Prati nas

Vijesti

Branku (77) odbili isplatiti mirovinu jer je – ‘mrtav’

Branko je posudio 200 kuna kako bi preživio do isplate njegovih 1300 kuna mirovine koja bi se trebala dogoditi sutra. ‘A onda moram platiti struju, vodu, televiziju… Ništa nisam platio, čekam penziju. Valjda će biti’, kaže Branko i dodaje da mu se nitko nije ispričao.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Proglasili ga mrtvim, ostao bez penzije
screenshot: RTL

Branko Brdar, 77-godišnjak iz Vojnića, nije uspio 1. veljače podignuti mirovinu jer je, kako su mu rekli, mrtav! Itekako živahan Branko potražio je razloge svoje neočekivane smrti obijajući šaltere od policije, preko Fine, do Mirovinskog. Ispostavilo se da je umro njegov imenjak i prezimenjak, susjed pa umjesto da je obustavljena isplata mirovine pokojnog Branka, bez nje je ostao ovaj živi, piše KAportal,.

Branko je posudio 200 kuna kako bi preživio do isplate njegovih 1300 kuna mirovine koja bi se trebala dogoditi sutra. „A onda moram platiti struju, vodu, televiziju… Ništa nisam platio, čekam penziju. Valjda će biti“, kaže Branko i dodaje da mu se nitko nije ispričao.


Branko se je u medijima prvi put pojavio 2012. godine kada je skoro završio u zatvoru, a nakon što ga je policija zaustavila kako vozi bicikl bez svjetala. Jer nije imao novca za platiti kaznu. No u zadnji tren je kaznu podmirio nepoznati dobrotvor, a Branko je na dar dobio i novi bicikl.

„Područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Karlovcu je 10. siječnja 2018. zaprimio rješenje Centra za socijalnu skrb Karlovac – Podružnica Vojnić, kojim obavještavaju Zavod da je g. Branku Brdaru prestao smještaj u udomiteljskoj obitelji zbog smrti, te je zbog navedenog rješenja obustavljena isplata mirovine. No, 23. siječnja 2018. isti Centar za socijalnu skrb šalje dopis kojim obavještava Zavod da su u prije navedenom rješenju pogriješili i da su navedeni krivi OIB, datum rođenja i adresa, jer da pod istim imenom postoji još jedan korisnik“, odgovorili su iz Mirovinskog na pitanje KAportala.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP