Prati nas

Nema predaje

Hrvatska ima 1.235 braniteljskih udruga, 794 duhovnih, 18.052 sportskih…

Udruge mogu biti registrirane u nekoliko područja pa je tako Udruga U ime obitelji registrirana za ljudska prava, demokratsku političku kulturu i obrazovanje. njihov politički antipod, Udruga B.a.b.e. registrirana je za demokratsku političku kulturu, gospodarstvo, ljudska prava i međunarodnu suradnju.

Siniša Bogdanić

Objavljeno

|

Kako osnovati udrugu?
foto: Pixabay

Saborski klub GLAS-a i HSU-a zatražio je pokretanje postupka izmjene Vatikanskih ugovora, a cilj inicijative je očuvanje sekularnog identiteta Republike Hrvatske. Prema riječima Anke Mrak-Taritaš, utvrdili su da Hrvatska godišnje temeljem Vatikanskih ugovora izdvaja 900 milijuna kuna iz proračuna, a posebne obveze imaju i lokalne uprave.

Inicijatori tvrde kako postoje relevantni razlozi za reviziju tih ugovora, jer je u vrijeme njihova potpisivanja udio javnog duga u BDP-u bio oko 27 posto, a danas 84 posto što, kaže, potvrđuje da su se okolnosti znatno promijenile.


A za raznorazne udruge ima novca?

Kako to već biva kada se spomene novac koji izravno i neizravno za svoje aktivnosti dobiva Crkva, ili kada je riječ o unaprjeđenju zaštite prava ranjivih skupina, potegnuo se i „kontrargument” skupih udruga. Za očekivati je da će zbog ove inicijative krenuti i novi val napada na civilno društvo, posebno na ljudskopravaške organizacije koje se kolokvijalno i neprecizno nazivaju udrugama.

Već je HDZ-ov Željko Reiner, vitez Svetoga groba jeruzalemskog, prvi odbacio mogućnost revidiranja Vatikanskih ugovora uz napomenu, javio je Hrvatski radio, kako za nevladine organizacije izdvajamo puno više. Diskurs je to kojeg su utemeljili konzervativni aktivisti i desni političari, označavajući civilni sektor sisačima javnog novca i promicateljima “protuhrvatskih” interesa.

Vitez Željko Reiner

No udruge građana (ili civilni sektor) su puno raznolikije od onoga što se obično misli. Zbog toga smo zavirili u Registar udruga kako bismo vidjeli koga ćemo naći na tom popisu nevladinih organizacija. Registar udruga neprestano se osvježava i podaci važe u trenutku zaključenja ovog teksta.

Ukupno: 51.238 udruga

U Registru udruga koje vodi Ministarstvu uprave upisane su 60.453 udruge. Od toga je 51.238 aktivnih, 1.025 ih je u prestanku, a 8.190 je u statusu „brisane“. U daljnjoj analizi koncentrirat ćemo se na 51.238 aktivnih udruga. Donosimo njihovo razvrstavanje prema broju i djelatnosti.

1.235 braniteljskih i stradalničkih udruga

Udruge branitelja, njihovih obitelji, udovica…

2.666 udruga na području demokratske političke kulture

Udruge za informiranje i educiranje mladih, udruge Crvenog križa, udruge mladih, društva za promicanje književnosti, savezi civilnih invalida rata, društvo političkih zatvorenika, neprofitne medijske produkcije i nakladnici neprofitnih medija…

794 udruge za duhovnost

Udruge katoličkih novinara, društva za promicanje kršćanskih vrijednosti, molitvene zajednice, udruge za promociju joge i podizanje kvalitete života…

3.514 udruge u području gospodarstva

Udruge turističkih vodiča, strukovne udruge, udruge poljoprivrednika, lovačke udruge…

623 hobističke udruge

Kinološki savezi, zavičajna društva, moto klubovi…

7.315 udruga za kulturu i umjetnost

Kulturno umjetnička društva, profisonalna udruženja…

3.017 udruga registriranih za područja ljudskih prava

Udruge za zaštitu ljudskih prava, rodnu ravnopravnost, udruge udovica branitelja, udruge invalida, manjinske udruge…

2.726 udruga za međunarodnu suradnju

Udruga za zaštitu korisnika financijskih institucija, udruge Crvenog križa, društva psihologa, savezi osoba s invaliditetom, udruge za promicanje prirodnih ljepota Hrvatske…

7.609 udruga za nomenklaturu sportova

Sportska društva, sportski klubovi, zajednice i savezi…

10.443 sportske udruge

Rekreativni klubovi, sportski klubovi..

4,225 udruga za obrazovanje, znanost i istraživanje

Ogranci Matice hrvatske, udruge za promicanje znanosti, zajednice tehničke kulture pa čak i kulturno umjetnička društva, inženjerski savezi…

1.496 udruga registriranih za područje održivog razvoja

Udruge za očuvanje ruralnih prostora, ekološke udruge, ronilački klubovi, klasteri za edukacije u turizmu…

4.023 udruge za socijalne djelatnosti

Udruge umirovljenika, udruge za podršku obiteljima s djecom s poteškoćama u razvoju, terapijski jahaći klubovi, dobrotvorna društva, solidarne pogrebne pomoći…

Za one koji žele znati više

Udruge mogu biti registrirane u nekoliko područja djelovanja pa je tako Udruga U ime obitelji (predsjednica Željka Markić)  registrirana za ljudska prava, demokratsku političku kulturu i obrazovanje. Njen politički antipod, Udruga B.a.b.e. (koordinatorica Zdravka Sadžakov) registrirana je za demokratsku političku kulturu, gospodarstvo, ljudska prava i međunarodnu suradnju. Istovremeno je Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine (predsjednik Đuro Glogoški) registrirana u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, kulture i umjetnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, obrazovanja, znanosti i istraživanja, socijalne djelatnosti, sporta i zaštite zdravlja.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”.

.

Mozaik

Urbani vrtovi sve su popularniji: ‘Zvuči li vam dobro 50 kila krumpira?’

Komad obradive zemlje na gradskim područjima nikada nije bio toliko na cijeni koliko sada u jeku koronakrize. Istražili smo koliko po Hrvatskoj ima urbanih vrtova, što se u njima sadi i isplati li se baviti se poljoprivredom u gradskim sredinama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Kad sam se ja ’65. godine doselila u Zagreb, bila sam sretna što sam se riješila i zemlje i plijevljenja i svog tog rada u polju. Beton, tramvaji, grad općenito, savršeno su mi odgovarali i nisam mogla ni zamisliti da će čeprkanje po vrtu opet postati poželjno i moderno”, kaže nam gospođa Mirjana dok gleda vrt s povrćem koji je niknuo na javnoj površini u zagrebačkoj četvrti Prečko.

Doista, kad je u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata počeo novi val doseljavanja stanovništva u gradove, mnogi su bili sretni što su ruralno okruženje zamijenili urbanim i tako se riješili poljoprivrede i rada na zemlji. Malotko je tada mogao pretpostaviti da će ponovno doći vrijeme kad će vlastiti vrt i vlastita uzgojena hrana postati pravi luksuz, a rad na zemlji prijeko potreban odmor od stresa urbanog života.


Prvi pokušaji uzgoja voća i povrća u gradovima još tamo sedamdesetih i osamdesetih godina nisu doživjeli opće prihvaćanje jer je bilo onih koji su smatrali da gredicama mrkve i kupusa nikako nije mjesto u središtu velikog grada. No financijski razlozi natjerali su sve one građane s imalo povrtlarskog duha da pokušaju uzgojiti vlastitu hranu na ono malo obradive zemlje koja im je bila dostupna između blokova betona.

Danas, u jeku koronakrize, svak onaj kojemu je dostupan barem jedan četvorni metar obradive površine ili balkon na koji se mogu smjestiti tegle s biljkama, smatra se pravim srećkovićem jer sve više ljudi shvaća da uzgoj vlastite hrane ima itekako mnogo prednosti.

Sve više to uviđaju i gradske vlasti koje svima onima koji nemaju vlastiti komad zemlje ili dovoljno velik balkon ili terasu,  omogućuju vrlo povoljan ili čak posve besplatan najam gradskih površina prenamijenjenih u urbane vrtove. Od Pule, preko Varaždina i Zagreba, pa do Osijeka, sve je više gradskih vrtova koji snažan procvat doživljavaju upravo tijekom pandemije koronavirusa.

Pula, Varaždin, Osijek, Zagreb…

Urbani vrtovi na području Pule tradicija su koja se njeguje već desetljećima, a trenutno je na području tog grada čak 150 tisuća četvornih metara površine namijenjene upravo toj svrsi, a svi zainteresirani mogu se javiti Udruzi Zelena Istra.

Grad Osijek svojim je stanovnicima pilot projektom Urbani vrtovi Osijek osigurao oko 11 tisuća četvornih metara prostora podijeljenoga u 180 vrtnih parcela veličine oko 50 četvornih metara.

U Zagrebu ima čak 13 gradskih vrtova u kojima su parcele veličine od 40 do 50 četvornih metara, a broj njihovih korisnika popeo se na više od 1500. Gdje se vrtovi nalaze, kolike su im površine i kako doći do svog komada zemlje, možete se informirati na ovom linku.

U Varaždinu su gradski vrtovi ukupne površine oko 6000 kvadrata preko Udruge Gredica organizirani na području gradskih četvrti Banfica i Biškupec, a upravo onamo smo se uputili kako bismo doznali kako doći do svog komada gradskog vrta, koliko se zapravo hrane može uzgojiti u jednom takvom vrtu te koliko je potrebno ulaganja i posla.

Počelo je na balkonu…

“Ovo mi je prvi pošteni vrt, što bi se reklo. Do sad je sve to bilo samo na balkonu. Počelo je tako da sam prije dvije godine počela peći vlastiti kruh. Iako nisam ni vegetarijanka ni veganka, primijetila sam da mi paše zdravija, organski uzgojena hrana i odlučila sam imati svoj vrt. No balkon mi je nakon nekog vremena postao premali, a u gradu su rekli da postoji opcija da imamo gradske vrtove i da se svi koji smo zainteresirani javimo u Udrugu Gredica. Preko njih sam dobila parcelicu od 60 kvadrata”, govori nam gospođa Irina Helga Breskvar iz Varaždina kojoj je pošlo za rukom postati urbanom vrtlarkom. Prvi urbani vrtovi u Varaždinu, kaže, pojavili su se prije šest ili sedam godina.

“Već sam prije čula za to, ali nekako mi je to prošlo kroz uho pa sam se priključila dosta kasno. Ove godine je Udruga od grada dobila još jednu veliku površinu koju su podijelili na 60 parcela i tko je htio, mogao se javiti i dobiti svoj komad vrta za 150 kuna godišnje. Što se opreme tiče, dobili smo navodnjavanje, a trenutno tražimo sponzora koji bi nam napravio drvenu kućicu u kojoj bi mogli ostavljati alat i da si to malo ogradimo tako da nam to, ne daj Bože, netko ne pokrade. Nažalost, ima svega no mi se nadamo da ipak neće doći do neke krađe ili devastacije.”

Uzgaja se samo eko, a u radnim akcijama svi sudjeluju

U vrtovima se može naći doista svega. Vlasnici parcela ponekad ni sami ne znaju što su sve posadili.

“Posadila sam – svega! Ja inače radim na tržnici i dobila sam razne flance tako da kad sam posadila nisam točno ni znala što sam sve posadila. Rekli su mi ljudi da posadim i da ću vidjeti što je kad naraste”, prepričava nam dalje uz smijeh gospođa Breskvar i dodaje kako su svi proizvodi ekološki.

“Da, ti naši vrtovi su eko to znači da nema špricanja s umjetnim sredstvima već samo s prirodnim. Znači razna ulja, prašak za pecivo, soda bikarbona… Protiv puževa se borimo ljuskama jajeta i takvim stvarima. No kad vi vidite kako to izgleda kad izađe van, kako je to zdravo i ukusno, kad vidite da sve ima drugačiji tek nego ono kupljeno u dućanu… Moj paradajz miriši – time sam vam sve rekla!” No rad u polju ima još jednu vrlo pozitivnu stranu.

“To malo kopanja i  plijevljenja… Vi time izbacite svu negativnu energiju, sve frustracije koje su se nakupile toga dana ostavite iza sebe na vrtu. Evo, zadnje mi je nikla korabica i to mi je prva koraba u životu. Kad vi vidite kako od te stabljičice širine 2-3 milimetra izraste biljka i kad to pratite svaki dan i divite se tome kako to raste. Vi se jednostavno zaljubite. Vi tu biljku pratite, njegujete ju, brišete s nje lisne uši, to je nešto nevjerojatno. I na kraju kad znate što ćete pojesti, da će to biti zdravo i ukusno. Ne bude vam ništa teško”, priča nam gospođa Breskvar.

foto: Markus Spiske/ Unsplash

“Zvuči li vam 50 kila krumpira dobro?”

“To je zapravo gradska površina, nekih 6000 kvadrata je grad dao na korištenje Udruzi Gredica na pet godina. Oni su onda na svojim internet stranicama objavili da dijele 60 parcela i da se može javiti tko želi. Nije bilo nikakvog natječaja jer je parcela u početku bilo više nego zainteresiranih pa dugo vremena nisu sve parcelice niti bile podijeljene”, kaže gospođa Breskvar.

“Sada su ipak sve parcele dobile svoje privremene vlasnike tako da slobodnih vrtova više nema, ali uvijek možete pitati je li netko u međuvremenu odustao pa možete uzeti njegovu parcelu. Jedini je uvjet da je eko proizvodnja i kad su neke zajedničke radne akcije, svi moramo sudjelovati. Recimo, čistili smo područje koje je bilo pod ambrozijom, radili zajednički put i parkiralište, onda smo napravili malo prostora gdje ćemo staviti zajedničku klupu, pokušat ćemo nabaviti i nekakvu alatnicu, stavit ćemo i ljuljačku jer dolazi puno djece s roditeljima i tako. Time smo napravili dobro djelo i za nas i za zajednicu. Zapravo je to jedno lijepo druženje. Izmjenjuju se iskustva i znanja kako se postaviti prema određenoj biljci i kako je njegovati i slično. Onda imamo jednu zajedničku kutiju u koju svatko može staviti nešto što mu je viška. Neko, recimo, napiše poruku: ‘Evo ostavio sam grašak, slobodno si uzmite’. Ili rukavice. Dijelimo i kante i slične stvari. Rode se tu i jako lijepa prijateljstva”, nastavlja ova urbana vrtlarica.

Na kraju nas je zanimalo isplati si se sve to skupa i ima li jedna takva urbana parcela kakvog utjecaja na kućni budžet?

“Recite, zvuči li vam dobro 50 kila krumpira?” odgovora nam uz osmijeh gospođa Breskvar pa nastavlja: “Evo ja upravo sada čekam mladi krumpir. Salatu već čekam treću turu, dobro mi uspijeva i češnjak. Pa kila češnjaka vam je 40 kuna, tako da ako dobijem dvije-tri kile češnjaka to je odlično. Ovo je dobro i financijski, a i zdravo je. Najveći trošak su vam same biljčice, ali često se to i dijeli. Možete i doma sami zasijati pa vas onda flanci ne koštaju toliko. Financijski se svakako isplati.”

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP