Prati nas

Vijesti

Pepsi će proizvoditi čips za žene, jer im je ‘muški’ pretežak za jesti

Kompanija će lansirati seriju grickalica za žene kako bi im konačno omogućila grickanje između obroka, baš kao što to rade muškarci  već stoljećima. Zaboravite na jednake plaće, ovo ispravljanje nepravde ste čekale cijeli život.

Objavljeno

|

Hrana za žene
foto: Pexels

Šefica kompanije PepsiCo Indra Nooyi objavila je prekretnicu u proizvodnji grickalica. U razgovoru za Freakonomics najavila je da će kompanija lansirati seriju grickalica za žene kako bi im konačno omogućila grickanje između obroka, baš kao što to rade muškarci već stoljećima.

„Mnogi mladi muškarci vole čips i slasno ližu prste dok ga jedu. I žene bi voljele jesti svoj čips, ali ne na taj način. Ne vole tako glasno grickati u javnosti i ne ližu prste poput muškaraca. I ne sipaju mrvice zaostale na dnu pakiranja u usta“, objasnila je Nooyi. Pepsijevi dizajneri izraditi će posebna ženska pakiranja kako bi ženski čips mogao stati u ženske torbice – jer žene vole nositi obroke sa sobom. I sam ženski čips detaljno je dizajniran. Između stalog, neće biti tako „glasan“ dok ga pripadnice ljepšeg spola žvaču.


Na tržište tako stiže još jedan besmisleni, ali skuplji i marketinški sjajno prezentiran, proizvod za žene poput „ženskih britvica“. Zaboravite na jednake plaće, ovo ispravljanje nepravde ste čekale cijeli život!

.

Vijesti

Petrović: Obiteljski domovi su mreža lešinarenja, a izgorjeli starci su posljedica spaljene države

Zbog nebrige države i izostanka politika dostojanstvenog umiranja obiteljski domovi postali su azili za napuštene starce, uz mjesečne naknade od 3.500 do 10.000 kuna, katkad i uz otimačinu imovine starijih, kaže za tjednik Novosti predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Autor

Kako komentirate požar u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Zelena oaza’ u Andraševcu u kojem je poginulo šest osoba?

Izgorjeli starice i starci posljedica su spaljene države. Životi iz jednog od brojnih ilegalnih spremišta za zanemarene starce mogli su biti spašeni da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku napravilo svoj posao. Za to je bila prilika još pri izradi Strategije socijalne skrbi za starije osobe, kad smo zagovarali hitan nadzor nad domovima umirovljenika i udomiteljima. Odbijeni smo, kao i lani kod izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti.


Jesu li obiteljski domovi u sivoj zoni socijalne skrbi?

Obiteljski domovi su ogroman biznis, ali i mreža lešinarenja. Zbog nebrige države i izostanka politika dostojanstvenog umiranja postali su azili za napuštene starce, uz mjesečne naknade od 3.500 do 10.000 kuna, katkad i uz otimačinu imovine starijih. Uobičajeno je da obiteljski domovi sklapaju ugovore o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju sa štićenicima. Ako 473 registrirana obiteljska doma pomnožimo s 20 legalnih štićenika, to je ukupno 9.460 štićenika, a neki, kao u Andraševcu, taj broj ilegalno povećavaju. Dodamo li neregistrirane obiteljske domove koji rade potpuno na divlje, došli smo do barem 15.000 osoba prepuštenih kriminalu i bezočnom zanemarivanju. Tu je i oko 1.500 udomiteljskih obitelji, gotovo bez ikakvog nadzora, te stotinjak privatnih i 47 županijskih domova. To ne mogu pokriti samo 12 inspektora za cijelu Hrvatsku.

Ministrica Vesna Bedeković najavila je nacrt novog Zakona o socijalnoj skrbi.

Zakon je gotovo svake godine u izmjenama, a sada je u fazi donošenja cjelovitog novog zakona. Sve to užasno kasni. U međuvremenu imamo dojave kako se u kapacitete za pet osoba trpa više desetaka štićenika; gladni su, neokupani i željni društva, katkad i vezani za krevete. Nemaju pravo ići na WC, leže u pelenama, bez higijenskog minimuma i prava na kretanje. Kriv je postojeći sustav, a za njega, zakone i politike odgovorni su u ministarstvu. Županijske i gradske vlasti moraju graditi nove kapacitete, no potrebnije je da se izgradi novi sustav stjecanja dopusnica za rad, kao i nadzora. Ministrica treba ponuditi ostavku, a ravnateljica/vlasnica doma treba biti pritvorena zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. (Mirna Jasić Gašić, Tjednik Novosti)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP