Prati nas

Vijesti

Poskupljenje: Zbog novog zakona i do dva puta veća grobna naknada?

Gradske komunalne tvrtke više neće moći obavljati komercijalni dio posla poput prodaje cvijeća ili lijesa pa će povećati druge namete. Komunalci će i dalje imati trošak održavanja groblja, uređenja šetnica ili izgradnje novih niša i grobnica. Te usluge nisu profitabilne, ali su neophodne.

Objavljeno

|

Mirogoj (foto: Sandro Bura)

Prema izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji je u Saboru prošao prvo čitanje, gradske komunalne tvrtke više neće moći obavljati komercijalni dio posla poput prodaje cvijeća ili lijesa pa će morati povećati druge namete.

Jer, komunalci će i dalje imati trošak održavanja groblja, uređenja šetnica ili izgradnje novih niša i grobnica. Te usluge nisu profitabilne, ali su neophodne. Na crikveničkom području, recimo, postoje četiri groblja.

“Naše usluge koje građani  više neće moć koristit, a koje su dosad koristili, odnose se na naš prijevoz, na našu prodaju cvijeća i na prodaju lijesa. Od sada će to raditi isključivo private tvrtke”, kazao je za RTL Lovorko Gržac, direktor komunalnog društva Eko Murvica iz Crikvenice, grada koji ima četiri groblja.

U Crikvenici grobna naknada košta 140 kuna, od čega se godišnje prihoduje oko 40 tisuća kuna. Samo za plaću jednog grobara, sa svim doprinosima potrebno je 70 tisuća. I zato komunalna društva kažu da će morati dignuti cijenu usluga koje će im ostati u katalogu. U Crikvenici će to biti dvostruko više. No Dubrovnik je primjer grada koji nema privatna pogrebna poduzeća, sve obavlja gradska tvrtka, pa se postavlja pitanje: Ako se njima zabrani, tko će prevoziti preminule, gdje će se kupiti ljesovi?

Privatnici sve to drugačije vide i najavljuju da će usluga biti jeftinija zbog liberalizacije tržišta. Iz Udruženja za pogrebničke djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori stižu potpuno oprečne izjave o novom Zakonu što je i logično kada je od 12 članova šestero privatnika, a šestero predstavnika gradskih komunalnih tvrtki.

“Gradske tvrtke se financiraju iz proračuna i uvijek će netko nadoknaditi njihove minuse. Za eventualne propuste, imaju rezervu neku, a mi smo prepušteni tržištu”, izjavio je za Novu TV Drago Plećaš, vlasnik privatnog pogrebnog poduzeća.

Ministarstvo prostornog uređenja misli da neće doći do poskupljenja, iako kažu da su cijene koje imaju gradska komunalna poduzeća ispod tržišnih, što ujedno znači da su jeftiniji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.