Prati nas

Vijesti

Prve reakcije: Malo je – minimalna mirovina trebala bi biti veća

Za građane koji su ostvarili minimalno 15 godina staža traže minimalno 1500 kuna, a za one s 40 godina staža očekuju 3150 kuna. Institut zajamčene minimalne mirovine izračunavao bi se u odnosu na zajamčenu minimalnu plaću.

Objavljeno

|

Ivan Sinćić (Živi zid, screenshot: HRT)

Živi zid će odmah nakon Uskrsa uputiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o zajamčenim minimalnim mirovinama. Objavio je to Ivan Sinčić tijekom jučerašnjeg druženja s umirovljenicima na glavnom zagrebačkom trgu. Za građane koji su ostvarili minimalno 15 godina staža traže minimalno 1.500 kuna, a za one s 40 godina staža očekuju 3,150 kuna. Institut zajamčene minimalne mirovine izračunavao bi se u odnosu na zajamčenu minimalnu plaću.

Ovaj je zahtjev podržao i Sindikat umirovljenika Hrvatske koji je na svojim Facebook stranicama objavio: “Ovo su prvi rezultati naših umirovljeničkih prosvjeda iz listopada i suradnje sa Živim zidom.”

Zajamčena mirovina bi bila vrijedna mjera u borbi protiv siromaštva starijih građana i državu bi, uz predloženu nacionalnu naknadu za starost (1.020 kuna), koštala oko 4 milijarde kuna, izračunao je Živi zid. No tu nakanu su na društvenim mrežama komentirali brojni sadašnji i budući umirovljenici koji poručuju – malo je. Prenosimo neke od njihovih komentara.

3.150 kuna za 40 godina staža? Pa mirovina za taj staž niti u ludilu ne bi smjela biti ispod 4.000kn! (Štefica)
Dok je 300 – 400 tisuća izmišljenih penzića-birača na valovu HZMO-a, nema ni najmanje šanse da pravi penzići imaju pristojnu mirovinu. (Mladen)
Predlažem istu mirovinu svima. Oni koji su više zarađivali mogli su uštedjeti, oni koji su radili u lošim firmama nisu krivi, trebaju jesti dok ne umru. (Senka)
Premalo. Neka žive oni koji su dali taj prijedlog od toga. Taman za kruh, mlijeko te režije. Jadniji smo puno vise nego što uopće mislimo. (Martina)
A oni u Saboru za sjedenje i čitanje novina dobiju 7.000 kuna mirovine. Je li to pošteno? (Višnja)
Naglasak je na „minimalna zajamčena“. Nisu svi sa 40 god staža dosegli 3.100 kuna, jer nisu imali svi ni iste plaće ni doprinose. Zato sam za. (Vesna)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.