Prati nas

Vijesti

Bijesni umirovljenici žele vladi vratiti ‘povišicu’ od 24 kune

Zbog nekoliko desetaka kuna više neki umirovljenici mogli bi prijeći prag iznosa osobnog odbitka zbog čega će trebati platiti porez. Pa će umjesto da dobiju nekoliko desetaka kuna – na kraju dobiti manju mirovinu.

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Umirovljenici će danas, uz isplatu mirovina, dobiti razliku mirovina za siječanj i veljaču. Usklađena mirovina bit će veća, ali za manje od 1 posto, točnije 0,94 posto. Sinidikat umirovljenika Hrvatske je time nezadovoljan. No, toliko će veće mirovine u utorak sjesti na račune 1.115.000 umirovljenika.

“Ako gledamo prosječnu mirovinu ostvarenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju u iznosu od 2614,66 kuna, povećanje od 0,94 posto iznosi 24,31 kunu”, pojašnjava Ivo Bulaja, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za Dnevnik Nove TV.

“Svi ovi ljudi koji me zovu i galame i psuju traže vaš broj tekućeg računa pa da po tih 5 kuna dadnu vama – vi ćete se obogatiti”, odgovara Milan Tomičić, zamjernik predsjednice Sindikata umirovljenika.

Zbog nekoliko desetaka kuna više neki umirovljenici mogli bi prijeći prag iznosa osobnog odbitka zbog čega će trebati platiti porez. Pa će umjesto da dobiju nekoliko desetaka kuna – na kraju dobiti manju mirovinu.

Prema podacima mirovinskog zavoda za veljaču 486 tisuća Hrvata prima mirovinu manju od 2 tisuće kuna. Čak 95 tisuća građana prima mirovinu manju od 500 kuna. No iz Zavoda kažu kako su to građani koji su u Hrvatskoj radili samo nekoliko godina, a ostatak mirovine primaju iz inozemstva.

Veće mirovine trebala bi donijeti najavljena reforma mirovinskog sustava. “Mirovine u 2019. godini rast će sukladno stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u RH”, poručuju iz resornog Ministarstva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.