Prati nas

Show

I Meri Cetinić, miljenica starijih generacija, ustala protiv Istanbulske konvencije

Velika hrvatska glazbenica Meri Cetinić pridružila se današnjem prosvjedu na splitskoj Rivi protiv HDZ-ove vlade i ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 

Objavljeno

|

Meri Cetinić (Prašina s puta, 1983.)

Miljenica nekadašnje Jugoslavije, velika hrvatska glazbenica Meri Cetinić pridružila se današnjem prosvjedu na splitskoj Rivi protiv HDZ-ove vlade i ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

„Uvodi se na mala vrata nešto što bi trebalo promijeniti hrvatsko društvo, hrvatske ljude, onako od početka, vrtića, škola pa dalje u tom nekom našem životu. Mislim da to nismo mi“, izjavila je pjevačica za RTL na Rivi okićenoj transparentima protiv navodne rodne ideologije koju u spomenutom dokumentu vide Crkva i katolički aktivisti. Kasnije se na Facebooku pohvalila kako je na Rivi bilo 50.000 prosvjednika. Doduše, to je dosta manje od 70.000 prosvjednika koje su proglasili organizatori, ali i više od 15.000 koliko je prebrojala policija.

Podsjetimo, Meri Cetinić ne skriva svoj domoljubni zanos i otvoreno podupire desne i konzervativne inicijative. To je nedavno komentirao i šef Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak u trenutku dok je Cetinić iskazala nezadovoljstvo protiv micanja HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. „Zvali su  je Crvena Meri. U pravilu su politički, vjerski, nacionalni ili spolni konvertiti najglasniji. Kompleksi su zeznuta stvar“, napisao je Beljak u rujnu.

Pri tom je vjerojatno aludirao na pjesmu „Poziv u borbu“ koju je Cetinić otpjevala 1976. godine, a njeni stihovi idu: „Bježe Nijemci, bježe i ustaše, crne horde sve se Tita plaše. On je heroj kome nema para, iz grupica on armiju stvara. Armija je od čelika jača, jer je ona iz naroda nikla.“

Zlostavljana u Jugoslaviji jer je pjevala Hrvatima u emigraciji

„U to vrijeme nisam znala ni tko mi glavu nosi, a kamoli da sam slavila nekog. I zato me se okanite i ne maltretirajte me više s nekom pjesmicom od prije 40 godina“, napisala je Cetinić i dodala da je pjesma snimljena za potrebe Štafete. Pjesma je nakon toga nekoliko puta objavljivana i brisana s Youtubea. Cetinić je objavila kako nikada nije bila članica Komunističke partije te da je je zbog pjevanja hrvatskoj emigraciji u Kanadi 1983. godine bila skidana s programa radijskih postaja.

Današnji prosvjed također je obilježio zloglasni pozdrav „Za dom spremni“, a uveličali su ga vođa prosvjeda u Savskoj 66 Đuro Glogoški te televizijska osoba Velimir Bujanec i šefica Udruge U ime obitelji Željka Markić. “Rodna konferencija (!) ide za tim da uništi ono što je najbitnije: obitelj, djecu, roditelje. Dovest će nam žene koje će biti nad Saborom, sudstvom i svim. One će zapovijedati što će se radit, biti iznad pravila i svega. Postat ćemo robovi”, objasnio je neimenovani fratar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.