Prati nas

Vijesti

Vatrogasno: U prvom valu oprost duga za ovih 31.500 ljudi

Trenutno se razmatra o oprostu duga do ukupno 20.000 kuna, no Salapić kaže da bi se moglo i više, ukoliko se radi o dugu kojeg treba oprostiti država.

Objavljeno

|

Tko ima pravo na oprost duga?
foto: Pixabay

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić u programu N1 televizije govorio je o novom ovršnom zakonu te o mjerama koje će biti poduzete kako bi se riješio problem blokiranih građana Hrvatske. Kaže, nije riječ o vatrogasnim mjerama, jer se na njima radi mjesecima.

Objasnio je da se namjerava jednokratno otpisati dug prema središnjoj državi za 31.500 ljudi. U to spadaju porezi, dugovi prema HZZO-u, mirovinskom osiguranju, dugovi za komunalne naknade, za Grad Zagreb… Riječ je otprilike o 200 milijuna kuna. Kriterij je primanje socijalne naknade, a ne imovinski cenzus pa se dužnike neće stimulirati da prodaju imovinu. Većina otpisa, rekao je Salapić, ići će na teret države.


Trenutno se razmatra o oprostu duga do ukupno 20.000 kuna, no Salapić kaže da bi se moglo i više, ukoliko se radi o dugu kojeg treba oprostiti država.

O oprostu duga razgovara se i s HEP-om te HRT-om. Država namjerava i poreznim olakšicama stimulirati oprost dugova koje drže banke i teleoperateri. Dug prema bankama čini 50 posto ukupnog duga svih građana koji su u blokadama i ovrhama. Istovremeno 180.000 građana teleoperaterima duguje 200 milijuna kuna.

 

.

Vijesti

Merkel u srijedu slavi 65. rođendan. Iako i dalje drhti, kaže: Sposobna sam

Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.

Objavljeno

|

Autor

“Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice, javlja Deutsche Welle. Ona je tako u srijedu po drugi put govorila o temi koja tjednima zaokuplja pažnju javnosti. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Anttija Rinnea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi “oporavka” nakon prve drhtavice početkom lipnja. Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.


“To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram živjeti s tim”, rekla je kancelarka, dodajući kako vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela precizirati što su uzroci zdravstvenih tegoba. “Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna”.

Time je pokušala ugušiti rasprave o tome je li njeno zdravlje tako narušeno da više ne može obavljati kancelarski posao. Merkel u srijedu navršava 65 godina, piše Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP