Prati nas

Show

I Meri Cetinić, miljenica starijih generacija, ustala protiv Istanbulske konvencije

Velika hrvatska glazbenica Meri Cetinić pridružila se današnjem prosvjedu na splitskoj Rivi protiv HDZ-ove vlade i ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 

Objavljeno

|

Meri Cetinić (Prašina s puta, 1983.)

Miljenica nekadašnje Jugoslavije, velika hrvatska glazbenica Meri Cetinić pridružila se današnjem prosvjedu na splitskoj Rivi protiv HDZ-ove vlade i ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

„Uvodi se na mala vrata nešto što bi trebalo promijeniti hrvatsko društvo, hrvatske ljude, onako od početka, vrtića, škola pa dalje u tom nekom našem životu. Mislim da to nismo mi“, izjavila je pjevačica za RTL na Rivi okićenoj transparentima protiv navodne rodne ideologije koju u spomenutom dokumentu vide Crkva i katolički aktivisti. Kasnije se na Facebooku pohvalila kako je na Rivi bilo 50.000 prosvjednika. Doduše, to je dosta manje od 70.000 prosvjednika koje su proglasili organizatori, ali i više od 15.000 koliko je prebrojala policija.Podsjetimo, Meri Cetinić ne skriva svoj domoljubni zanos i otvoreno podupire desne i konzervativne inicijative. To je nedavno komentirao i šef Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak u trenutku dok je Cetinić iskazala nezadovoljstvo protiv micanja HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. „Zvali su  je Crvena Meri. U pravilu su politički, vjerski, nacionalni ili spolni konvertiti najglasniji. Kompleksi su zeznuta stvar“, napisao je Beljak u rujnu.

Pri tom je vjerojatno aludirao na pjesmu „Poziv u borbu“ koju je Cetinić otpjevala 1976. godine, a njeni stihovi idu: „Bježe Nijemci, bježe i ustaše, crne horde sve se Tita plaše. On je heroj kome nema para, iz grupica on armiju stvara. Armija je od čelika jača, jer je ona iz naroda nikla.“

Zlostavljana u Jugoslaviji jer je pjevala Hrvatima u emigraciji

„U to vrijeme nisam znala ni tko mi glavu nosi, a kamoli da sam slavila nekog. I zato me se okanite i ne maltretirajte me više s nekom pjesmicom od prije 40 godina“, napisala je Cetinić i dodala da je pjesma snimljena za potrebe Štafete. Pjesma je nakon toga nekoliko puta objavljivana i brisana s Youtubea. Cetinić je objavila kako nikada nije bila članica Komunističke partije te da je je zbog pjevanja hrvatskoj emigraciji u Kanadi 1983. godine bila skidana s programa radijskih postaja.

Današnji prosvjed također je obilježio zloglasni pozdrav „Za dom spremni“, a uveličali su ga vođa prosvjeda u Savskoj 66 Đuro Glogoški te televizijska osoba Velimir Bujanec i šefica Udruge U ime obitelji Željka Markić. “Rodna konferencija (!) ide za tim da uništi ono što je najbitnije: obitelj, djecu, roditelje. Dovest će nam žene koje će biti nad Saborom, sudstvom i svim. One će zapovijedati što će se radit, biti iznad pravila i svega. Postat ćemo robovi”, objasnio je neimenovani fratar.

.

Show

Oliver Mlakar: Ako me netko ne prepozna, u njemu je greška

Stvar koju ne toleriram: u informativnom programu ne smije biti lokalnog dijalekta, samo standardni hrvatski jezik. Kod neformalnih emisija lokalizmi su simpatični, ali u informativi im nije mjesto.

Objavljeno

|

Autor

Stare slike Olivera Mlakara

Najpoznatiji hrvatski voditelj i spiker, Oliver Mlakar (83) ni danas ne miruje. “Živim vrlo dinamično, nemam vremena za sjećanja na prošlost”, izjavio je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. Iz tog intervjua izdvajamo neke akcente.

O svojoj prepoznatljivosti

Može djelovati neskromno, prepotentno, ali ako me netko ne prepozna, nikada me nije vidio, nikada čuo, onda ja kažem kako je u njemu greška. To je baš čudo veliko. Pa ako me zbog ničega drugoga ta osoba ne poznaje, onda makar zbog Kviskoteke, koja je doslovce praznila ulice. Čujte, dobar se voditelj stvara, nekada se jako puno ulagalo u svaku emisiju, tek kada bi se svaki detalj doveo do savršenstva, izlazilo se vani.O ljubavnim ponudama

Ma bilo je tih ljubavnih ponuda, stizale su preko porukica ostavljenih na radnom stolu. Dolazile su telefonom, preko prijatelja, kolega. Ali nije tu bilo kruha, uvijek je bila i postojala samo moja Dunja. Sve te ponude, sve je to bilo u stilu – uzalud vam trud svirači. Bio sam čvrstog karaktera, neumoljiv. I tada i sada svoju sam obitelj čuvao kao kap vode na dlanu. Veliku popularnost nikada nisam koristio, ni tada ni sada. Ali, jesam, osjećao sam je.

O današnjem televizijskom programu

Baš sam neki dan pročitao nešto vezano uz jedan naš plesni show, kako je to bio reklamni niz isprekidan s nekoliko plesnih sekvencija. Bilo je reklama i u moje vrijeme, ali ne ovoliko kao danas. I stvar koju ne toleriram: u informativnom programu ne smije biti lokalnog dijalekta, samo standardni hrvatski jezik. Kod neformalnih emisija lokalizmi su simpatični, ali u informativi im nije mjesto.

Nastavi čitati