Prati nas

Kuhinja

Kako obojati jaja na prirodan način

Pisanice ze bojaju već stolčjećima, puno prije nego su izumljene umjetne, tvorničke boje za jaja. Naše mame i bake znale su trikove kako obojati pisanice na posve prirodan način pomoću namirnica koje vjerojetno već imate u svojoj kuhinji.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Uskrs bez šareno obojanih pisanica posve je nezamisliv. No, iako je jednostavnije kupiti gotovu boju za jaja i riješiti sve u samo nekoliko minuta, sve je više onih koji će posegnuti za starim metodama kojima su se služile naše mame i bake i jaja obojati na prirodan način. Takvo bojanje jaja ima svojih prednosti. Uz to što su takve boje potpuno neškodljive, većinu stvari koje trebate za prirodno bojanje pisanica vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. Osim toga, nijanse koje ćete dobiti bit će nježne i prirodne i zasigurno će oduševiti vaše ukućane.

Za početak, ako niste u mogućnosti nabaviti bijela jaja, ona uobičajena smeđa možete izbijeliti tako što ćete ih preko noći potopiti u vodu u koju ste dodali malo octa. Samo pazite, nakon takvog postupka, ljuska jajeta je malo osjetljivija pa budite oprezni da vam jaje ne pukne. Kod bojanja jaja postupak je uglavnom isti za sve boje: jaje valja kuhati s puno odabrane namirnice oko 10 minuta i onda ostaviti preko noći da se namaču.


foto: Pixabay

Za lijepu tamno smeđu nijansu, jaja kuhajte u jakoj kavi.

 

foto: Pixabay

Svjetlo smeđa ili narančasta jaja bit će ako ih prokuhate u ljuski žutog luka.

foto: Pixabay

Ako želite ružičasta jaja, posegnite za čajem od hibiskusa.

foto: Pixabay

Za divna žuta jaja, kuhajte ih u kurkumi.

foto: Pixabay

Jaja će biti ljubičasta ako ih obojite ljubičastim kupusom.

foto: Pixabay

Za crvenu boju jaja kuhajte u cikli.

foto: Pixabay

Zelena jaja dobit ćete ako ih obojite špinatom.

 

.

Kuhinja

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.


Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP