Prati nas

Show

Željko Bebek: Bilo je ponižavajuće svirati za Tita

Bebek je objasnio da su zbog Tita u Zagrebu morali odgoditi već ugovoren dobro plaćen koncert u Beogradu, a da Broza na kraju nije pretjerano zanimao njihov nastup.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Željko Bebek i Goran Bregović

Govoreći za N1 televiziju svevremenski pjevač Željko Bebek osvrnuo se i na možda najuspješniji dio svoje karijere – godine provedene u Bijelom dugmetu. Mnogi će reći da je upravo Bebek jedini pravi vokal ovoga benda osnovanog 1974. godine, a koji je pod vodstvom Gorana Bregovića postao svevremenska jugoslavenska atrakcija o kojoj se priča sve do danas.

Kao i svi uspješni bendovi i pjevači tog vremena, i Dugme je, iako posuto “čarobnom prašinom” buntovništa, moralo odrađivati „svirke za režim“. Ispričao je da su ih jedne Nove godine zvali svirati za Josipa Broza Tita u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. “To je bilo ponižavajuće i nikakav zgodan okus u ustima nije ostao nakon tog nastupa”, kazao je Bebek i objasnio da su zbog Tita morali odgoditi već ugovoren dobro plaćen koncert u Beogradu, a da Broza na kraju nije pretjerano zanimao njihov nastup. Tito je, prisjetio se pjevač, pušio cigaru, pogledao mali dio njihovog nastupa i otišao dalje s Jovankom. Za svirku u Beogradu trebali su dobiti honorar u vrijednosti današnjih 100 tisuća eura, no gaža za Tita im je bila plaćena svega dvije tisuće eura.


“Dan prije smo ušli u kazalište i dan poslije smo mogli izaći van, jer nas osiguranje nije pustilo. Iz podruma smo kao štakori došli na binu, odsvirali i otišli dolje. Prvi se pobunio Goran u jednom intervjuu kada je već prestala postojati Jugoslavija. Skoro sam mu bio sklon reći da je on to volio, on je ulazio u politiku. Kako sad možeš pričati da si bio protiv?”, prisjetio se Bebek.

Zanimljivo, u veljači 1976. godine drugačije je opisao taj nastup. „Nekoliko dana uoči nove 1976. godine saznali smo da ćemo svirati na dočeku u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu. I to najuvaženijem i najdražem gostu – Titu! U tom našem najznačajnijem nastupu na scenu smo izašli kao i obično: šareno obučeni. Svirali smo glasno, svjetla su bila neobična. Bez protokola! U toj najveselijoj noći srce me je opet izdalo. Ruke su mi bile opet znojne. A ja nisam htio da to neko primijeti, najmanje Tito. Eto i ta noć je sada prošlost. Ušla je u svijet mojih najdražih uspomena. A nešto ipak ne znam. Zanima me; kako se Titu, našem Titu, svidjela naša glazba? Volio bih to saznati.“, ispričao je prije 42 godine za magazin Džuboks.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP