Prati nas

Mozaik

Mit koji ne umire: Je li Tito cigarom ponizio Nixona?

Nixon je, kažu neke interpretacije, posramljeno pogledao u pod ne želeći se zamjeriti moćnom maršalu s Balkana. Jer dobro je on znao da bi u tom sukobu izvukao deblji kraj. 

Objavljeno

|

Tito i Nixon (screenshot: Youtube)

Jedan od brojnih i naivnih mitova o Josipu Brozu Titu, doživotnom predsjedniku preminule Jugoslavije, jest onaj o pušenju u Bijeloj kući, sjedištu političke moći Sjedinjenih Država.

Legenda kaže da je 1971. godine Washington s najvećim počastima dočekao „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“, o čemu svjedoče fotografije koje i danas kruže društvenim mrežama.

Nadalje, tvrdi se u toj priči, u Bijeloj kući bilo je zabranjeno pušenje, što Tita nije spriječilo da pred novinarima i predsjednikom Richardom Nixonom zapali debelu cigaru. Navodno je bila riječ o Tompusu kojeg mu je darovao Fidel Castro osobno.

„Gospodine predsjedniče, mi ovdje u Bijeloj kući ne pušimo“, rekao mu je zaprepašteni Nixon. Tito ga je pogledao, nastavio pućkati, nasmijao se i hladno rekao: „Blago vama!“ Nixon je, kažu neke interpretacije, posramljeno pogledao u pod ne želeći se zamjeriti moćnom maršalu s Balkana. Jer dobro je znao tko bi u tom sukobu izvukao deblji kraj.

Tito je ovim postupkom dvostruko porazio Amerikanca na njegovu terenu; zasmrdio je Bijelu kuću Fidelovom cigarom i ponizio je kapitalističkog moćnika pred njegovim narodom. Možda bi neki pristojniji ljudi rekli da je pokazao krkanluk kršeći pravila u tuđoj kući, ali ono što je dozvoljeno Jupiteru, nije dopušteno volu.

Srećom, nije nas Tito osramotio, jer navedena priča spada u izmaštane dijelove njegove biografije. Nije se nikada dogodila. Naime, pušenje u Bijeloj kući je djelomično zabranio tek Bill Clinton, o čemu su 1993. godine izvijestili američki mediji. The New York Times je 3. veljače 1993. godine objavio tekst o izostanku zamjetne reakcije duhanske industrije na Clintonovu odluku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.