Prati nas

Vijesti

Sudjelujte u zagrebačkoj Trci za dostojanstvo

Trčat će se krug unutarnjom stazom oko samog Trga, oko 700 metara trase. Sudjelujte i dokažite da trka može biti za sve dobi, pa makar i brzinom hoda.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zagreb maraton, 2014. (foto: Siniša Bogdanić)

Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva starije građane Zagreba na sudjelovanje u Trci za dostojanstvo 55+ za umirovljenike i starije osobe, koja će se održati u nedjelju, 17. prosinca 2017. godine u Zagrebu na Trgu dr. Franje Tuđmana. Okupljanje natjecatelja je u 10.30 sati, a završetak događanja oko 11.30 sati. Za 300 natjecatelja su osigurane prigodne plave majice, a troje najbržih će biti nagrađeni medaljama. Sudionicima će biti posluženi vrući čaj i forneti.

Start trke je u 11.00 sati s unutarnje strane Trga kod zgrade Ministarstva pravosuđa, odmah blizu tramvajske stanice na južnoj strani Ilice. Trčat će se krug unutarnjom stazom oko samog Trga, oko 700 metara trase.


„Sindikat umirovljenika zapravo organizira druženje za zapostavljenu i siromašnu skupinu građana starije dobi, koji u ovo predbožićno vrijeme nisu u mogućnosti sudjelovati u šopingmaniji, što je postalo glavnom značajkom proslave ovog blagdana. Zato ih pozivamo na svojevrsni trening za sljedeći prosvjed umirovljenika u proljeće, jer do sada Vlada nije pokazala nimalo interesa i brige za svoje najstarije građane“, naglasila je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

.

Vijesti

Smeđe kontejnere u kojima nađe plastiku, najlon vrećice, staklo – Čistoća neće prazniti

Odgovornim pristupom prema odvajanju bio-otpada razvijamo zdrave ekološke navike, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zagrebačka Čistoća zaprijetila je građanima koji ne poštuju pravila odlaganja i razvrstavanja otpada. Kažu, kontejnere za organski otpad u kojima se nalaze plastika, staklo, najlon, karton – više jednostavno neće prazniti.

“U zadnje vrijeme primijetili smo veće količine raznog nepripadajućeg otpada u smeđim spremnicima za bio-otpad. Ovim putem pozivamo na pravilno odvajanje otpada te molimo da se u smeđe spremnike odlaže samo ona vrsta otpada koja je propisana. Ukoliko se utvrdi kako u spremniku nije odložen isključivo propisani bio-otpad, usluga pražnjenja neće biti pružena”, kažu u Čistoći.


“U smeđe spremnike, svoj sav biootpad odlažite u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotajte u papir, također možete biootpad odložiti direktno u spremnik. Važno je da biootpad ne odlažete u plastičnim vrećicama.

U smeđe spremnike treba odlagati:

  • kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,
  • vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),
  • male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne smije se odlagati:

  • ostaci termički obrađene hrane,
  • meso, riba, kosti, koža,
  • mliječni proizvodi, ulja i masti,
  • pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,
  • obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr.

“Odgovornim pristupom prema odvajanju bio-otpada razvijamo zdrave ekološke navike, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš”, zaključuju iz zagrebačke Čistoće.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP