Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

Ništa od ukidanja dodatnog zdravstvenog doprinosa iz mirovina

Autor: • 14. 04. 2018. • Vijesti1080 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Sastanak predstavnika Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske s predstavnicima ministarstava financija, zdravstva, rada i HZMO-a održan 12. veljače u Ministarstvu zdravstva nije urodio plodom, objavio je Glas umirovljenika.

Zahtjev umirovljenika bilo je ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa od tri posto na iznose mirovina većih od prosječne plaće i doprinosa od jedan posto na niže od prosječne. Predložen je i promjena izračuna na način da se oporezuje samo iznos koji prelazi iznos prosječne mirovine.Ministarstvo zdravstva je pisanim odgovorom odbilo takav prijedlog s pojašnjenjem kako nisu „u mogućnosti udovoljiti zahtjevu zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazi zdravstveni sustav.“

Umirovljenici su tražili i uključivanje svojih predstavnika u Upravna vijeća HZMO-a, HZZO-a i Ministarstva zdravlja, što će biti razmotreno u okviru izrade Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ili pri izradi novog Zakona. Tom prilikom predstavnici državnih institucija su pozvali SUH i MUH da se svojim prijedlozima uključe u izradu zakona, te u javno savjetovanje.

Osim toga, predložena je izmjena prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna, o čemu će se još raspravljati, u slučaju da se s takvim prijedlogom umirovljenici pojave kroz savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je upravo ušao u početnu raspravu.

 

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.