foto: Sandro Bura

Trčali smo za dostojanstvo, pogledajte fotke

Autor: • 17. 12. 2017. • Nema predaje, Vijesti971 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana održana je Trka za dostojanstvo 55+, sportsko-prosvjedno druženje umirovljenika i starijih osoba.

Kako je na startu izjavila Jasna Petrović, šefica Sindikata umirovljenika Hrvatske, s ovim se događajem htjelo ukazati na zapostavljenu i siromašnu skupinu građana starije dobi. “Oni u ovo predbožićno vrijeme nisu u mogućnosti sudjelovati u šopingmaniji, a  što je postalo glavnom značajkom proslave ovog blagdana”, kaže Petrović.Ujedno, riječ je o “treningu”za sljedeći prosvjed umirovljenika u proljeće, jer do sada Vlada nije pokazala nimalo interesa i brige za svoje najstarije građane.

Dostojanstvo za sve

„Dostojanstvo i ljudska prava ne smiju se gubiti tijekom starenja“, poruka je to koju je odaslala i Radna skupina Ujedinjenih naroda za starije, a koja je u New Yorku raspravljala o nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju starijih te dobnoj diskriminaciji. Dokazano je naime, da upravo siromaštvo otvara put raznim zlostavljanjima starijih osoba i oduzimanju dostojanstva najranjivijim skupinama.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog u 28 zemalja, a koji govore da je svaka šesta starija osoba bila žrtva nekog oblika nasilja, ali je tek svaka peta žrtva to i prijavila.
„Razlozi zbog kojih nasilje, posebice obiteljsko, ostaje neprijavljeno su brojni i kompleksni, ali znamo da se mnogi srame to učiniti, boje se osvete ili se jednostavno osjećaju bespomoćnima“, objasnila je pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava Lora Vidović. Istaknula je kako je potrebno uložiti snažnije napore u zaštiti ove često marginalizirane skupine, a tome bi mogla pridonijeti Konvencija o ljudskim pravima starijih osoba za koju se ova organizacija zauzima. (sb)

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

Ključne riječi Sve o temi: , , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.