Prati nas

Kuhinja

Kako obojati jaja na prirodan način

Pisanice ze bojaju već stolčjećima, puno prije nego su izumljene umjetne, tvorničke boje za jaja. Naše mame i bake znale su trikove kako obojati pisanice na posve prirodan način pomoću namirnica koje vjerojetno već imate u svojoj kuhinji.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Uskrs bez šareno obojanih pisanica posve je nezamisliv. No, iako je jednostavnije kupiti gotovu boju za jaja i riješiti sve u samo nekoliko minuta, sve je više onih koji će posegnuti za starim metodama kojima su se služile naše mame i bake i jaja obojati na prirodan način. Takvo bojanje jaja ima svojih prednosti. Uz to što su takve boje potpuno neškodljive, većinu stvari koje trebate za prirodno bojanje pisanica vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. Osim toga, nijanse koje ćete dobiti bit će nježne i prirodne i zasigurno će oduševiti vaše ukućane.

Za početak, ako niste u mogućnosti nabaviti bijela jaja, ona uobičajena smeđa možete izbijeliti tako što ćete ih preko noći potopiti u vodu u koju ste dodali malo octa. Samo pazite, nakon takvog postupka, ljuska jajeta je malo osjetljivija pa budite oprezni da vam jaje ne pukne. Kod bojanja jaja postupak je uglavnom isti za sve boje: jaje valja kuhati s puno odabrane namirnice oko 10 minuta i onda ostaviti preko noći da se namaču.

foto: Pixabay

Za lijepu tamno smeđu nijansu, jaja kuhajte u jakoj kavi.

 

foto: Pixabay

Svjetlo smeđa ili narančasta jaja bit će ako ih prokuhate u ljuski žutog luka.

foto: Pixabay

Ako želite ružičasta jaja, posegnite za čajem od hibiskusa.

foto: Pixabay

Za divna žuta jaja, kuhajte ih u kurkumi.

foto: Pixabay

Jaja će biti ljubičasta ako ih obojite ljubičastim kupusom.

foto: Pixabay

Za crvenu boju jaja kuhajte u cikli.

foto: Pixabay

Zelena jaja dobit ćete ako ih obojite špinatom.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.