Prati nas

Vijesti

Molitelji pred bolnicama: ‘Umjetna oplodnja nije božji naum’

Samo ime kaže – umjetna oplodnja. Ne bi trebalo ići tim putem, ne znam mogu li reći, sebičnosti i želje da se pod svaku mjeru rodi dijete kao svoje, a mogli bi posvojiti djecu, kaže Dominika. No Hrvatska je nekada bila velesila u ovoj grani medicina. Gdje smo danas?

Objavljeno

|

Mjesto molitve pred KB Merkur u Zagrebu (scr: N1)

„Mogu u svoje ime reći da bi voljela da se djeca začinju prirodnim putem. Jer to je onda božji naum da se ta djeca rode, a ne nešto umjetno. Samo ime kaže – umjetna oplodnja. Ne bi trebalo ići tim putem, ne znam mogu li reći, sebičnosti i želje da se pod svaku mjeru rodi dijete kao svoje, a mogli bi posvojiti djecu.“ Izjavila je ovo za N1 Dominika Puljić djevojka iz Inicijative 40 dana za život čiji članovi mole pred hrvatskim bolnicama protiv pobačaja, a od ove „sezone“ u interesu im je i medicinski potpomognuta oplodnja.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovora da se moliti se može svugdje, a ne ispred bolnice: „Bog nije rekao da je medicinski potpomognuta oplodnja nešto što nije tako, tako da u tome duhu ne dijelim mišljenje s njima, mislim da je to nešto dobro i hvala bogu da se djeca rađaju”.


Hrvatska je nekad bila šampion

Podsjetimo, prva beba „iz epruvete“ u Hrvatskoj rođena je 23. listopada 1983. u zagrebačkoj Petrovoj. Dragica i Josip Veriga iz Zaprešića šest su godina pokušavali dobiti dijete prirodnim putem, a onda im je „umjetna oplodnja“ uspjela iz prve. Rođen je Robert, danas 35-godišnji sanitarni inženjer. U to vrijeme, samo je šest zemalja u svijetu imalo početne uspjehe u izvantjelesnoj oplodnji, a Robert je sedma beba na svijetu rođena ovim postupkom.

„Danas je gotovo nezamislivo da izvantjelesna oplodnja može uspjeti u tadašnjim okolnostima, kada smo embrije prenosili u posebnoj termosici“ rekao je prof. dr. sc. Velimir Šimunić 2003. godine na proslavi dvadesete obljetnice ovog uspjeha.

Od tada do danas, Hrvatska je krenula nizbrdo, upozoravaju brojni aktivisti pa je medicinski potpomognuta oplodnja nedostupna sve veće broju parova. Na manjkavosti i propuste u liječenju neplodnosti i provođenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji upozorili su i u Saboru zastupnik Snage Goran Aleksić te članice stranke Ana Šimić te Katarina Turković Gulin, koje su i same prošle navedene postupke.

.

Vijesti

Rujansko usklađivanje – stiže još jedna povišica mirovina

Državni zavod za statistiku navodi da su u prvom dijelu ove godine prosječne mjesečne bruto plaće porasle 3,4 posto, dok je inflacija u tom razdoblju bila niska – svega 0,2 posto

Objavljeno

|

Autor

Uz najavljeno povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru za dva posto, država će u rujnu morati pronaći dodatna sredstava i za povećanje mirovina za 1,8 posto.

Od rujna će se provesti drugo redovno usklađivanje mirovina prema kretanju plaća i cijena, za što će do kraja godine ministar financija Zdravko Marić morati osigurati dodatnih 320 milijuna. Ovogodišnji proračun za mirovine, izračunao je Večernji list, mogao bi premašiti 41 milijardu kuna.


“Indeksacija mirovina, jedna je napravljena, druga ide u rujnu, će biti malo iznad originalnih predviđanja – to na toj velikoj masi za ovu godinu znači 900 milijuna kuna više od planiranog. Mi ćemo novac naći, to je jedna od prioritetnih stvari”, izjavio je ministar financija Zdravko Marić za N1 još u srpnju.

Državni zavod za statistiku navodi da su u prvom dijelu ove godine prosječne mjesečne bruto plaće porasle 3,4 posto, dok je inflacija u tom razdoblju bila niska – svega 0,2 posto. Zbroj jednog i drugog, umanjen za pola, prema poznatoj švicarskoj formuli daje podatak od 1,8 posto, za koliko će od rujna porasti mirovine. 

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP