Tko ima pravo na oprost duga?
foto: Pixabay

Vatrogasno: U prvom valu oprost duga za ovih 31.500 ljudi

Autor: • 11. 03. 2018. • Vijesti576 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić u programu N1 televizije govorio je o novom ovršnom zakonu te o mjerama koje će biti poduzete kako bi se riješio problem blokiranih građana Hrvatske. Kaže, nije riječ o vatrogasnim mjerama, jer se na njima radi mjesecima.

Objasnio je da se namjerava jednokratno otpisati dug prema središnjoj državi za 31.500 ljudi. U to spadaju porezi, dugovi prema HZZO-u, mirovinskom osiguranju, dugovi za komunalne naknade, za Grad Zagreb… Riječ je otprilike o 200 milijuna kuna. Kriterij je primanje socijalne naknade, a ne imovinski cenzus pa se dužnike neće stimulirati da prodaju imovinu. Većina otpisa, rekao je Salapić, ići će na teret države.Trenutno se razmatra o oprostu duga do ukupno 20.000 kuna, no Salapić kaže da bi se moglo i više, ukoliko se radi o dugu kojeg treba oprostiti država.

O oprostu duga razgovara se i s HEP-om te HRT-om. Država namjerava i poreznim olakšicama stimulirati oprost dugova koje drže banke i teleoperateri. Dug prema bankama čini 50 posto ukupnog duga svih građana koji su u blokadama i ovrhama. Istovremeno 180.000 građana teleoperaterima duguje 200 milijuna kuna.

 

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.