Prati nas

Show

Željko Bebek: Bilo je ponižavajuće svirati za Tita

Bebek je objasnio da su zbog Tita u Zagrebu morali odgoditi već ugovoren dobro plaćen koncert u Beogradu, a da Broza na kraju nije pretjerano zanimao njihov nastup.

Objavljeno

|

Željko Bebek i Goran Bregović

Govoreći za N1 televiziju svevremenski pjevač Željko Bebek osvrnuo se i na možda najuspješniji dio svoje karijere – godine provedene u Bijelom dugmetu. Mnogi će reći da je upravo Bebek jedini pravi vokal ovoga benda osnovanog 1974. godine, a koji je pod vodstvom Gorana Bregovića postao svevremenska jugoslavenska atrakcija o kojoj se priča sve do danas.

Kao i svi uspješni bendovi i pjevači tog vremena, i Dugme je, iako posuto “čarobnom prašinom” buntovništa, moralo odrađivati „svirke za režim“. Ispričao je da su ih jedne Nove godine zvali svirati za Josipa Broza Tita u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. “To je bilo ponižavajuće i nikakav zgodan okus u ustima nije ostao nakon tog nastupa”, kazao je Bebek i objasnio da su zbog Tita morali odgoditi već ugovoren dobro plaćen koncert u Beogradu, a da Broza na kraju nije pretjerano zanimao njihov nastup. Tito je, prisjetio se pjevač, pušio cigaru, pogledao mali dio njihovog nastupa i otišao dalje s Jovankom. Za svirku u Beogradu trebali su dobiti honorar u vrijednosti današnjih 100 tisuća eura, no gaža za Tita im je bila plaćena svega dvije tisuće eura.


“Dan prije smo ušli u kazalište i dan poslije smo mogli izaći van, jer nas osiguranje nije pustilo. Iz podruma smo kao štakori došli na binu, odsvirali i otišli dolje. Prvi se pobunio Goran u jednom intervjuu kada je već prestala postojati Jugoslavija. Skoro sam mu bio sklon reći da je on to volio, on je ulazio u politiku. Kako sad možeš pričati da si bio protiv?”, prisjetio se Bebek.

Zanimljivo, u veljači 1976. godine drugačije je opisao taj nastup. „Nekoliko dana uoči nove 1976. godine saznali smo da ćemo svirati na dočeku u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu. I to najuvaženijem i najdražem gostu – Titu! U tom našem najznačajnijem nastupu na scenu smo izašli kao i obično: šareno obučeni. Svirali smo glasno, svjetla su bila neobična. Bez protokola! U toj najveselijoj noći srce me je opet izdalo. Ruke su mi bile opet znojne. A ja nisam htio da to neko primijeti, najmanje Tito. Eto i ta noć je sada prošlost. Ušla je u svijet mojih najdražih uspomena. A nešto ipak ne znam. Zanima me; kako se Titu, našem Titu, svidjela naša glazba? Volio bih to saznati.“, ispričao je prije 42 godine za magazin Džuboks.

.

Show

Diane Keaton (73): Na spoju nisam bila tri i pol desetljeća!

Najpoznatija veza ove slavne američke glumice, producentice i redateljice bila je ona s redateljem Woodyjem Allenom iz sedamdesetih.

Objavljeno

|

Autor

U razgovoru za InStyle glumica Diane Keaton (73) priznala je kako već 35 godina nije bila – na spoju. Kaže, muških prijatelja joj ne dostaje, no onih s kojima bi se ljubila i izlazila nema. Uz to, kazala je i kako se nikada nije željela udati i biti nečija supruga.

“Čudna sam. Ne znam ništa i nisam ništa naučila posebno o životu. To što starimo ne znači da postajemo mudriji”, objasnila je i dodala: “Imam 73 godine i mislim da sam jedina među svojim vršnjacima koja je izabrala da bude sama cijelog svog života.” Tvrdi da do danas nije požalila što nije postala nečija supruga.


Najpoznatija veza ove slavne američke glumice, producentice i redateljice bila je ona s redateljem Woodyjem Allenom iz sedamdesetih. Prvi put su se sreli na njezinoj audiciji za brodwaysku produkciju “Zasviraj ponovno, Sam”, ali se nisu upoznali sve do večere nakon ponoćne probe. Allen tvrdi da ga je privukao njezin smisao za humor.

Nakon što je njihova veza završila 1979. počela je hodati s Warrenom Beattyjem, svojim kolegom iz Crvenih. Veza s Beattyjem učinila ju je čestom temom tabloida i medija općenito, uloga na koju nije bila naviknula. Kako je izbjegavala javna pojavljivanja, Vanity Fair ju je 1985. nazvao “najodbojnijom zvijezdom poslije Grete Garbo”. Beatty i Keaton prekinuli su ubrzo nakon snimanja Crvenih. Vjerovalo se da je zato kriva zategnutost u međusobnim odnosima prouzročena mnogim produkcijskim problemima.

Keaton je ostala u kontaktu i s Beattyjem i Allenom, a Allena opisuje kao jednog od najbliskijih prijatelja. Keaton je bila u vezi i s Alom Pacinom, svojim kolegom iz trilogije Kum. Završila je tijekom snimanja trećeg dijela.

Osebujna glumica majka je dvoje djece: djevojčice nazvane Dexter (posvojene 1996.) i dječaka Dukea (posvojenog 2001.).

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP