Prati nas

Mozaik

Kathy Switzer: Žena zbog koje je svijet pravedniji

Zgrabio me je i pokušao izgurati s riječima da se gubim s njegove staze. Pokušao je strgnuti broj s mojih leđa. Iznenadilo me je kako je bio bijesan i izvan kontrole. Užasnuo me je.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kathy Switzer (screenshot: Youtube)

Mislite li nam feminizam nije potreban i da su sva prava koja uživaju žene pala s neba? Vrata koja su otvorena nama, bila su zatvorena našim majkama. Bila bi zatvorena i našim unukama, da se nisu pojavile hrabre žene koje su ih razbile.

No ljudi, nažalost, kratko pamte pa i heroji brzo padaju u zaborav. Jedna od njih je Kathy Switzer, sportašica i aktivistkinja zbog koje i vaše unuke, uz ispunjavanje objektivnih uvjeta, mogu trčati olimpijski maraton. Kathy je jučer proslavila 71. rođendan. Čestitamo joj!


„Trčanje dugih pruga je oduvijek bilo vrlo upitno za žene, jer se smatralo da će žene koje se bave takvim sportom imati velika stopala, brkove, dlakava prsa, da će im maternica ispasti“, gotovo šaljivo se prisjeća maratonka Kathrine Virginia “Kathy” Switzer poznata kao prva žena koja je trčala Bostonski maraton.

Te 1967. godine, Bostonski maraton je bio dopušten samo muškarcima kao i prethodnih 70 godina njegova postojanja. Switzer je zbog toga u prijavnici napisala samo inicijale svojeg imena. Dobila je redni broj kao K.V. Switzer, jer nitko nije mogao ni pomisliti da bi se neka žena drznula na takav potez.

Na stazu su uz nju tog 19. travnja 1967. stali njen trener Arnie Briggs i dečko Tom Miller. “Njeni” muškarci bili su joj potpora i zaštita. „Natjecatelji oko nas su bili toliko uzbuđeni što je žena među njima. Moj trener je bio jako ponosan. Fotografi koji su nas pratili u autobusu govorili su da usporim kako bi me mogli slikati. Odjednom je iz autobusa iskočio jedan od organizatora, vrlo neugodan lik, Jock Semple. Zgrabio me i pokušao izgurati s riječima da se gubim iz njegove utrke. Pokušao je strgnuti broj s mojih leđa. Iznenadilo me koliko je bio bijesan i izvan kontrole. Užasnuo me.“

Jock Semple pokušava fizički izbaciti Kathy Switzer sa staze

No njen dečko Tom Miller je zaustavio manijakalnog organizatora i svojim je tijelom zaštitio hrabru maratonku. „Novinari su mi dobacivali, pitali su što želim dokazivati, jesam li sufražetkinja… Odgovorila sam im da samo želim trčati. Odjednom je sve utihnulo. Odlučila sam da ću istrčati taj maraton pa makar na koljenima, jer nitko nije vjerovao da to mogu. Da sam odustala, svima bi to bila potvrda da trčanje nije za žene.“

Switzer je na cilj stigla za 4 sata i 20 minuta. Drugi je dan zauzela sve naslovnice novina. „Shvatila sam tek tada što sam napravila i da sam promijenila ženski sport“, izjavila je Kathrine Virginia “Kathy” Switzer.

1972. godine ženama je i službeno dopušteno sudjelovati u Bostonskom maratonu. Switzer je postala aktivistkinja, i velikim dijelom zbog njena angažmana, ženski maraton je postao disciplina Olimpijskih igara. Switzer još uvijek trči maratonske utrke. Pedeset godina nakon povijesnog Bostonskog maratona, istrčala ga je još jednom.

.

Aktivno starenje

Upoznajte Sheilu Kiss i pokušajte pogoditi koliko joj je godina

Godine zdravog života i brige za tijelo ovoj su se Britanki itekako isplatile. Naime, Sheila Kiss ima 62 godine, izgleda fantastično i muku muči kako otjerati od sebe sve mlađahne kavalire.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sheila Kiss je Britanka, trenutno nastanjena na Baliju. Voli aktivan život, redovito vježba i pazi što jede, no to sve skupa nije ono najzanimljivije u vezi Sheile. Najneobičniji podatak u vezi gospođe Kiss je nejzina dob. Naime, 62 su joj godine.

Dakako, mnogi joj kažu da izgleda i do 20 godina mlađe, što joj svakako godi čuti. No zbog toga, kako priznaje, ima i problema.


“Moram stalno podsjećati mlađahne muškarce da sam dovoljno stara da im budem majka”, kaže Kiss i otkriva da joj se na Instagram profil redovito javljaju i upola mlađi kavaliri.

Kiss je u mladosti bila manekenka i fitness trenerica, a desetljeća brige za vlastito tijelo, sada se itekako vide. No, gotovo opsjednuta teretanom postala je tek u četrdesetim godinama, nakon što je rodila dvoje djece, te je tada počela vježbati gotovo svakodnevno, a tu je naviku zadržala sve do sada.

S obzirom da je pojačala vježbanje, može jesti što god poželi, a upravo to – uživanje u životu – smatra i glavnim sastojkom dobrog izgleda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP