Prati nas

Zdravlje

Osjećate li da vas hvata gripa, popijte čašu crnog

Gripa se liječi vrućim čajevima, vitaminom C i mirovanjem. No čini se da postoje i ugodniji lijekovi poput čaše crnog vina. Najnovije istraživanje otkrilo je da flavonoidi iz vina, čaja i borovnica pomaže u otklanjanju simptoma ove neugodne bolesti.

Objavljeno

|

Kako se slavi Božić u Švedskoj?
(foto: BigStock)

Sezona gripe je na svojem vrhuncu pa je svaki savjet kako se zaštititi i izliječiti od ove neugodne bolesti dobrodošao. No za razliku od većine dosadnih savjeta koji vam preporučuju izbjegavanje boravka u većoj skupini ljudi, puno limuna i mirovanje, savjet koji donosi portal Independent mogao bi vam se doista svidjeti.

Kad gripa napadne, a to znači bolno grlo, povišena temperatura, kašalj i začepljen nos, najučinkovitije rješenje mogla bi biti čaša vina ili, prema starom dobrom receptu, šalica vrućeg čaja. Naime, studija koju je proveo Medicinski fakultet iz Washingtona, otkrila je da elementi sadržani u crnom vinu, crnom čaju i borovnicama mogu pomoći kod gripe. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science, a opisuje pokuse izvedene na miševima. Znanstvenici su objasnili da flavonoidi iz navedenih namirnica udružuju snagu s bakterijama iz probavnog trakta (Clostridum oribiscidens), te zajedno stvaraju metabolite koju pojačavaju odgovor imunološkog sistema. Rezultat toga su blaži simptomi i kraće trajanje bolesti.


“Već godinama se zna da flavonoidi štite i jačaju imuno sistem”, rekla ej Ashley Steed, autorica studije. “Flavonoidi su česti u našoj prehrani pa je važna implikacija naše studije to da flavonoidi u kominaciji s probavnim bakterijama štite od gripe i drugih virusnih infekcija. Potrebano je obaviti još istraživanja, no već sada su rezultati intrigantni.” No prije nego ovo upotrijebite kao izliku da otvorite bocu vina, važno je da znate da istraživanja na ljudima još nisu provedena. Kako točno flavonoidi iz vina, čaja i borovnica pomažu da se osjećate bolje, tek treba otkriti.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP