Prati nas

Vijesti

Nova nepravda za nove umirovljenike – 500 kuna manje

Nije riječ o problemu o kojem možemo razmišljati sutra, jer će ovu nepravdu osjetiti oni koji već sada idu u prijevremenu mirovinu. Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić obećao je riješiti taj problem kroz mirovinsku reformu.

Objavljeno

|

Umirovljenici rođeni nakon 1961. godine, a kojima je nametnuta uplata u dva mirovinska stupa, imat će manju mirovinu od onih rođenih ranije koji su ostali samo u prvom stupu. Nije riječ o problemu o kojem možemo razmišljati sutra, jer će ovu nepravdu osjetiti oni koji već sada idu u prijevremenu mirovinu.

Naime, umirovljenici iz prvog stupa imaju dodatak na mirovinu od 27 posto, a oni koji će mirovine primati iz oba stupa, nemaju pravo na taj dodatak. Stručnjak za mirovinski sustav Danijel Nestić, za Novu TV, kaže da će im mirovine biti manje za barem 500 kuna.


Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić obećao je riješiti taj problem kroz mirovinsku reformu: “Prvi cilj je osigurati održivost mirovina. Drugi cilj je povećati mirovine i osigurati adekvatnost mirovina. Za 27 posto je rješenje upravo u smjeru adekvatnosti gdje ćemo, napominjem, cjelovito riješiti 27 posto”, kaže Pavić.

SDP je pak predložio da baš svi umirovljenici dobiju dodatak od 27 posto na prvi stup, no ministar Pavić tvrdi da se razmišlja o drugim modelima. Ovaj SDP-ov je već odbijen u Saboru.

.

Vijesti

Zagreb: Počinje isplata pomoći umirovljenicima

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Objavljeno

|

Autor

Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec kolovoz 2019. isplaćivat će se preko tekućih računa i Hrvatske pošte.

Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune, pomoć će se isplatiti u petak 16. kolovoza 2019. Korisnicima koji novčanu pomoć primaju preko Hrvatske pošte, pomoć će se isplaćivati od ponedjeljka 19. kolovoza 2019. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.


Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;

II. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;

III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno. Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP