Prati nas

Vijesti

Kusić: Uspjeli smo, red je na Plenkoviću

Akademik Zvonko Kusić kaže kako je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima napravilo dobar posao s obzirom da kritike stižu s obje strane. Dokument koji smo proizveli nije idealan, ali je realan, rekao je.

Objavljeno

|

Zvonko Kusić (screenshot: HRT)

U emisiji “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića gostovao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a i Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. To vijeće je nedavno donijelo preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima, a Kusić je rekao da je ono postiglo velik uspjeh, uspjelo proizvesti dokument koji „nije idealan, ali je realan“ te je poručio da su kritike koje dolaze s lijeve i desne strane zapravo pohvala njihovom radu.

Podsjetimo, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima preporučilo je sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav “Za dom spremni”, koji je suprotan Ustavu RH, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje. S druge komunistički simboli mogu biti sporni ako se vežu za zločine komunizma i za agresiju devedesetih. Što se spomenute iznimke tiče, Kusić je rekao kako je presudilo to što su pripadnici HOS-a bili hrvatski branitelji koji su poginuli za obranu domovine.

Akademik Kusić je naglasio i kako se nitko od 17 članova vijeća ne slaže u potpunosti sa svim detaljima, a na kritike pravnika koji kažu da će nakon ovoga sve, zapravo, ostati isto, rekao je: “Sada je red na Vladi i tu bih odao priznanje premijeru Andreju Plenkoviću jer se nitko nije usudio napraviti ovo, to je bio državnički korak. Vrijeme će pokazati da li su zaključci bili važni. Sada je vrijeme na legislativi koja mora biti preciznija, a onda dolaze suci.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.