Prati nas

Kuhinja

Kako obojati jaja na prirodan način

Pisanice ze bojaju već stolčjećima, puno prije nego su izumljene umjetne, tvorničke boje za jaja. Naše mame i bake znale su trikove kako obojati pisanice na posve prirodan način pomoću namirnica koje vjerojetno već imate u svojoj kuhinji.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Uskrs bez šareno obojanih pisanica posve je nezamisliv. No, iako je jednostavnije kupiti gotovu boju za jaja i riješiti sve u samo nekoliko minuta, sve je više onih koji će posegnuti za starim metodama kojima su se služile naše mame i bake i jaja obojati na prirodan način. Takvo bojanje jaja ima svojih prednosti. Uz to što su takve boje potpuno neškodljive, većinu stvari koje trebate za prirodno bojanje pisanica vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. Osim toga, nijanse koje ćete dobiti bit će nježne i prirodne i zasigurno će oduševiti vaše ukućane.

Za početak, ako niste u mogućnosti nabaviti bijela jaja, ona uobičajena smeđa možete izbijeliti tako što ćete ih preko noći potopiti u vodu u koju ste dodali malo octa. Samo pazite, nakon takvog postupka, ljuska jajeta je malo osjetljivija pa budite oprezni da vam jaje ne pukne. Kod bojanja jaja postupak je uglavnom isti za sve boje: jaje valja kuhati s puno odabrane namirnice oko 10 minuta i onda ostaviti preko noći da se namaču.


foto: Pixabay

Za lijepu tamno smeđu nijansu, jaja kuhajte u jakoj kavi.

 

foto: Pixabay

Svjetlo smeđa ili narančasta jaja bit će ako ih prokuhate u ljuski žutog luka.

foto: Pixabay

Ako želite ružičasta jaja, posegnite za čajem od hibiskusa.

foto: Pixabay

Za divna žuta jaja, kuhajte ih u kurkumi.

foto: Pixabay

Jaja će biti ljubičasta ako ih obojite ljubičastim kupusom.

foto: Pixabay

Za crvenu boju jaja kuhajte u cikli.

foto: Pixabay

Zelena jaja dobit ćete ako ih obojite špinatom.

 

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP