Prati nas

Vijesti

Kako do besplatnog ZET-ovog pokaza za umirovljenike i starije

Pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno, te osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno.

Objavljeno

|

Tko ima prav na besplatni pokaz?
foto. BigStock

Odlukom o socijalnoj skrbi utvrđeno je da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno, te osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno.

Pravo na pokaz imaju i korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje.


Koje dokumente skupiti?

Zahtjevi za ostvarivanje prava podnose se u pisarnicama Područnih ureda gradske uprave prema mjestu stanovanja, a uredno popunjenom i potpisanom Zahtjevu potrebno je priložiti i sljedeću dokumentaciju:

1. presliku osobne iskaznice

2. zadnji odrezak hrvatske mirovine

3. zadnji odrezak ili potvrda o inozemnoj mirovini samo ako je u inozemstvu ostvaren dio radnog staža

4. potvrda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za osobe koje ne primaju mirovinu, o tome da nisu korisnici inozemne ili hrvatske mirovine

5. Nalaz i mišljenje PTV-a, Rješenje Centra za socijalnu skrb o priznavanju prava na zajamčenu minimalnu naknadu, odrezak od zadnje isplaćene pomoći za zajamčenu minimalnu naknadu (za korisnike pomoći za uzdržavanje nesposobne za rad i privređivanje)

Budući da nadležni gradski uredi imaju uvid u sustav Evidenciju dohodaka i primitaka Porezne uprave, stranke koje podnose zahtjev za ostvarivanje prava na besplatan prijevoz u jednom od navedenih statusa, odnosno korisničkih skupina, ne trebaju dostavljati Potvrdu o visini dohotka.

Gdje ih predati?

Zahtjevi se predaju isključivo u pisarnicama područnih ureda gradske uprave i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8.30 do 15.30 sati, a utorkom i četvrtkom od 8.30 do 18.00 sati, na sljedećim adresama: PU Centar- Ilica 25, PU Črnomerec- Trg Francuske Republike 15, PU Dubrava- Dubrava 49, PU Maksimir- Petrova 116, PU Medveščak- Draškovićeva 15, PU Novi Zagreb- Avenija Dubrovnik 12, PU Pešćenica- Zapoljska 1, PU Sesvete- Trg Dragutina Domjanića 4, Sesvete, PU Susedgrad- Sigetje 2, PU Trešnjevka- Park Stara Trešnjevka 2, PU Trnje-Ulica grada Vukovara 56 a.

Nakon predaje propisane dokumentacije, ZET-u će biti dostavljen popis odobrenih zahtjeva, nakon čega korisnici prava trebaju produljiti valjanost postojećih pretplatnih karata, ako ih imaju, odnosno izraditi nove, ako to do sada nisu učinili. Zahtjevi za izradu pretplatnih karata mogu se predati na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP