Prati nas

Vijesti

Protiv predrasuda: I žene tuku muževe, a udvaranje nije zlostavljanje

Uvijek je tu taj klasični kliše da si mlakonja, ako se požališ da te žena tuče, kazao je jedan slomljeni suprug. Silovanje je zločin, ali udvaranje ženama nije, poručile su Francuskinje.

Objavljeno

|

Kampanja #openup i Catherine Deneuve (screenshot: Youtube)

U samo nekoliko dana pokrenute su dvije kampanje kojima je cilj, posve iznenađujuće, zaštiti muškarce od sve prisutnijih stereotipa koji ih predstavljaju kao seksualne predatore i obiteljske zlostavljače.

Ruka na koljenu nije silovanje

„Nije svaki flert zlostavljanje“, zavapile su francuske intelektualke predvođene glumačkom divom Cahterine Deneuve. Odgovor je to na kampanju #metoo koja je pokorila društvene mreže i u kojoj su žene upozoravale na seksualno nasilje koje su trpjele.


Deneuve pak poručuje da se trebaju jasno razgraničiti stvari kako se zlostavljanje ne bi izjednačilo s udvaranjem i flertom. „Feministički pokret uništava seksualnu slobodu pa, umjesto da razvoj situacije pomaže ženama, on pomaže svima koji su protiv seksualnosti i muškaraca. Muškarce tjeraju s radnih mjesta, čak i kada samo dotaknu nečije koljeno ili pokušaju ‘ukrasti’ poljubac. Silovanje je zločin, ali udvaranje ženama nije niti je napadno kada se muškarac ponaša kao gentleman“, poručile su potpisnice ovoga pisma uglednom Le Mondeu želeći zaustaviti prelijevanje histerije iz Sjedinjenih Država u Europu.

I muškarci plaču, zar ne?

Paralelno s ovim istupom, u Velikoj Britaniji je započela kampanja kojom se također želi ukazati na drugi štetni stereotip o muškarcima kao zlostavljačima u obitelji. Postoji i druga strana prema kojoj su upravo muškarci žrtve obiteljskog nasilja. Ukazali su na to oni koji tvrde da im je zbog njihova spola i nemetnutog rodnog ponašanja izuzetno teško govoriti o vezama u kojima su ih fizički zlostavljale partnerice. „Uvijek je tu taj klasični kliše da si mlakonja, ako se požališ da te žena tuče“, kazao je jedan slomljeni suprug.

U središte kampanje postavljeni su smetlari iz Tamesidea koji uz hashtag #openup (#progovorite), poručuju muškarcima da trebaju iznijeti i svoju stranu priče. Upravo su oni odabrani, jer predstavljaju tipično muško zanimanje. „Istina je, muškarci o tome ne pričaju. A želimo da kažu što ih muči, mogu nam se javiti. Nemojte šutjeti, ako ste žrtva zlostavljanja“, kazao je „škovacin“ iz kampanje.

Prema podacima koje su prezentirali britanski mediji, jedan od šestorice muškaraca doživi zlostavljanje u vezi ili braku, no vjerojatnost da će o tome progovoriti jest tri puta manja nego kod zlostavljanih žena.

 

.

Vijesti

Za 2.000 umirovljenika stižu MANJE mirovine

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH.

Objavljeno

|

Autor

Brojnim hrvatskim umirovljenicima posljednjih mjeseci na kućne adrese stižu rješenja Mirovinskog zavoda kojima im se utvrđuju nove znatno niže mirovine od onih koje su primali dosad, piše Jutarnji list.

Riječ je, čini se, uglavnom o umirovljenicima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije, a kojima se tek sada 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se regulira međudržavno socijalno osiguranje na tom teritoriju ažuriraju iznosi mirovina, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima, navodi list.


Prema neslužbenim podacima, radi se o oko 2.000 ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u HZMO-u, što su za pojedine umirovljenike iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina.

“Stiglo mi je rješenje prema kojemu mi je mirovina od prošlog mjeseca niža za čak 1.100 kuna pa ću, umjesto 3.750, primati 2.657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumijem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definirali”, kaže Antonija Z., 71-godišnja Zagrepčanka koja je krajem prošle godine od HZMO-a dobila novo rješenje o mirovini.

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH. Kada se sve zbroji i oduzme, Antonija Z. je za suprugovih 37 godina i pet mjeseci staža naslijedila mirovinu od oko 3750 kuna. No, sukladno novom izračunu, koji se odnosi na mirovinu za prosinac prošle godine, a koja joj je isplaćena u siječnju ove godine, Antonija, po novome, ostvaruje čak 1100 kuna manju mirovinu.

I ne samo to – kako bi ostvarila pravo na dio mirovine iz BiH i Srbije, Antonija mora otvoriti i devizni račun jer je riječ o uplatama iz inozemstva, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP