Prati nas

Vijesti

Molitelji pred bolnicama: ‘Umjetna oplodnja nije božji naum’

Samo ime kaže – umjetna oplodnja. Ne bi trebalo ići tim putem, ne znam mogu li reći, sebičnosti i želje da se pod svaku mjeru rodi dijete kao svoje, a mogli bi posvojiti djecu, kaže Dominika. No Hrvatska je nekada bila velesila u ovoj grani medicina. Gdje smo danas?

Objavljeno

|

Mjesto molitve pred KB Merkur u Zagrebu (scr: N1)

„Mogu u svoje ime reći da bi voljela da se djeca začinju prirodnim putem. Jer to je onda božji naum da se ta djeca rode, a ne nešto umjetno. Samo ime kaže – umjetna oplodnja. Ne bi trebalo ići tim putem, ne znam mogu li reći, sebičnosti i želje da se pod svaku mjeru rodi dijete kao svoje, a mogli bi posvojiti djecu.“ Izjavila je ovo za N1 Dominika Puljić djevojka iz Inicijative 40 dana za život čiji članovi mole pred hrvatskim bolnicama protiv pobačaja, a od ove „sezone“ u interesu im je i medicinski potpomognuta oplodnja.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovora da se moliti se može svugdje, a ne ispred bolnice: „Bog nije rekao da je medicinski potpomognuta oplodnja nešto što nije tako, tako da u tome duhu ne dijelim mišljenje s njima, mislim da je to nešto dobro i hvala bogu da se djeca rađaju”.


Hrvatska je nekad bila šampion

Podsjetimo, prva beba „iz epruvete“ u Hrvatskoj rođena je 23. listopada 1983. u zagrebačkoj Petrovoj. Dragica i Josip Veriga iz Zaprešića šest su godina pokušavali dobiti dijete prirodnim putem, a onda im je „umjetna oplodnja“ uspjela iz prve. Rođen je Robert, danas 35-godišnji sanitarni inženjer. U to vrijeme, samo je šest zemalja u svijetu imalo početne uspjehe u izvantjelesnoj oplodnji, a Robert je sedma beba na svijetu rođena ovim postupkom.

„Danas je gotovo nezamislivo da izvantjelesna oplodnja može uspjeti u tadašnjim okolnostima, kada smo embrije prenosili u posebnoj termosici“ rekao je prof. dr. sc. Velimir Šimunić 2003. godine na proslavi dvadesete obljetnice ovog uspjeha.

Od tada do danas, Hrvatska je krenula nizbrdo, upozoravaju brojni aktivisti pa je medicinski potpomognuta oplodnja nedostupna sve veće broju parova. Na manjkavosti i propuste u liječenju neplodnosti i provođenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji upozorili su i u Saboru zastupnik Snage Goran Aleksić te članice stranke Ana Šimić te Katarina Turković Gulin, koje su i same prošle navedene postupke.

.

Vijesti

Merkel u srijedu slavi 65. rođendan. Iako i dalje drhti, kaže: Sposobna sam

Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.

Objavljeno

|

Autor

“Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice, javlja Deutsche Welle. Ona je tako u srijedu po drugi put govorila o temi koja tjednima zaokuplja pažnju javnosti. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Anttija Rinnea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi “oporavka” nakon prve drhtavice početkom lipnja. Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.


“To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram živjeti s tim”, rekla je kancelarka, dodajući kako vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela precizirati što su uzroci zdravstvenih tegoba. “Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna”.

Time je pokušala ugušiti rasprave o tome je li njeno zdravlje tako narušeno da više ne može obavljati kancelarski posao. Merkel u srijedu navršava 65 godina, piše Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP