Prati nas

Vijesti

U travnju stiže povišica sa zaostacima

Mirovine usklađene prema novoj vrijednosti bit će isplaćene u travnju, s razlikom za siječanj i veljaču. Sada najniža mirovina za godinu staža iznosi 61,94 kune.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne brutoplaće u 2017. u odnosu prema 2016., donesena je Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2018. koja iznosi 63,88 kuna. Odluka je to s  15. sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Budući da je aktualna vrijednost mirovine od 1. srpnja 2017. iznosila 63,29 kuna, povećanje iznosi 0,94 posto, priopćeno je.  To znači da će za umirovljenika koji prima prosječnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju – 2.317 kuna, povišica iznositi 21 kunu.


Mirovine usklađene prema novoj vrijednosti bit će isplaćene u travnju, s razlikom za siječanj i veljaču.

HZMO dodaje kako je donesena Odluka o najnižoj mirovini za godinu mirovinskog staža, pa najniža mirovina za godinu staža iznosi 61,94 kune. Osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja iznosi 1272,29 kuna, najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata od 1. siječnja do 28. veljače 2018. iznosi 2558 kuna, od 1. ožujka povisit će se za 0,015 posto od proračunske osnovice za svaki dan sudjelovanja u borbenom sektoru.

.

Vijesti

Perive pamučne maske ne smiju se oglašavati i prodavati kao ‘zaštitne maske’

Pamučne maske nemaju potrebna svojstva zaštite niti su za njih provedeni testovi koji bi utvrdili njihovu učinkovitost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Perive pamučne maske prodaju se po cijeni od nekoliko desetaka kuna pa se mnogi građani, misleći da su prevareni, javljaju Državnom inspektoratu. No Vlada RH tvrdi da takve maske nisu obuhvaćene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Ukratko, njihova cijena nije zamrznuta, a za to postoji i dobar razlog.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.


Stoga “pamučne, perive maske” se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje “pamučne, perive maske”, kao “zaštitne pamučne maske”, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP