Prati nas

Vijesti

Vatrogasno: U prvom valu oprost duga za ovih 31.500 ljudi

Trenutno se razmatra o oprostu duga do ukupno 20.000 kuna, no Salapić kaže da bi se moglo i više, ukoliko se radi o dugu kojeg treba oprostiti država.

Objavljeno

|

Tko ima pravo na oprost duga?
foto: Pixabay

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić u programu N1 televizije govorio je o novom ovršnom zakonu te o mjerama koje će biti poduzete kako bi se riješio problem blokiranih građana Hrvatske. Kaže, nije riječ o vatrogasnim mjerama, jer se na njima radi mjesecima.

Objasnio je da se namjerava jednokratno otpisati dug prema središnjoj državi za 31.500 ljudi. U to spadaju porezi, dugovi prema HZZO-u, mirovinskom osiguranju, dugovi za komunalne naknade, za Grad Zagreb… Riječ je otprilike o 200 milijuna kuna. Kriterij je primanje socijalne naknade, a ne imovinski cenzus pa se dužnike neće stimulirati da prodaju imovinu. Većina otpisa, rekao je Salapić, ići će na teret države.

Trenutno se razmatra o oprostu duga do ukupno 20.000 kuna, no Salapić kaže da bi se moglo i više, ukoliko se radi o dugu kojeg treba oprostiti država.

O oprostu duga razgovara se i s HEP-om te HRT-om. Država namjerava i poreznim olakšicama stimulirati oprost dugova koje drže banke i teleoperateri. Dug prema bankama čini 50 posto ukupnog duga svih građana koji su u blokadama i ovrhama. Istovremeno 180.000 građana teleoperaterima duguje 200 milijuna kuna.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.