Prati nas

Vijesti

Kazne za one koji se ne odazovu na preventivni pregled za otkrivanje raka?

Podsjetio je da su prije 12 godina počeli preventivni programi za karcinom dojke, debelog crijeva i cerviksa, ali, upozorio je, s relativno lošim odazivom pacijenata, posebice u njegovu području gastroenterologije. Smatra kako pacijenti ne idu na te preglede jer misle da im se to neće dogoditi, ali, istaknuo je, zloćudna bolest može se dogoditi svima.

Objavljeno

|

Tko je Milan Kujundžić?
Milan Kujundžić (foto: vlada.hr)

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da razmišlja o tome trebaju li se penalizirati oni koji ne odlaze na preventivne preglede za otkrivanje raka, što ne znači da će to odmah predložiti u nekom zakonu.

Podsjetio je da su prije 12 godina počeli preventivni programi za karcinom dojke, debelog crijeva i cerviksa, ali, upozorio je, “s relativno lošim odazivom pacijenata”, posebice u njegovu području gastroenterologije. Smatra kako pacijenti ne idu na te preglede jer misle da im se to neće dogoditi, ali, istaknuo je, zloćudna bolest može se dogoditi svima.

“Pitam vas što mislite o penalizaciji onih koji se ne odazovu na takve postupke. Možda razmisliti o nekim financijskim mjerama, da ih se privoli da razmisle o sebi i svome zdravlju”, rekao je Kujundžić sudionicima konferencije “Fight & Win – Kako se oduprijeti raku”, u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice (HDZ).

Najavio je da će se uložiti dodatna financijska sredstva u dva dodatna preventivna programa zbog velike pojavnosti karcinoma pluća i prostate, što se planira pokrenuti ove godine kako bi se omogućilo pravodobno otkrivanje tih bolesti i smanjila smrtnost.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.