Ilustracija (foto: Inicijativa Istina o Istanbulskoj)

Ne nasjedajte na priče o Američkom udruženju pedijatara

Autor: • 06. 03. 2018. • Vijesti898 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Prije nekoliko dana katolička Laudato televizija objavila je prilog pod nazivom „Američko udruženje pedijatara (ACP, American College of Pediatrcians, op.a.) izdalo dokument kojim ruše rodnu ideologiju te dječju transseksualnost“. O istoj je temi još 2016. godine pisao i portal Narod.hr u vlasništvu udruge U ime obitelji pod naslovom „Američko udruženje pedijatara objavilo: Rodna ideologija šteti djeci“

Već smo ranije pisali kako „rodna ideologija“ zapravo ne postoji pa se postavlja pitanje kakvo je to udruženje pedijatara koje se bavi nepostojećim temama.Odgovor je jednostavan: radi se o nereprezentativnoj konzervativnoj udruzi petstotinjak ideoloških istomišljenika čije ime podsjeća na Američku akademiju pedijatara (AAP) koja broji 66.000 članova.

Ovom zabunom ili preciznije rečeno zabludom, već se bavio ugledni američki fact-checking portal Snopes. Provjeravali su tweet voditelja talk showa Glenna Becka iz kojeg se mogao steći dojam da se radi o reprezentativnoj strukovnoj organizaciji. Beck je napisao kako je ACP objavio da je “promocija rodne disforije ‘zlostavljanje djece’”. Snopes piše da ACP, “malu, politički motiviranu grupu”, nipošto ne treba miješati s Američkom akademijom pedijatara (AAP), odnosno ni sa kakvim “vodećim pedijatrima” ili “većinom pedijatara” u SAD-u, što je zapravo AAP, piše Fatktograf.hr, portal koji se bavi provjerom izjava i podataka.

“ACP je vrlo malena grupa formirana relativno nedavno kao odgovor na političke razmirice (unutar AAP-a) oko istospolnog roditeljstva, a ne zbog posebnog fokusa na pedijatre ili dobrobit djece”, naveo je Snopes. ACP je formiran 2002. godine pod motom promicanja vrijednosti “judeo-kršćanstva” i vodstvom bivšeg predsjednika AAP-a Josepha Zange, nakon što je AAP objavio kako usvajanje kod gay roditelja ne predstavlja nikakav rizik za usvojenu djecu. Tvrde da broje oko 500 ljudi, Snopes ih procjenjuje na 60 do 200, budući da javnost nikada nije dobila egzaktne podatke o njihovom članstvu, dok AAP ima čak 66 tisuća članova, prenosi Faktograf

Iako ih dio medija tretira kao vjerodostojan izvor, riječ je udruzi koja se „proslavila“ nizom znanstveno neutemeljenih teza od kojih su se ogradile brojne organizacije koje okupljaju medicinsku struku, kao i stručne publikacije poput Psychology Today koji piše da se radi o “malenoj, ali lukavoj anti-LGBT grupi s imenom koje zvuči legitimno.“

Kumovali su i širenju zavjere da cjepivo protiv glavnog uzročnika raka grlića maternice HPV-a, uzrokuje otkazivanje jajnika. Suočeni s reakcijama su reterirali, tvrdeći i dalje da cijepljenje protiv HPV-a ne bi trebalo biti obvezno, navodi Faktograf.

Dakle, kada vam mediji ponude istraživanje ili ekspertizu „Američkog udruženja pedijatara“, sjetite se da se radi o propagandnom alatu pomoću kojeg se brojne udruge diljem svijeta bore protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole i ratificiranja Istanbulske konvencije.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.