Prati nas

Vijesti

0,25 posto: Španjolski umirovljenici izašli na ulice, ne žele vladine mrvice

Troškovi života idu u nebo, a mirovine su povećali za četvrt postotka. Penzija mi nije dovoljna za život. Struju sam plaća 150 eura, a sad je poskupjela na 200 eura mjesečno. Nema za preživjeti do kraja mjeseca.

Objavljeno

|

Prosvjedi umirovljenika u Španjolskoj (screenshot: Euronews)

Tisuće umirovljenika izašle su jučer na ulice Barcelone kako bi glasno zatražile veće mirovine. Prkoseći kiši, hodali su iza velikog tranparenta na kojem je pisalo: “Ustavom zaštitite mirovine”. U organizaciji sindikata, prosvjedovali su umirovljenici u stotinjak španjolskih gradova.

Kažu, ne žele mrvice koje im vlada daje, a dobili su povišicu od smiješnih 0,25 posto. Istovremeno je inflacija u veljači iznosila 1,1 posto.

„Troškovi života idu u nebo, a mirovine su povećali za četvrt postotka. Penzija mi nije dovoljna za život. Struju sam plaća 150 eura, a sad je poskupjela na 200 eura mjesečno. Nema za preživjeti do kraja mjeseca“, izjavila je za Euronews Antonia (70).

I španjolski ekonomisti upozoravaju na sve veći broj umirovljenika i neizvjesnu budućnost mirovinskog sustava. Vlada odgovara da je za državne mirovine samo prošle godine isplatila 139 milijardi eura.

Prosvjedi umirovljenika u Španjolskoj (screenshot: telesur)

Prosvjedi umirovljenika u Španjolskoj (screenshot: telesur)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.