Prati nas

Vijesti

Nova nepravda za nove umirovljenike – 500 kuna manje

Nije riječ o problemu o kojem možemo razmišljati sutra, jer će ovu nepravdu osjetiti oni koji već sada idu u prijevremenu mirovinu. Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić obećao je riješiti taj problem kroz mirovinsku reformu.

Objavljeno

|

Umirovljenici rođeni nakon 1961. godine, a kojima je nametnuta uplata u dva mirovinska stupa, imat će manju mirovinu od onih rođenih ranije koji su ostali samo u prvom stupu. Nije riječ o problemu o kojem možemo razmišljati sutra, jer će ovu nepravdu osjetiti oni koji već sada idu u prijevremenu mirovinu.

Naime, umirovljenici iz prvog stupa imaju dodatak na mirovinu od 27 posto, a oni koji će mirovine primati iz oba stupa, nemaju pravo na taj dodatak. Stručnjak za mirovinski sustav Danijel Nestić, za Novu TV, kaže da će im mirovine biti manje za barem 500 kuna.

Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić obećao je riješiti taj problem kroz mirovinsku reformu: “Prvi cilj je osigurati održivost mirovina. Drugi cilj je povećati mirovine i osigurati adekvatnost mirovina. Za 27 posto je rješenje upravo u smjeru adekvatnosti gdje ćemo, napominjem, cjelovito riješiti 27 posto”, kaže Pavić.

SDP je pak predložio da baš svi umirovljenici dobiju dodatak od 27 posto na prvi stup, no ministar Pavić tvrdi da se razmišlja o drugim modelima. Ovaj SDP-ov je već odbijen u Saboru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.