Prati nas

Vijesti

Ministarstvo: Potičemo branitelje da rade uz mirovinu

Oporba je, podsjetimo, najviše kritizirala podatak da će se od 2018. do 2025. godine izdvajanja za branitelje povećati za 3,7 milijardi kuna.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Može li se raditi u mirovini? Smiju li umirovljenici raditi?
foto: BigStock

Još uvijek se analiziraju novine Zakona o braniteljima, posebice one o proširenim mirovinskim pravima. Oporba je, podsjetimo, najviše kritizirala podatak da će se od 2018. do 2025. godine izdvajanja za branitelje povećati za 3,7 milijardi kuna.

„U prosjeku bi to po godini bilo povećanje od oko 450 milijuna kuna“, za Jutarnji je objasnio Ivica Akmadža, načelnik sektora za upravno-pravne poslove u Ministarstvu hrvatskih branitelja.


Zakonom se, navodi načelnik Akmadža, korisnicima s najnižom mirovinom povećava osnovica, i to za 50 lipa također ovisno od broju dana provedenih u borbenom sektoru. Primjerice, ako netko prima najnižu mirovinu od 2500 kuna, na to će mu se još isplatiti iznos ovisan o broju dana provedenih u borbenom sektoru. Ako je korisnik, primjerice, u ratu proveo sto dana, taj iznos će mu se povećati za 50 kuna, a ako je bio u ratu oko 2000 dana, onda će taj iznos rasti i do tisuću kuna. Međutim, napominjemo da je riječ samo o korisnicima koji primaju najniže mirovine. Također, zakonom je predviđeno da se dob za odlazak u starosnu mirovinu snižava.

„Za četiri mjeseca ako je u borbenom sektoru korisnik sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci te za po jedan mjesec za svaki mjesec sudjelovanja u obrani suvereniteta ako je u borbenom sektoru sudjelovao više od pet mjeseci“,  navodi načelnik Akmadža.

Novim se zakonom, ističe načelnik Akmadža, želi branitelje potaknuti na rad, stoga će se omogućiti rad uz starosnu mirovinu, i to do polovice radnog vremena bez obustave ili smanjenja mirovine. Rad uz mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti na puno radno vrijeme bit će moguć uz smanjenje mirovine za 1/3.

“Ovim zakonom omogućit će se rad uz invalidsku mirovinu zbog gubitka radne sposobnosti, moći će se raditi manje od 3,5 sati dnevno bez obustave ili smanjenja mirovine”, kaže Akmadža.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP