Prati nas

Zdravlje

Liječnici savjetuju: Ovako se koristi marihuana

Ni u Hrvatskoj ne manjka javnih osoba koje su proteklih desetljeća jedva izlazile iz oblaka opojnog dima pa danas putem medija ohrabreni govore kako zapravo liječe zdravstvene probleme koje su u međuvremenu otkrili.

Objavljeno

|

Žene koje puše travu
foto: BigStock

Ljubitelji marihuane konačno dolaze na svoje – proces legalizacije „trave“ u medicinske svrhe događa se gotovo u cijelom razvijenom svijetu, a zagovornici tvrde da nema bolesti kod koje ovaj zeleniš ne pomaže. U pokret su se priključili i bolesni i zdravi; prvi jer se stvarno nadaju zdravlju, a drugi žele ušićariti osobnu pobjedu – zapaliti “frulu” bez da ih iza ugla vreba policajac pa prekršajni sud.

Ni u Hrvatskoj ne manjka javnih osoba koje su proteklih desetljeća jedva izlazile iz oblaka opojnog dima pa danas putem medija ohrabreni govore kako zapravo liječe zdravstvene probleme koje su u međuvremenu otkrili. No liječnici upozoravaju da medicinsku marihuanu ne bi trebalo pušiti i da njene dobrobiti, ako postoje, u tijelo ulaze s krive strane.

Da je marihuana doista opasna stvar za ljudska pluća tvrde brojni liječnici koji ističu da u njenom dimu ima sijaset opasnih tvari koje susrećemo i u dimu duhana. I zato dr. Michael Korgan, ravnatelj kanadskog Centra za integrativnu medicinu tvrdi da bi se medicinska marihuana trebala unositi rektalno, dakle kroz stražnjicu u obliku čepića.

Na taj se način apsorbira puno više aktivne tvari, bez uništavanja pluća. „Danas imamo puno proizvoda i načina unosa. Pušenje je zastarjelo i slabo je klinički primjenjivo“, misli Korgan.

I Liječnička komora Kanade poručuje da se protivi udisanju bilo kakvog dima. Većina liječnika odbija sudjelovati u kampanji za legalizaciju, jer smatra da nema kvalitetnih dokaza o djelotvornosti. Pulmolozi su nešto manje suzdržani i mahom poručuju da je štetnosti pušenja moraju ući u računicu kod legalizacije.

Kanada će ovog mjeseca razmatrati zakon o legalizaciji marihuane koja bi nadišla medicinske okvire pa se već nagađa kako će od 1. srpnja dozvoliti njenu rekreativnu uporabu. Vladajući premijera Justina Trudeaua poručuju da prvenstveno žele srušiti crno tržište trave na kojem se obrću ogromni novci.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.