Prati nas

Vijesti

Čak 1700 policajaca želi u mirovinu uz otpremninu

Policijski je radni staž beneficiran, a oni koji su bili u Domovinskom ratu za svaku godinu na bojištu dobivaju još godinu staža. Odredba iz Zakona o policiji o pravu policajaca na isplatu otpremnina jamči od 50 do 70 tisuća kuna.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Odredba iz Zakona o policiji o pravu policajaca na isplatu otpremnina zaživjela je s prvim danom 2018. godine, a te bi otpremnine trebala iznositi od 50 do 70 tisuća kuna.

Prema pisanju Večernjeg lista, do sada je riješeno 36 zahtjeva, a prema neslužbenim podacima čak 1700 policajaca želi u prijevremenu mirovinu. Prema izjavama koje je prije godinu dana dao bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić., čak 7000 policajaca imaju uvjete za mirovinu. Naime, policijski je radni staž beneficiran, a oni koji su bili u Domovinskom ratu za svaku godinu na bojištu dobivaju još godinu staža.


Pretpostavlja se da će godišnje u mirovinu biti “pušteno” između 250 i 400 policajaca, kao i dosad, piše Večernji list.

.

Vijesti

Plenković poručio Hrelji: ‘SUH je riješio problem’ Diže se cenzus za dopunsko

Premijer je komentirao i akciju Stranke umirovljenika Hrvatske koja prikuplja potpise za dizanje cenzusa i čiji prvak Silvano Hrelja najavljuje da će mu autobusima dovlačiti nezadovoljne umirovljenike pod prozor.

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković (HDZ) na početku redovne sjednice Vlade komentirao je problem dijela umirovljenika koji ostaju bez besplatnog dopunskog osiguranja zbog simboličnih usklađivanja mirovina. Objavio je da je imao odlične sastanke s predstavnicima Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika Hrvatske koji su iznijeli problematiku nedovoljno visokog cenzusa.

“Zahvaljujući mirovinskoj reformi mirovine rastu, pa dio sugrađana ide iznad praga koji ej bitan da im dopunsko osiguranje bude besplatno. Pokušat ćemo riješiti pitanje u dva koraka – izmjenom praga da se on povisi i da se nađe trajni mehanizam koji bi pratio i usklađivao ovakve okolnosti da ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da mirovina poraste pa se mora platiti dopunsko i da se onda na kraju ima manje sredstava. Moramo naći održivo rješenje da umirovljenici budu zadovoljni”, rekao je Plenković i najavio da će nadležna ministarstva pripremiti prijedloge za zakonske izmjene.


Premijer je komentirao i akciju Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) koja prikuplja potpise za dizanje cenzusa i čiji prvak Silvano Hrelja najavljuje da će mu autobusima dovlačiti nezadovoljne umirovljenike pod prozor: “Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor znaju da su ovi koji su za razgovor riješili problem!“

Podsjetimo, zbog ovog problema SUH i MUH su organizirali tri mini prosvjeda na Markovu trgu za vrijeme sjednica vlade.

foto: SUH

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP