Prati nas

Ljubav i seks

Novogodišnja odluka: Više dobrog seksa

Žene nakon menopauze imaju interes za seks jednak interesu za sakupljanje sličica nogometaša, uvriježeno je mišljenje. Dok se smatra da muškarci postaju mekši od najmekšeg gusjeg perja tamo gdje trebaju biti tvrdi.

Objavljeno

|

Seks u starosti
foto: Pixabay

Vrijeme je za novogodišnju odluku. Neki će si obećati odustajanje od alkohola ili cigareta, drugi će si najaviti zdraviju prehranu ili više kretanja. No postoji nešto što vas može dodatno poduprijeti u tim odlukama – odlučite da ćete u idućoj godini imati bolji i češći seks. Jer seks je uzročno i posljedično vezan za zdravlje.

Kako do boljeg seksa nakon što proslavite „slatkih 60“? Kako povećati seksualnu želju i moć kada znamo da nam u zrelim godinama hormoni postaju neprijatelji pa žene proizvode više testosterona, a muškarci estrogena?  Žene nakon menopauze imaju interes za seks jednak interesu za sakupljanje sličica nogometaša, uvriježeno je mišljenje. Dok se smatra da muškarci postaju mekši od najmekšeg gusjeg perja tamo gdje trebaju biti tvrdi.


Ipak, nadu ne treba gubiti i postoje neki koraci koji  vas mogu vratiti u dane ponosa i slave, a mogu ih i produžiti.

Bacite cigarete i smanjite žesticu

Oboje vode do pada testosterona, muškog spolnog hormona. Pušači, pokazala su istraživanja, puno češće pate od erektilne disfunkcije.

Jedite seksi hranu

Birajte namirnice koje pospješuju proizvodnju hormona i feromona. Celer, banane, avokado, smokve i orašasti plodovi su blagotvoni za libido. Muškarci koji jedu celer, privlačniji su ženama. Njihovo tijelo proizvodi feromon, plinoviti hormon bez mirisa, koji žene privlači kao što lampa mami budalaste noćne leptirice. Celer kod žena ublažava simptome menopauze i potiče želju.

Fiskultura je bitna

Vježbajte često, ako već ne možete svakodnevno. Tjelovježba također pomaže proizvodnju hormona, regulira tlak i potiče cirkulaciju.

Tablete su okej…

… ali pod liječničkim nadzorom. Viagra je tu da se koristi, ali ne ona s crnog tržišta i sumnjivih internetskih oglasa. Žene ne bi trebale bježati od vaginalnih ovlaživača i pripravaka koji reguliraju estrogen. Slobodno o svemu porazgovarajte sa svojim liječnikom. I ne brinite, jer on je već sve čuo.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP