Prati nas

Nema predaje

Ne brinite, unuci vam neće morati odlučivati jesu li žensko ili muško

Postavljeni su džambo plakati koji prikazuju osmogodišnjakinju koja tvrdi da su joj u školi rekli da se mora odlučiti je li muško ili žensko. Rodna ideologija je zapravo fraza političkog marketinga koju su osmislili konzervativni i Katoličkoj crkvi bliski političari u Latinskoj Americi.

Siniša Bogdanić

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: Inicijativa Istina o Istanbulskoj)

Zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić prozvala je konzervativnu građansku inicijativu “Istina o Istanbulskoj” da se služi lažnim informacijama i uznemiruje javnost. Za to, objavila je, ima i potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Naime, konzervativne organizacije tvrde da Istanbulska konvencija iskorjenjuje tradicionalne i obiteljske vrijednosti te nameće rodnu ideologiju djeci i mladima u vrtićima, školama i medijima. Valja napomenuti da je „rodna ideologija“ zapravo fraza političkog marketinga koju su osmislili konzervativni i Katoličkoj crkvi bliski političari u Latinskoj Americi kako bi mobilizirali glasače na izborima i referendumima, što posljednjih godina svjedočimo i u Hrvatskoj.


U sklopu kampanje protiv Istanbulske konvencije, postavljeni su džambo plakati koji prikazuju djevojčicu koja tvrdi da su joj u školi rekli da se mora odlučiti je li muško ili žensko. Borić je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama zatražila da joj Ministarstvo obrazovanja dostavi preslike o pisanim ili usmenim prigovorima roditelja unesenima u zapisnik iz 2017., u kojima su se roditelji navodno žalili da se u osnovnim školama djecu uči da “moraju odlučiti jesu li muško ili žensko”. Ministarstvo joj je službeno odgovorilo da njegova Služba za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje nije zaprimila nijedan takav prigovor ili pritužbu roditelja.

Što je zapravo Istanbulska konvencija?

Riječ je o međunarodnom dokumentu koji je osmišljen 2011. godine, a na snagu je stupio tek s prvim danom kolovoza 2014. godine. Konvencija donosi pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji te obvezuje sve države koje su je ratificirale da žrtvama pomognu pri oporavku, osiguraju pravnu i psihološku pomoć, ubrzaju otvaranje skloništa za žene i djecu i financijsku pomoć, kao i pomoć pri pronalasku mjesta za stanovanje i zapošljavanje.

A što je s rodom?

Konvencija uvodi i pojam roda kako bi se spriječilo nasilje nad ženama. To znači, kako je sada prepoznato, da žene i muškarci nisu samo biološki žensko ili muško, već da postoji i društveno oblikovana kategorija roda koja ženama i muškarcima dodjeljuje njihove specifične uloge i ponašanja. Istraživanje je pokazalo kako određene uloge i ponašanja mogu doprinijeti stavu da je nasilje nad ženama prihvatljivo. Konvencija kriminalizira zločine protiv žena kao što su sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilni brak, prisilni pobačaj i prisilna sterilizacija.

Tko stoji iza inicijative protiv Istanbulska konvencije?

Glas roditelja za djecu – GROZD, Udruga Vigilare, Udruga za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Hrvatski pokret za život i obitelj, Centar za prirodno planiranje obitelji, Hrvatska zajednica bračnih susreta, Kursiljo – mali tečaj kršćanstva, Križarska organizacija, Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti Bl. A. Stepinac…

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

.

Mozaik

Muzeji koje možete posjetiti bez napuštanja doma

U danima kad ne možete izaći iz kuće, dobro je znati da postoje izuzetna mjesta koja možete posjetiti i ne izlazeći iz svog doma: virtualni muzeji. Prošećite s nama Louvreom, Muzejem Dalí, Smithsonianom…

Silvija Novak

Objavljeno

|

Iako ništa ne može nadmašiti iskustvo promatranja umjetničkih djela i važnih arheoloških predmeta uživo, u vrijeme epidemije kad bismo svi trebali izbjegavati izlazak iz kuće online muzeji najbolja su zamjenska opcija. Potražili smo koje biste to poznate svjetske muzeje mogli posjetiti iz udobnosti i sigurnosti svog naslonjača.

Louvre, Pariz

Louvre nije samo jedan od najvećih muzeja na svijetu, nego je i neizostavna adresa za sve posjetitelje Pariza. No kako u Grad svjetlosti sigurno još neko vrijeme nećete ići, muzej možete posjetiti preko interneta. Louvre nudi besplatne online ture pa tako možete vidjeti sve najvažnije umjetnine, od egipatske zbirke, pa do najvrednijih Michelangelovih djela. Također, možete razgledati muzej u svih 360 stupnjeva te klikom na pojedine predmete dobiti više informacija.


Muzej Solomon R. Guggenheim, New York

Iako je i sama zgrada Guggenheim muzeja u New Yorku, arhitekta Franka Lloyd Wrighta, vrlo impresivna, ne morate potegnuti do Amerike kako biste uživali u njezinim umjetninama. Neke od kolekcija iz muzeja su dostupne online pa tako možete uživati u radovima Franza Marca, Pieta Mondriana, Pabla Picassa i Jeffa Koonsa.

Nacionalna galerija umjetnosti, Washington

Osnovana 1937. godine, Nacionalna galerija umjetnosti je otvorena javnosti posve besplatno. Za one koji nisu u Washington D.C.-ju, dostupne su virtualne ture kroz izložbe uključujući i Remek-djela Vincenta Van Gogha i Skulpture hrama Angkor i Drevna Kambodža: Milenij slave.

Britanski muzej, London

Neki od ukupno osam milijuna objekata Britanskog muzeja, dostupni su online, uključujući i izložbu Kanga: Tekstil iz Afrike i Predmeti iz rimskog grada Pompeja“.  Muzej se također udružio s Googleovim društvenim institutom te nudi obilaske pomoću Google Street View tehnologije.

Smithsonian – prirodoslovni muzej

Smithsonian prirodoslovni muzej u Washingtonu jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu. Na mrežnim stranicama muzeja mogu se vidjeti dijelovi svih katova. Gledatelji mogu ući i u rotondu gdje će uživati u sveobuhvatnoj turi od 360 stupnjeva i doista iznimnim izlošcima koji uključuju izložbe o sisavcima, insektima, dinosaurima i paleobiologiji.

Metropolitan muzej umjetnosti

Metropolitan je dom više od dva milijuna iznimnih umjetničkih djela, a dobra je vijest da ne morate biti u New Yorku da biste u njima uživali. Na web stranici muzeja dostupne su čitave kolekcije i virtualni obilasci koji uključuju i neka od najimpresivnijih ostvarenja Vincenta van Gogha, Jacksona Pollocka  Giotta di Bondone.

I Metropolitan se udružio s Googleom i to ne samo u omogućavanju razgledavanja, već i u stvaranju novih umjetničkih djela koja su također dotupna online.

Muzej Dalí, Figueres

Smješten u gradiću Fugueresu u španjolskoj regiji Kataloniji, ovaj je muzej u potpunosti posvećen liku i djelu ekscentričnog umjetnika Salvadora Dalíja. Preko interneta se mogu razgledati gotovo sve prostorije muzeja te pritom učiti o životu i umjetnosti ovog jedinstvenog čovjeka. Muzej nudi razne virtualne ture uključujući i surealni prikaz lica Mae West.

NASA

Američka svemirska agencija nudi besplatno online razgledavanje svojeg svemirskog centra u Houstonu, pri čemu će vaš virtualni vodič biti mudri animirani robot imena Audima.

Muzej Vatikana

Jedan od najvažnijih muzeja na svijetu internetskoj publici predstavlja obimnu kolekciju vrijednih umjetnina i klasičnih skulptura koje su su brojni pape stoljećima brižno skupljali. Omogućeno vam je virtualno prošetati svim katovima, a detaljno možete razgledati i čuveni Michelangelov strop Sikstinske kapele.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP