Prati nas

Vijesti

Rastavili par koji zajedno živi već 70 godina

Supružnici Goodine u braku su 70 godina i nikad nisu bili razdvojeni. No ovaj Božić mogli bi dočekati daleko jedno od drugoga. Naime, tjedan dana prije Božića gospodinu Goodineu je rečeno da mora napustiti ustanovuu kojoj oboje žive i preseliti u starački dom.

Objavljeno

|

foto: Facebook

Herbert Goodine (91) i Audrey Goodine (89) nikad u posljednjih 70 godina nisu bili razdvojeni. Doslovce ne mogu jedno bez drugoga, čak su zajedno preselili u posebnu ustanovu za dugotrajnu medicinsku njegu. Naravno, računali su da će tako ostati do kraja života, ali ništa od toga. No, nemilosrdni vlasnici ustanove u kojoj su bili smješteni pobrinuli su se da Herbert i Audrey po prvi put u posljednjih sedam desetljeća Božić dočekaju – odvojeno, piše Jutarnji list.

Naime, Herbertu je tjedan dana prije Božića rečeno da mora napustiti ustanovu i preseliti u starački dom. S takvom odlukom ne mogu se pomiriti ni njihova djeca, pa zato ne čudi da je kći Dianne Phillips cijelu tužnu priču objavila na Facebooku. Naravno, objava je odmah postala viralna te je izazvala bijes diljem cijele Kanade. “Jučer sam pričala sa svojim roditeljima. Moja majka je ridala suze, a čula sam i oca u pozadini. Majka mi je rekla ‘Ovo je najgori Božić ikad!’ Mogli su barem pričekati da završe blagdani”, napisala je Phillips.


Dianne je rekla da je u petak primila poziv iz ustanove u kojoj su bili njezini roditelji. Kaže da su je djelatnici uhvatili “na prepad”, te da joj nisu dali ni sekunde za razmišljanje. Samo su joj poručili da se zdravstveno stanje njezinog oca pogoršalo i da će ga morati premjestiti u ustanovu gdje će se danonoćno brinuti o njemu. “Molila sam ih da mi daju par dana za donijeti odluku, ali oni su isforsirali da se odluka donese odmah. I to odluka koja njima odgovara.”

Na njezinu objavu reagirali su iz same ustanove u kojoj je vremešni par bio smješten: “Moramo se pridržavati pravila i propisa. Nažalost, stanje našeg korisnika je takvo da se mi više o njemu ne možemo brinuti. Ova odluka je jedina moguća, a bilo bi protuzakonito da nismo slijedili pravila. Tako možemo izgubiti licencu. Nažalost, odluka je donesena i mi tu više ništa ne možemo napraviti.”

.

Vijesti

Aladrović najavio završavanje ‘dobrih projekata koje je započeo bivši ministar Pavić’

‘Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni’, kaže ministar koji za iduću godinu najavljuje realizaciju nacionalne mirovine.

Objavljeno

|

Autor

Socijalni dijalog, digitalizacija i štednja, tri su stupa na kojima će Josip Aladrović (34) postaviti svoj mandat ministra rada i mirovinskog sustava.

Gostujući u programu HRT-a, Aladrović je kazao kako se zauzima za nastavak mirovinske reforme, uvođenje nacionalne mirovine u 2020. godini i socijalni dijalog sa svim zainteresiranim skupinama kao i partnerima, sindikatima, sindikatima umirovljenika, s mirovinskim fondovima s hrvatskom udrugom poslodavaca,  a kao posljednji cilj je formiranje gospodarskog socijalnog vijeća.


Istakao je da će završiti “dobre projekte koje je započeo bivši ministar Pavić” te da će vrlo brzo formirati i svoje ideje. “Godinu dana možemo promatrati kao kratko razdoblje, ako ćemo biti svjesni naše odgovornosti, ako ćemo, biti svjesni što moramo učiniti u tih godinu dana, ta godina dana može biti sasvim dovoljna da pokažemo kvalitetne rezultate.”

Inzistira na razgovoru sa sindikatima oko mirovinske reforme

Sindikati su za referendum protiv reforme prikupili više od 740 tisuća potpisa, a Aladrović smatra kako je mirovinska reforma ispunila tri svoja cilja;  dugoročnu održivost mirovinskog sustava, povećanje mirovina i ispravljanje nepravde koje su među generacijama.

“Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni. Mi i dalje provodimo mirovinsku reformu u kontekstu nacionalne mirovine, 2020. godine. Što se tiče socijalnog dijaloga, i obveze oko tih 740 tisuća potpisa, mi smo jasno istaknuli da želimo razgovarati o potpisima i razlozima nezadovoljstva”, kaže Aladrović.

I dalje stoji kod sume od 45 milijardi kuna, a koje je HZMO, dok mu je bio na čelu predstavio kao trošak sindikalnih zahtjeva do 2040. godine. “To je definitivno izračun kojeg možemo stajati. Naravno, u budućim razgovorima vodit ćemo brigu o očuvanju državnog proračuna i tomu da sustav bude dugoročno održiv.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP