Prati nas

Nema predaje

Hrvatska ima 1.235 braniteljskih udruga, 794 duhovnih, 18.052 sportskih…

Udruge mogu biti registrirane u nekoliko područja pa je tako Udruga U ime obitelji registrirana za ljudska prava, demokratsku političku kulturu i obrazovanje. Njihov politički antipod, Udruga B.a.b.e. registrirana je za demokratsku političku kulturu, gospodarstvo, ljudska prava i međunarodnu suradnju.

Objavljeno

|

Kako osnovati udrugu?
foto: Pixabay

Saborski klub GLAS-a i HSU-a zatražio je pokretanje postupka izmjene Vatikanskih ugovora, a cilj inicijative je očuvanje sekularnog identiteta Republike Hrvatske. Prema riječima Anke Mrak-Taritaš, utvrdili su da Hrvatska godišnje temeljem Vatikanskih ugovora izdvaja 900 milijuna kuna iz proračuna, a posebne obveze imaju i lokalne uprave.

Inicijatori tvrde kako postoje relevantni razlozi za reviziju tih ugovora, jer je u vrijeme njihova potpisivanja udio javnog duga u BDP-u bio oko 27 posto, a danas 84 posto što, kaže, potvrđuje da su se okolnosti znatno promijenile.

A za raznorazne udruge ima novca?

Kako to već biva kada se spomene novac koji izravno i neizravno za svoje aktivnosti dobiva Crkva, ili kada je riječ o unaprjeđenju zaštite prava ranjivih skupina, potegnuo se i „kontrargument” skupih udruga. Za očekivati je da će zbog ove inicijative krenuti i novi val napada na civilno društvo, posebno na ljudskopravaške organizacije koje se kolokvijalno i neprecizno nazivaju udrugama.

Već je HDZ-ov Željko Reiner, vitez Svetoga groba jeruzalemskog, prvi odbacio mogućnost revidiranja Vatikanskih ugovora uz napomenu, javio je Hrvatski radio, kako za nevladine organizacije izdvajamo puno više. Diskurs je to kojeg su utemeljili konzervativni aktivisti i desni političari, označavajući civilni sektor sisačima javnog novca i promicateljima “protuhrvatskih” interesa.

Vitez Željko Reiner

No udruge građana (ili civilni sektor) su puno raznolikije od onoga što se obično misli. Zbog toga smo zavirili u Registar udruga kako bismo vidjeli koga ćemo naći na tom popisu nevladinih organizacija. Registar udruga neprestano se osvježava i podaci važe u trenutku zaključenja ovog teksta.

Ukupno: 51.238 udruga

U Registru udruga koje vodi Ministarstvu uprave upisane su 60.453 udruge. Od toga je 51.238 aktivnih, 1.025 ih je u prestanku, a 8.190 je u statusu „brisane“. U daljnjoj analizi koncentrirat ćemo se na 51.238 aktivnih udruga. Donosimo njihovo razvrstavanje prema broju i djelatnosti.

1.235 braniteljskih i stradalničkih udruga

Udruge branitelja, njihovih obitelji, udovica…

2.666 udruga na području demokratske političke kulture

Udruge za informiranje i educiranje mladih, udruge Crvenog križa, udruge mladih, društva za promicanje književnosti, savezi civilnih invalida rata, društvo političkih zatvorenika, neprofitne medijske produkcije i nakladnici neprofitnih medija…

794 udruge za duhovnost

Udruge katoličkih novinara, društva za promicanje kršćanskih vrijednosti, molitvene zajednice, udruge za promociju joge i podizanje kvalitete života…

3.514 udruge u području gospodarstva

Udruge turističkih vodiča, strukovne udruge, udruge poljoprivrednika, lovačke udruge…

623 hobističke udruge

Kinološki savezi, zavičajna društva, moto klubovi…

7.315 udruga za kulturu i umjetnost

Kulturno umjetnička društva, profisonalna udruženja…

3.017 udruga registriranih za područja ljudskih prava

Udruge za zaštitu ljudskih prava, rodnu ravnopravnost, udruge udovica branitelja, udruge invalida, manjinske udruge…

2.726 udruga za međunarodnu suradnju

Udruga za zaštitu korisnika financijskih institucija, udruge Crvenog križa, društva psihologa, savezi osoba s invaliditetom, udruge za promicanje prirodnih ljepota Hrvatske…

7.609 udruga za nomenklaturu sportova

Sportska društva, sportski klubovi, zajednice i savezi…

10.443 sportske udruge

Rekreativni klubovi, sportski klubovi..

4,225 udruga za obrazovanje, znanost i istraživanje

Ogranci Matice hrvatske, udruge za promicanje znanosti, zajednice tehničke kulture pa čak i kulturno umjetnička društva, inženjerski savezi…

1.496 udruga registriranih za područje održivog razvoja

Udruge za očuvanje ruralnih prostora, ekološke udruge, ronilački klubovi, klasteri za edukacije u turizmu…

4.023 udruge za socijalne djelatnosti

Udruge umirovljenika, udruge za podršku obiteljima s djecom s poteškoćama u razvoju, terapijski jahaći klubovi, dobrotvorna društva, solidarne pogrebne pomoći…

Za one koji žele znati više

Udruge mogu biti registrirane u nekoliko područja djelovanja pa je tako Udruga U ime obitelji (predsjednica Željka Markić)  registrirana za ljudska prava, demokratsku političku kulturu i obrazovanje. Njen politički antipod, Udruga B.a.b.e. (koordinatorica Zdravka Sadžakov) registrirana je za demokratsku političku kulturu, gospodarstvo, ljudska prava i međunarodnu suradnju. Istovremeno je Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine (predsjednik Đuro Glogoški) registrirana u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, kulture i umjetnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, obrazovanja, znanosti i istraživanja, socijalne djelatnosti, sporta i zaštite zdravlja.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.