Prati nas

Vijesti

U travnju stiže povišica sa zaostacima

Mirovine usklađene prema novoj vrijednosti bit će isplaćene u travnju, s razlikom za siječanj i veljaču. Sada najniža mirovina za godinu staža iznosi 61,94 kune.

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne brutoplaće u 2017. u odnosu prema 2016., donesena je Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2018. koja iznosi 63,88 kuna. Odluka je to s  15. sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Budući da je aktualna vrijednost mirovine od 1. srpnja 2017. iznosila 63,29 kuna, povećanje iznosi 0,94 posto, priopćeno je.  To znači da će za umirovljenika koji prima prosječnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju – 2.317 kuna, povišica iznositi 21 kunu.

Mirovine usklađene prema novoj vrijednosti bit će isplaćene u travnju, s razlikom za siječanj i veljaču.

HZMO dodaje kako je donesena Odluka o najnižoj mirovini za godinu mirovinskog staža, pa najniža mirovina za godinu staža iznosi 61,94 kune. Osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja iznosi 1272,29 kuna, najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata od 1. siječnja do 28. veljače 2018. iznosi 2558 kuna, od 1. ožujka povisit će se za 0,015 posto od proračunske osnovice za svaki dan sudjelovanja u borbenom sektoru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.