Prati nas

Zdravlje

Osjećate li da vas hvata gripa, popijte čašu crnog

Gripa se liječi vrućim čajevima, vitaminom C i mirovanjem. No čini se da postoje i ugodniji lijekovi poput čaše crnog vina. Najnovije istraživanje otkrilo je da flavonoidi iz vina, čaja i borovnica pomaže u otklanjanju simptoma ove neugodne bolesti.

Objavljeno

|

Kako se slavi Božić u Švedskoj?
(foto: BigStock)

Sezona gripe je na svojem vrhuncu pa je svaki savjet kako se zaštititi i izliječiti od ove neugodne bolesti dobrodošao. No za razliku od većine dosadnih savjeta koji vam preporučuju izbjegavanje boravka u većoj skupini ljudi, puno limuna i mirovanje, savjet koji donosi portal Independent mogao bi vam se doista svidjeti.

Kad gripa napadne, a to znači bolno grlo, povišena temperatura, kašalj i začepljen nos, najučinkovitije rješenje mogla bi biti čaša vina ili, prema starom dobrom receptu, šalica vrućeg čaja. Naime, studija koju je proveo Medicinski fakultet iz Washingtona, otkrila je da elementi sadržani u crnom vinu, crnom čaju i borovnicama mogu pomoći kod gripe. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science, a opisuje pokuse izvedene na miševima. Znanstvenici su objasnili da flavonoidi iz navedenih namirnica udružuju snagu s bakterijama iz probavnog trakta (Clostridum oribiscidens), te zajedno stvaraju metabolite koju pojačavaju odgovor imunološkog sistema. Rezultat toga su blaži simptomi i kraće trajanje bolesti.


“Već godinama se zna da flavonoidi štite i jačaju imuno sistem”, rekla ej Ashley Steed, autorica studije. “Flavonoidi su česti u našoj prehrani pa je važna implikacija naše studije to da flavonoidi u kominaciji s probavnim bakterijama štite od gripe i drugih virusnih infekcija. Potrebano je obaviti još istraživanja, no već sada su rezultati intrigantni.” No prije nego ovo upotrijebite kao izliku da otvorite bocu vina, važno je da znate da istraživanja na ljudima još nisu provedena. Kako točno flavonoidi iz vina, čaja i borovnica pomažu da se osjećate bolje, tek treba otkriti.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP