Prati nas

Nema predaje

Od čega umiru Hrvati?

Prema državnom zavodu za statistiku u 2016. godini umrle su 2.663 osobe manje nego u 2015. godini. Prošle je godine tako bilo ukupno 51.542 umrlih pri čemu su neznatno češće umirale žene (50,8%), što je za očekivati s obzirom da čine veći dio stanovništva.  

Siniša Bogdanić

Objavljeno

|

Ostaviti tijelo Medicinskom fakultetu
foto: BigStock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) redovito objavljuje publikaciju “Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj”. Vrijedan je to dokument koji nas upozorava na greške koje činimo u pogledu vlastitog zdravlja, ali i daje smjernice za oblikovanje javnozdravstvenih politika. Analizirali smo objavljene podatke kako bismo ukratko odgovorili na naslovno pitanje i sugerirali vam na što biste trebali pripaziti kako bi ste živjeli duže i, što je još važnije, zdravije.

Prema Državnom zavodu za statistiku u 2016. godini umrle su 2.663 osobe manje nego u 2015. godini. Prošle je godine tako bilo ukupno 51.542 umrlih pri čemu su neznatno češće umirale žene (50,8%), što je za očekivati s obzirom da čine veći dio stanovništva.


HZJZ je iz objedinjenih terenskih podataka sastavio ljestvicu skupina bolesti od kojih umiru građani Hrvatske.

1. bolesti cirkulacijskog sustava
2. novotvorine
3. ozljede, otrovanja i neke druge posljedice vanjskih uzroka
4. bolesti dišnog sustava
5. bolesti probavnog sustava
6. endokrine bolesti, bolesti prehrane i metabolizma
7. bolesti sustava mokraćnih i spolnih organa
8. bolesti živčanog sustava
9. duševni poremećaji i poremećaji ponašanja
10. zarazne i parazitarne bolesti

Top lista ubojica

1. ishemijske bolesti srca (10.396)
2. cerebrovaskularne bolesti (6.594)
3. rak bronha i pluća (2.866)
4. rak debelog crijeva (2.169)
5. dijabetes
6. bronhitis, emfizem i astma
7. visoki krvni tlak
8. insuficijencija srca
9. rak dojke
10. kronične bolesti jetre i ciroza

Među prvih deset uzroka smrti u 2016. nije  zabilježen niti jedan novi uzrok u odnosu na 2015. godinu. Jedino se promijenio poredak šećerne bolesti koja je postala peti uzrok smrti, a hipertenzija sedmi (zamjena mjestu u odnosu na 2015). Poredak svih drugih uzroka smrti je jednak kao i 2015.  godine

Muški i ženski neprijatelji

Kada ove podatke razlomimo prema spolu, očekivano, dobijemo nešto drugačiji poredak „ubojica“.

Za muškarce je to: ishemijska bolest srca (19,08%), cerebrovaskularne bolesti (10,7%), rak dušnika i pluća (8,37%), rak debelog crijeva (5,02%) pa bronhitis, emfizem i astma (3,98%).

Poredak kod žena izgleda ovako: ishemijska bolest srca (21,23%), cerebrovaskularne bolesti (14,77%), dijabetes (4,27%), rak dojke (3,78), visoki krvni tlak (3,75%).

Izvješće pokazuje i da su U Hrvatskoj 2016. godini umrle 42.425 osobe u dobi od 65 i više godina, što iznosi 82%. Raspodjela prema spolu pokazuje da su žene zastupljenije u ukupnom broju umrlih, a naročito u dobnoj skupini iznad 65 godina dok muškarci više umiru u dobi od 0 do 64 godine.

Muškarci su izloženiji nasilnim smrtima

U 2016. godini u Hrvatskoj su zabilježene 2.834 nasilne smrti od toga je 2.087 nastalo nesretnim slučajem, 683 samoubojstvom, ubojstvom 51, dok je deset nasilnih smrti nepoznatog ili nerazjašnjenog uzroka. Pri tome su nasilne smrti češće kod muškaraca nego kod žena i čine visokih 4% smrti osoba starijih od 65 godina, pokazali su prvi rezultati Izvješća o umrlim osobama u 2016. godini, a koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, mortalitetna statistika je jedan od najpouzdanijih izvora zdravstvenih podataka. Mortalitetni pokazatelji su ključni za ocjenu zdravstvenog stanja stanovništva, kreiranja zdravstvene politike, evaluaciju nacionalnih zdravstvenih programa te za regionalnu i međunarodnu usporedbu.

Osim za ocjenu zdravstvenog stanja stanovništva neki od mortalitetnih pokazatelja služe u ocjeni rada zdravstvenih službi (npr. udio smrti od apendicitisa i hernija, udio provedenih obdukcija kod nasilnih smrti, udio obdukcija provedenih u bolnicama), a neki u ocjeni kvalitete cjelokupne mortalitetne  statistike poput udjela nepoznatih i nedovoljno definiranih uzroka smrti i udjela ukupno provedenih obdukcija.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

.

Mozaik

Muzeji koje možete posjetiti bez napuštanja doma

U danima kad ne možete izaći iz kuće, dobro je znati da postoje izuzetna mjesta koja možete posjetiti i ne izlazeći iz svog doma: virtualni muzeji. Prošećite s nama Louvreom, Muzejem Dalí, Smithsonianom…

Silvija Novak

Objavljeno

|

Iako ništa ne može nadmašiti iskustvo promatranja umjetničkih djela i važnih arheoloških predmeta uživo, u vrijeme epidemije kad bismo svi trebali izbjegavati izlazak iz kuće online muzeji najbolja su zamjenska opcija. Potražili smo koje biste to poznate svjetske muzeje mogli posjetiti iz udobnosti i sigurnosti svog naslonjača.

Louvre, Pariz

Louvre nije samo jedan od najvećih muzeja na svijetu, nego je i neizostavna adresa za sve posjetitelje Pariza. No kako u Grad svjetlosti sigurno još neko vrijeme nećete ići, muzej možete posjetiti preko interneta. Louvre nudi besplatne online ture pa tako možete vidjeti sve najvažnije umjetnine, od egipatske zbirke, pa do najvrednijih Michelangelovih djela. Također, možete razgledati muzej u svih 360 stupnjeva te klikom na pojedine predmete dobiti više informacija.


Muzej Solomon R. Guggenheim, New York

Iako je i sama zgrada Guggenheim muzeja u New Yorku, arhitekta Franka Lloyd Wrighta, vrlo impresivna, ne morate potegnuti do Amerike kako biste uživali u njezinim umjetninama. Neke od kolekcija iz muzeja su dostupne online pa tako možete uživati u radovima Franza Marca, Pieta Mondriana, Pabla Picassa i Jeffa Koonsa.

Nacionalna galerija umjetnosti, Washington

Osnovana 1937. godine, Nacionalna galerija umjetnosti je otvorena javnosti posve besplatno. Za one koji nisu u Washington D.C.-ju, dostupne su virtualne ture kroz izložbe uključujući i Remek-djela Vincenta Van Gogha i Skulpture hrama Angkor i Drevna Kambodža: Milenij slave.

Britanski muzej, London

Neki od ukupno osam milijuna objekata Britanskog muzeja, dostupni su online, uključujući i izložbu Kanga: Tekstil iz Afrike i Predmeti iz rimskog grada Pompeja“.  Muzej se također udružio s Googleovim društvenim institutom te nudi obilaske pomoću Google Street View tehnologije.

Smithsonian – prirodoslovni muzej

Smithsonian prirodoslovni muzej u Washingtonu jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu. Na mrežnim stranicama muzeja mogu se vidjeti dijelovi svih katova. Gledatelji mogu ući i u rotondu gdje će uživati u sveobuhvatnoj turi od 360 stupnjeva i doista iznimnim izlošcima koji uključuju izložbe o sisavcima, insektima, dinosaurima i paleobiologiji.

Metropolitan muzej umjetnosti

Metropolitan je dom više od dva milijuna iznimnih umjetničkih djela, a dobra je vijest da ne morate biti u New Yorku da biste u njima uživali. Na web stranici muzeja dostupne su čitave kolekcije i virtualni obilasci koji uključuju i neka od najimpresivnijih ostvarenja Vincenta van Gogha, Jacksona Pollocka  Giotta di Bondone.

I Metropolitan se udružio s Googleom i to ne samo u omogućavanju razgledavanja, već i u stvaranju novih umjetničkih djela koja su također dotupna online.

Muzej Dalí, Figueres

Smješten u gradiću Fugueresu u španjolskoj regiji Kataloniji, ovaj je muzej u potpunosti posvećen liku i djelu ekscentričnog umjetnika Salvadora Dalíja. Preko interneta se mogu razgledati gotovo sve prostorije muzeja te pritom učiti o životu i umjetnosti ovog jedinstvenog čovjeka. Muzej nudi razne virtualne ture uključujući i surealni prikaz lica Mae West.

NASA

Američka svemirska agencija nudi besplatno online razgledavanje svojeg svemirskog centra u Houstonu, pri čemu će vaš virtualni vodič biti mudri animirani robot imena Audima.

Muzej Vatikana

Jedan od najvažnijih muzeja na svijetu internetskoj publici predstavlja obimnu kolekciju vrijednih umjetnina i klasičnih skulptura koje su su brojni pape stoljećima brižno skupljali. Omogućeno vam je virtualno prošetati svim katovima, a detaljno možete razgledati i čuveni Michelangelov strop Sikstinske kapele.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP