sebe – zajedno s borama i svim ostalim”. Ako modna industrija može napraviti ovakav zaokret, možemo i mi. Moramo promijeniti načina na koji gledamo same sebe i druge. Evo kako krenuti:

Starenje nas obogaćuje

Tko doista misli da je neka starija gospođa manje zanimljiva, manje zabavna i manje vrijedna od žene koja je bila prije? Ako je to doista tako, odakle dolaze takve poruke i koja im je svrha? Naravno, starenje donosi i prilične gubitke, ali i autentičnost, samopouzdanje, perspektivu, samospoznaju. Moja mama čak kaže i da joj noge sada izgledaju bolje nego prije. Prioriteti su jasniji. Lakše se nosimo s osjećajima. Želimo manje. Manje nam je bitno što ljudi misle što u svakom slučaju oslobađa. Za mnoge žene je kasnija faza života ujedno i ona najbolje.

Naučimo gledati jedni na druge – ali i na sebe – velikodušnije

Umjesto da gledajući se u zrcalo mrmljamo: “Pa što se to, dovraga, dogodilo?”, prisjetimo se doista nekih stvari koje su se dogodile i koliko su divne bile. Ona bora koja ide od nosa do usana? Glumica Frances McDormand kaže da je u njenom slučaju ta bora rezultat toga što je godinama svojemu sinu govorila “Wow!” ili “Oh, kako zanimljivo!” Frances svoje lice naziva mapom, odbija estetske zahvate koji bi s njenog lica izbrisali prošlost. Nezadovoljstvo je ono što pogoni više milijardi dolara vrijednu industriju ljepote. Samopouzdanje je afrodizijak. Koji od vaših prijatelja su seksualno najaktivniji? Ne oni najljepši, niti oni najmršaviji. Niti oni najmlađi, nego oni koji misle da su njihovi ljubavnici pravi sretnici.

Odbacite način razmišljanja koji suprotstavlja mladost i starost

Predrasude nas okreću jedne protiv drugih. Kao što se mame koje rade stalno svade s mamama koje su doma, umjesto da se ujedine u borbi za iste plaće kao muškarci. Razlog zbog kojeg se žene tako srčano natječu za radna mjesta je taj što na određenim pozicijama za žene doista ima manje mjesta. Ne radi se o tome da žena ima previše, nego o tome da je za žene otvoreno manje pozicija. Stalno sukobljavanje ne samo da utvrđuje trenutnu raspodjelu moći već nas onemogućuje da budemo otvoreni i velikodušni.

Okupimo se svi zajedno, bez obzira na dob, i razgovarajmo o ovim stvarima

Svaka generacija mora za sebe naučiti kako je uzaludno i štetno pribojavati se starenja. Koliko ste mladosti potrošili brinući se što će biti kad je više ne bude? Kako smo, bez obzira na sve dokaze protiv, progutale udicu da naša vrijednost nestaje zajedno s reproduktivnom sposobnošću? Druženjem s ljudima raznih godišta lakše ćemo izaći iz tog začaranog kruga negoranja starosti i početi razmišljati o njezinim prednostima.

Imamo izbor: možemo kopati još dublju rupu ili možemo odbaciti tu prokletu lopatu. Ako imamo želju, volju i viziju, možemo se od natjecanja pomaknuti ka suradnji. Možemo umjesto o strahu, razgovarati o osnaživanju. I tu promjenu možemo donijeti svijetu. Ženski pokreti naučili su nas da se moramo izboriti za naša prava i moć, a pro-aging pokreti će nas naučiti da od te moći ne odustanemo.

Nastavi čitati