Prati nas

Zdravlje

Osjećate li da vas hvata gripa, popijte čašu crnog

Gripa se liječi vrućim čajevima, vitaminom C i mirovanjem. No čini se da postoje i ugodniji lijekovi poput čaše crnog vina. Najnovije istraživanje otkrilo je da flavonoidi iz vina, čaja i borovnica pomaže u otklanjanju simptoma ove neugodne bolesti.

Objavljeno

|

Kako se slavi Božić u Švedskoj?
(foto: BigStock)

Sezona gripe je na svojem vrhuncu pa je svaki savjet kako se zaštititi i izliječiti od ove neugodne bolesti dobrodošao. No za razliku od većine dosadnih savjeta koji vam preporučuju izbjegavanje boravka u većoj skupini ljudi, puno limuna i mirovanje, savjet koji donosi portal Independent mogao bi vam se doista svidjeti.

Kad gripa napadne, a to znači bolno grlo, povišena temperatura, kašalj i začepljen nos, najučinkovitije rješenje mogla bi biti čaša vina ili, prema starom dobrom receptu, šalica vrućeg čaja. Naime, studija koju je proveo Medicinski fakultet iz Washingtona, otkrila je da elementi sadržani u crnom vinu, crnom čaju i borovnicama mogu pomoći kod gripe. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science, a opisuje pokuse izvedene na miševima. Znanstvenici su objasnili da flavonoidi iz navedenih namirnica udružuju snagu s bakterijama iz probavnog trakta (Clostridum oribiscidens), te zajedno stvaraju metabolite koju pojačavaju odgovor imunološkog sistema. Rezultat toga su blaži simptomi i kraće trajanje bolesti.

“Već godinama se zna da flavonoidi štite i jačaju imuno sistem”, rekla ej Ashley Steed, autorica studije. “Flavonoidi su česti u našoj prehrani pa je važna implikacija naše studije to da flavonoidi u kominaciji s probavnim bakterijama štite od gripe i drugih virusnih infekcija. Potrebano je obaviti još istraživanja, no već sada su rezultati intrigantni.” No prije nego ovo upotrijebite kao izliku da otvorite bocu vina, važno je da znate da istraživanja na ljudima još nisu provedena. Kako točno flavonoidi iz vina, čaja i borovnica pomažu da se osjećate bolje, tek treba otkriti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.