Prati nas

Vijesti

Molitelji pred bolnicama: ‘Umjetna oplodnja nije božji naum’

Samo ime kaže – umjetna oplodnja. Ne bi trebalo ići tim putem, ne znam mogu li reći, sebičnosti i želje da se pod svaku mjeru rodi dijete kao svoje, a mogli bi posvojiti djecu, kaže Dominika. No Hrvatska je nekada bila velesila u ovoj grani medicina. Gdje smo danas?

Objavljeno

|

Mjesto molitve pred KB Merkur u Zagrebu (scr: N1)

„Mogu u svoje ime reći da bi voljela da se djeca začinju prirodnim putem. Jer to je onda božji naum da se ta djeca rode, a ne nešto umjetno. Samo ime kaže – umjetna oplodnja. Ne bi trebalo ići tim putem, ne znam mogu li reći, sebičnosti i želje da se pod svaku mjeru rodi dijete kao svoje, a mogli bi posvojiti djecu.“ Izjavila je ovo za N1 Dominika Puljić djevojka iz Inicijative 40 dana za život čiji članovi mole pred hrvatskim bolnicama protiv pobačaja, a od ove „sezone“ u interesu im je i medicinski potpomognuta oplodnja.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovora da se moliti se može svugdje, a ne ispred bolnice: „Bog nije rekao da je medicinski potpomognuta oplodnja nešto što nije tako, tako da u tome duhu ne dijelim mišljenje s njima, mislim da je to nešto dobro i hvala bogu da se djeca rađaju”.


Hrvatska je nekad bila šampion

Podsjetimo, prva beba „iz epruvete“ u Hrvatskoj rođena je 23. listopada 1983. u zagrebačkoj Petrovoj. Dragica i Josip Veriga iz Zaprešića šest su godina pokušavali dobiti dijete prirodnim putem, a onda im je „umjetna oplodnja“ uspjela iz prve. Rođen je Robert, danas 35-godišnji sanitarni inženjer. U to vrijeme, samo je šest zemalja u svijetu imalo početne uspjehe u izvantjelesnoj oplodnji, a Robert je sedma beba na svijetu rođena ovim postupkom.

„Danas je gotovo nezamislivo da izvantjelesna oplodnja može uspjeti u tadašnjim okolnostima, kada smo embrije prenosili u posebnoj termosici“ rekao je prof. dr. sc. Velimir Šimunić 2003. godine na proslavi dvadesete obljetnice ovog uspjeha.

Od tada do danas, Hrvatska je krenula nizbrdo, upozoravaju brojni aktivisti pa je medicinski potpomognuta oplodnja nedostupna sve veće broju parova. Na manjkavosti i propuste u liječenju neplodnosti i provođenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji upozorili su i u Saboru zastupnik Snage Goran Aleksić te članice stranke Ana Šimić te Katarina Turković Gulin, koje su i same prošle navedene postupke.

.

Vijesti

Pozvao djevojku na prvi spoj pa joj pokazao mrtvu baku u kredencu

U video snimci koju su objavili priznao je kako je staricu zadavio šalom. Za ovo namjerno ubojstvo prijeti mu 15 godina iza rešetaka po ukrajinskom zakonu.

Objavljeno

|

Autor

Ubio je baku

23-godišnji Ukrajinac iz Kijeva pritvoren je nakon prvog spoja s djevojkom koja ga, sigurni smo, nikada neće zaboraviti. Naime, nakon što ju je doveo kući, pokazao joj je svoju mrtvu baku koju je držao položenu u kredencu. Truplo 82-godišnjakinje je imalo navučeno plastičnu vrećicu preko glave.

Ukrajinski mediji javljaju da se nesuđeni par upoznao preko interneta te da je šokirana djevojka uspjela pobjeći i pozvati policiju. Nakon što je došla policija, mladić je priznao da je baku zadavio dok su se svađali oko naslonjača.


Policija je objavila kako im je zločinac od ranije poznat zbog krađe automobila. U video snimci koju su objavili priznao je kako je staricu zadavio šalom. Za ovo namjerno ubojstvo prijeti mu 15 godina iza rešetaka po ukrajinskom zakonu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP