Prati nas

Vijesti

Istina o ‘opasnoj čokoladi povučenoj s polica’

Reakcija javnosti isprovocirana ovim napisima nerazmjerna je stvarnoj opasnosti za građane pa možemo slobodno reći da su mediji stvorili paniku ne nudeći čitateljima punu informaciju.

Objavljeno

|

Povučena čokolada
foto: Pexels

Oprez, zbog prisutnosti alergena povlači se omiljena slastica s polica Kauflanda! Na taj su način hrvatski mediji izvijestili o micanju tamne čokolade Katy iz Kauflandovih trgovina, o čemu je izvijestilo i Ministarstvo poljoprivrede.

„Najprije salmonela i sad ovo. Gotovo kompletan menadžment je dobio otkaz poslije onoga sa salmonelom. Bilo bi interesantno znati je li im se to isto događa i u Njemačkoj“, reakcija je ostavljena ispod ove vijesti na koju su se nanizale tvrdnje kako treba kupovati hrvatsko, a trgovački lanac koji „truje“ Hrvate protjerati iz Lijepe naše.

No reakcija javnosti isprovocirana ovim napisima nerazmjerna je stvarnoj opasnosti za građane pa možemo slobodno reći da su mediji stvorili paniku ne nudeći čitateljima punu informaciju.

Iako su točno prenijeli priopćenje da je potencijalni “alergen – laktoza u tragovima”, pokazalo se da je prosječan čitatelj zaboravio fakte naučene u osnovnoj i srednjoj školi.

Što je zapravo ta „opasna“ laktoza?

Laktoza je šećer koji se nalazi u mlijeku i zbog toga je zovu i mliječni šećer. Izvor je energije bebama sisavaca pa tako i ljudskim bebama. Svakodnevno ga konzumiramo u mlijeku.

Ipak, postoje ljudi koji ne mogu probaviti laktozu i kojima ona izaziva smetnje poput grčeva u trbuhu, nadutosti i proljeva. Stoga se osobama koje pate od ovih problema preporuča konzumirati fermentirane mliječne proizvode poput jogurta u kojima su bakterije mliječno-kiselog vrenja razgradile laktozu.

Ukratko, jedina greška s povučenim čokoladama jest ta da na njoj, kao na ostalim mliječnim čokoladama, nije naznačeno da može sadržavati laktozu u minimalnim količinama. Time su potrošači koji ne mogu probaviti laktozu dovedeni u opasnost pretjeranog puštanja vjetrova.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.