Prati nas

Mozaik

Kirurginju Allu (89), za razliku od Paladina, nitko ne tjera u mirovinu

30 godina je radila u medicinskom timu koji je zrakoplovima stizao u zabačene dijelove Rusije kako bi pomogao ljudima u područjima daleko od redovne medicinske skrbi.

Objavljeno

|

Najstariji kirurg na svijetu
Alla Ilyinichna Levushkina (screenshot: RT)

U svibnju će proslaviti 90. rođendan, zove se Alla Ilyinichna Levushkina i svakotjedno izvodi četiri operacije u bolnici u ruskom Ryazanu. A počela je prije 68 godina i kažu da je najstariji aktivni kirurg na svijetu.

I dok se u Hrvatskoj vrhunski kirurzi poput Josipa Paladina istjeruju iz javnog zdravstva kad navrše 65 godina, Alla svakoga dana u 8 sati ulazi u svoju ordinaciju kako bi primala pacijente da bi već za nekoliko sati zauzela mjesto u trošnoj operacijskog dvorani. Na posebnom postolju, jer je Alla trenutno visoka samo 144 centimetra. No to joj ne smeta da svojim asistentima izdaje naređenja dok mirnom rukom radi rez na tijelu pacijenta.

30 godina je radila u medicinskom timu koji je zrakoplovima stizao u zabačene dijelove Rusije kako bi pomogao ljudima u područjima daleko od redovne medicinske skrbi. „Biti liječnik nije samo posao, to je životni stil. Ako odem, tko će ih liječiti?“ njen je odgovor na pitanje zašto se ne umirovi. Osim toga, svaki je pacijent njena pobjeda. “Operirala sam neke koje nitko nije htio operirati, a danas su živi i imaju svoju djecu.” Pacijenti kažu da su isprva nepovjerljivi, no kad osjete njene čvrste ruke na svom tijelu dok ih pregledava, izgube sumnju da ova fascinantna starica nije sposobna držati skalpel.

„Doma imam mačke, spavaju na meni. Tako se odmaram i zbog njih me manje bole kosti. Hranim ptice i pse lutalice. Volim životinje otkad znam za sebe i nikada nisam samo prošla pored lutalice“, ispričala je Alla prošle godine. Kaže, živi u ljubavi sa svim živim bićima. Tajnu dugovječnosti, dodaje, nije otkrila, ali misli da to ima veze s njenim mačkama, ali i s tim što jede sve, puno se smije i puno plače. „Stvarno me umara ova medijska pažnja i više neću govoriti za medije, jer me iscrupljuju. To me ometa u poslu. I moje kolege također.“

Ova fascinantna žena svima govori kako je proživjela svoj san i dodaje da niti jedan pacijent nije preminuo njenom krivnjom. Živi skromno brinući se o bolesnom nećaku.

Najstariji kirurg na svijetu

Alla Ilyinichna Levushkina (screenshot: Galileo)

Najstariji kirurg na svijetu

Alla Ilyinichna Levushkina (screenshot: Ruptly)

Najstariji kirurg na svijetu

Alla Ilyinichna Levushkina (screenshot: Ruptly)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.