Prati nas

Vijesti

Protiv predrasuda: I žene tuku muževe, a udvaranje nije zlostavljanje

Uvijek je tu taj klasični kliše da si mlakonja, ako se požališ da te žena tuče, kazao je jedan slomljeni suprug. Silovanje je zločin, ali udvaranje ženama nije, poručile su Francuskinje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kampanja #openup i Catherine Deneuve (screenshot: Youtube)

U samo nekoliko dana pokrenute su dvije kampanje kojima je cilj, posve iznenađujuće, zaštiti muškarce od sve prisutnijih stereotipa koji ih predstavljaju kao seksualne predatore i obiteljske zlostavljače.

Ruka na koljenu nije silovanje

„Nije svaki flert zlostavljanje“, zavapile su francuske intelektualke predvođene glumačkom divom Cahterine Deneuve. Odgovor je to na kampanju #metoo koja je pokorila društvene mreže i u kojoj su žene upozoravale na seksualno nasilje koje su trpjele.


Deneuve pak poručuje da se trebaju jasno razgraničiti stvari kako se zlostavljanje ne bi izjednačilo s udvaranjem i flertom. „Feministički pokret uništava seksualnu slobodu pa, umjesto da razvoj situacije pomaže ženama, on pomaže svima koji su protiv seksualnosti i muškaraca. Muškarce tjeraju s radnih mjesta, čak i kada samo dotaknu nečije koljeno ili pokušaju ‘ukrasti’ poljubac. Silovanje je zločin, ali udvaranje ženama nije niti je napadno kada se muškarac ponaša kao gentleman“, poručile su potpisnice ovoga pisma uglednom Le Mondeu želeći zaustaviti prelijevanje histerije iz Sjedinjenih Država u Europu.

I muškarci plaču, zar ne?

Paralelno s ovim istupom, u Velikoj Britaniji je započela kampanja kojom se također želi ukazati na drugi štetni stereotip o muškarcima kao zlostavljačima u obitelji. Postoji i druga strana prema kojoj su upravo muškarci žrtve obiteljskog nasilja. Ukazali su na to oni koji tvrde da im je zbog njihova spola i nemetnutog rodnog ponašanja izuzetno teško govoriti o vezama u kojima su ih fizički zlostavljale partnerice. „Uvijek je tu taj klasični kliše da si mlakonja, ako se požališ da te žena tuče“, kazao je jedan slomljeni suprug.

U središte kampanje postavljeni su smetlari iz Tamesidea koji uz hashtag #openup (#progovorite), poručuju muškarcima da trebaju iznijeti i svoju stranu priče. Upravo su oni odabrani, jer predstavljaju tipično muško zanimanje. „Istina je, muškarci o tome ne pričaju. A želimo da kažu što ih muči, mogu nam se javiti. Nemojte šutjeti, ako ste žrtva zlostavljanja“, kazao je „škovacin“ iz kampanje.

Prema podacima koje su prezentirali britanski mediji, jedan od šestorice muškaraca doživi zlostavljanje u vezi ili braku, no vjerojatnost da će o tome progovoriti jest tri puta manja nego kod zlostavljanih žena.

 

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP