Prati nas

Vijesti

Federacija BiH isplaćuje posmrtninu u vrijednosti prosječne mirovine

Kako bi ostvarili to pravo, zakonski nasljednici umrlih umirovljenika u Federaciji BiH trebaju se s potrebnom dokumentacijom, koja sadrži i smrtni list, obratiti u Zavod MIO nakon ukopa sa zahtjevom za isplatu posmrtnine. Zakonski rok za isplatu je 30 dana.

Objavljeno

|

Posmrtna pripomoć
foto: Pixabay

Obitelji umrlih umirovljenika ubuduće će imati pravo na posmrtninu u visini od 371 konvertibilne marke, što je otprilike 1.400 kuna. Ova novina uređena je pravilnikom o isplati posmrtnina za umirovljenike u Federaciji BiH, koji je usvojio Upravni odbor Zavoda MIO Federacije BiH, a sve zahvaljujući novom Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. ožujka. Informacija je potvrđena iz Udruge umirovljenika Federacije BiH, piše Vecernji.ba.

Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine udruga umirovljenika Federacije BiH, kazao je za Faktor kako je prvi put od završetka rata zakonski uređeno u Federaciji da obitelji umrlih umirovljenika imaju pravo na posmrtninu koja iznosi 371 KM, koliko je prosječna mirovina u Federaciji BiH.

Istaknuo je i kako je primjena tog pravilnika već počela. Kako bi ostvarili to pravo, zakonski nasljednici umrlih umirovljenika u Federaciji BiH trebaju se s potrebnom dokumentacijom, koja sadrži i smrtni list, obratiti u Zavod MIO nakon ukopa sa zahtjevom za isplatu posmrtnine. Zakonski rok za isplatu je 30 dana – kazao je Omerefendić.

Objasnio je i kako obitelj, ako nema dovoljno novca za pokop, može ostvariti pomoć udruge umirovljenika, ali samo u slučaju ako je umirovljenik bio član neke od udruga. Riječ je o novcu prikupljenom od članarina umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.