Tito i Nixon (screenshot: Youtube)

Mit koji ne umire: Je li Tito cigarom ponizio Nixona?

Autor: • 01. 03. 2018. • Mozaik1739 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Jedan od brojnih i naivnih mitova o Josipu Brozu Titu, doživotnom predsjedniku preminule Jugoslavije, jest onaj o pušenju u Bijeloj kući, sjedištu političke moći Sjedinjenih Država.

Legenda kaže da je 1971. godine Washington s najvećim počastima dočekao „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“, o čemu svjedoče fotografije koje i danas kruže društvenim mrežama.Nadalje, tvrdi se u toj priči, u Bijeloj kući bilo je zabranjeno pušenje, što Tita nije spriječilo da pred novinarima i predsjednikom Richardom Nixonom zapali debelu cigaru. Navodno je bila riječ o Tompusu kojeg mu je darovao Fidel Castro osobno.

„Gospodine predsjedniče, mi ovdje u Bijeloj kući ne pušimo“, rekao mu je zaprepašteni Nixon. Tito ga je pogledao, nastavio pućkati, nasmijao se i hladno rekao: „Blago vama!“ Nixon je, kažu neke interpretacije, posramljeno pogledao u pod ne želeći se zamjeriti moćnom maršalu s Balkana. Jer dobro je znao tko bi u tom sukobu izvukao deblji kraj.

Tito je ovim postupkom dvostruko porazio Amerikanca na njegovu terenu; zasmrdio je Bijelu kuću Fidelovom cigarom i ponizio je kapitalističkog moćnika pred njegovim narodom. Možda bi neki pristojniji ljudi rekli da je pokazao krkanluk kršeći pravila u tuđoj kući, ali ono što je dozvoljeno Jupiteru, nije dopušteno volu.

Srećom, nije nas Tito osramotio, jer navedena priča spada u izmaštane dijelove njegove biografije. Nije se nikada dogodila. Naime, pušenje u Bijeloj kući je djelomično zabranio tek Bill Clinton, o čemu su 1993. godine izvijestili američki mediji. The New York Times je 3. veljače 1993. godine objavio tekst o izostanku zamjetne reakcije duhanske industrije na Clintonovu odluku.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.