Prati nas

Show

Znate li kako je nastala ‘Tonka’, pjesma naše mladosti?

Svake večeri kad liježem odlučim kako će se ujutro ustati neka nova Tonka. A kad ujutro ustanem, već u 5.30, s nekog radija čujem ‘Tonku’ ili neku drugu Popinu pjesmu i – ostajem ona stara.

Objavljeno

|

Rajko Dujmić, Lisinski 1984. (screenshot: Youtube)

Pjesma “Tonka” je nastala 22.rujna 1983. Napisao ju je Momčilo Popadić, novinar, književnik, pjesnik i esejist, umjetnik rođen u Blatu koji je prerano otišao prije dvadeset i sedam godina. Pjesmu, koja je postala jedan od najvećih hitova Novih fosila, uglazbio je Rajko Dujmić.

No tko je Tonka o kojoj svi pjevamo? I zašto mora reći “more”, zašto mora reći “cvrčak”? Ona je supruga Momčila Popadića koja je za Večernji list ispričala sve o nastanku pjesme.

“Tonku” su Rajko i Pope napisali u dva sata ujutro. Tonka, naime nije mogla reći “r” i zato ju je suprug zezao. Kad je pjesma bila gotova, odmah su me nazvali da je čujem, prisjetila se Tonka Čović-Popadić koja ni danas ne može reći “r”.

Gospođa Tonka kaže da vrijeme liječi rane samo izvana. “Svake večeri kad liježem odlučim kako će se ujutro ustati neka nova Tonka. A kad ujutro ustanem, već u 5.30, s nekog radija čujem ‘Tonku’ ili neku drugu Popinu pjesmu i – ostajem ona stara.”

A to je samo jedna kap iz Popadićeva pjesnička opusa. Napisao je on najveće hitove hrvatske glazbe poput “Oprosti mi pape”, “Ča je život vengo fantažija”, “Svoju zvizdu slidim”, “Košulja plava”, “Skitnica”, “Ključ je ispod otirača”… Nestalo bi pola radijskog programa kada bismo njegove pjesme zamijenili tišinom.

“Pisao je svugdje, gdjegod bi se zatekao, možda najviše ovdje u kužini za stolom, ali ispisao je u životu i dosta stolnjaka. U nekadašnje Emone, više puta. Onda bih ja otkupila taj stolnjak sa stihovima. Eno ih tamo u ormaru nekoliko. Nedavno sam na poklon dobila još jedan takav ispisani kojeg je godinama kod sebe čuvao Andro Damjanić”, ispričala je uz smijeh Tonka za Dalmacijanews. “Kad bi pisao tekstove za, nazovimo to tako, primijenjenu glazbu, onda bi me uvijek zvao da pročitam. Nekad bi mu bilo drago što imam reći, nekad ne. Za neke pjesme bih mu otvoreno rekla da su ‘ljiga’, i on bi ih bacio”, rekla je za Express.

Pope, vrati se

Prije nekoliko dana premijerno je prikazan i prvi dokumentarni film o velikom Momčilu Popadiću  “Pope, vrati se”, U njemu su njegovi suradnici otkrili malo poznate pojedinosti života i rada ovog pjesnika i novinara. Dokumentarac je producirao je i režirao Toni Volarić, a snimatelj i montažer je Alen Horvatić.

“Momčilo je bio grof poezije i ako se neki novi takav ponovno rodio, a ja ne znam, neka mi se javi”, izjavio je nakon projekcije u prepunom splitskom kinu Karaman Rajko Dujmić.

Novi Fosili pjevaju ‘Tonku’ 1984. godine u zagrebačkom Lisinskom
Video: Tonka Čović-Popadić i Rajko Dujmić u 8. katu (HTV, 2012.)

Momčilo Popadić Pop, Pope ili Momo (Blato na Korčuli, 25. ožujka 1947. – Split, 20. studenog 1990.), poznat kao autor brojnih tekstova hrvatskih evergreena (npr. “Oprosti mi, pape”), hrvatski je novinar, književnik, pjesnik i esejist. Hedonizam njegova pisanja, Momčila Popadića svrstava u doajene splitske pisane riječi zlatnog doba 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća, kao i činjenica da je pisao jednako kao što je i živio, da mu je poezija bila što i disanje, da je živio za pisanje i od pisanja. (wiki)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.