Prati nas

Aktivno starenje

Od dosade i čangrizavih žena umirovljenici bježe u disko

Sedam dana tjedno Kim se budi u pet ujutro, doručkuje sa sinom i unucima, odlazi na fizioterapiju za bolno koljeno, a potom uskače u autobus koji ga vozi u diskoteku za seniore koju svakodnevno posjećuje oko tisuću njegovih vršnjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Plesnjaci za starije
Scena iz kolateke (screenshot: CNA insider/Youtube)

Diskoteka skrivena u uličicama istočnog dijela Seula krcata je stotinama sjedokosih parova. Ponedjeljak je, a ponedjeljkom se na podiju veličine košarkaškog igrališta „razbacuju“ sjedokosi parovi.

Kim Sa-gyu (85) kaže da je to njihovo igralište. „Što bih drugo radio po cijele dane? Obitelj mi radi, a ja ne volim ići u centar za starije osobe, jer tamo svi puše.“ Do prije 20 godina, radio je kao administrator u bolnici.


Sedam dana tjedno Kim se budi u pet ujutro, doručkuje sa sinom i unucima, odlazi na fizioterapiju za bolno koljeno, a potom uskače u autobus koji ga vozi u diskoteku za seniore koju svakodnevno posjećuje oko tisuću njegovih vršnjaka.

Dnevne diskoteke „kolateke“ ne služe alkohol, a najprodavanije piće im je jogurt. Sve su popularnije zahvaljujući starećoj populaciji Južne Koreje koja nakon umirovljenja mora iznova osmisliti život. U devedesetima su kolateke bile zamišljene kao mjesta bez poroka namijenjena mladima, no preuzeli su ih starci.

Neki dolaze samo da bi izbjegli loše odnose koje imaju doma. „Moja žena mi prigovara zbog svega, i zbog toga što dišem. Volim glazbu i ovdje nikome ne smetam“, kaže sjedokosi muškarac koji se ne želi predstaviti imenom.

S druge strane, Kim In-gil kaže da mu plesanje pomogne otjerati misli o samoubojstvu. On je, naime, žrtva azijske financijske krize koja se dogodila potkraj prošlog tisućljeća.

Radnici kolateka pomažu stidljivijim posjetiteljima da pronađu partnera ili partnericu za ples, ali ih i podučavaju plesnim pokretima. No tu ne preostaje njihov posao. Ovo je idealno mjesto i za predatore koji žele upoznati i iskoristiti starije ljude.

„Ponekad vidim mlade ‘pume’ u pedesetim godinama kako prilaze starim djedicama i tobože ih žele odvesti na podij“, kaže jedna instruktorica plesa koja u takvim situacijama intervenira i mogućnost zlouporabe nemoćnijih posjetitelja prijavljuje vlasniku. No za sada, slažu se svi, kolateke čine puno više koristi, nego štete.

.

Aktivno starenje

Ljudi koji su postali uspješni tek u poznim godinama

Popisi osoba koje su puno postigle rano u životu, prilično su česti. No jedan je novinski urednik poželio upoznati ljude koji su se ostvarili tek u poznim godinama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Poznati novinski urednik Doug Murano objavio je na Twitteru zanimljivu ideju koja je u trenu postala viralna, odnosno proširila se bespućima interneta.

Kako je napisao, dozlogrdile su mu silne liste “wunderkinda” koji su jako puno postigli prije tridesete ili četrdesete godine, pa je došao na zamisao pitati svoje pratitelje na Twitteru znaju li nekoga tko je postigao nešto veliko ili zanimljivo nakon četrdesete, pedesete ili još kasnije u životu.


“Pokažite mi nekoga tko je obranio doktorat u šezdesetoj i to nakon što je prethodno sve izgubio. Ili nekog sedamdesetgodišnjaka koji je tek nedavno počeo pisati romane ispunjene pričama iz svog dugog i sadržajnog života. Dajte mi žuljevite ruke i nježna srca”, napisao je Murano.

Kako se i moglo očekivati, Twitter mu je dao ono što je tražio pa su se uskoro na njegovom profilu stale nizati dirljive priče o uspjehu u kasnijim godinama. Izdvojit ćemo neke od njih:

Anita

Približavala sam se pedesetoj i sve sam izgubila čak dva puta. Sada imam malen dom koji je sve što mi je potrebno, a svake godine zahvaljujući svojem hobiju fotografiji prikupim tisuće dolara kako bih pomogla ljudima koji, baš kao i ja nekad, kreću od nule. Uskoro mi izlazi i prva knjiga. Najvažnije što sam naučila je imati manje, a davati više.

John

2008. sam, nakon 28 godina na tom radnom mjestu, dobio otkaz. 2009. sam upisao fakultet, 2013. diplomirao sa svim pohvalama. 2014., kad mi je bila 51 godina, upisao sam doktorat koji očekujem obraniti sljedeće godine kad mi bude 57. Prije sam bio nervozna olupina koja se nigdje nije uklapala. Sada predajem studentima. Jako sam puno naučio i narastao kao osoba.

Nicky

Ja ti mogu reći ovo: moj nevjerojatni prijatelj i kolega Bob je sa 71 godinom napisao dramu i to kad je već obolio od demencije. Predstava se igra na EveryThirdMinute festivalu.

Brianna

Na fakultetu sam upoznala američku Indijanku u ranim devedesetim godinama koja je u kasnim osamdesetim upisala doktorat iz lingvistike kako bi očuvala jezik svoga plemena. Rekla mi je kako su brojni članovi njene obitelji doživjeli i više od stotinu godina, pa je ovo za nju bilo dobro vrijeme da se posveti ovako važnom poslu.

Mina

Upisala sam pravo kad mi je bilo 50 godina. Ušla sam u učionicu punu mlađarije koja je ustala misleći da sam im profesorica. Bilo mi je divno opet biti studenticom i kasnije postati odvjetnicom.

Mark

Nakon desetljeća crtanja planova po ubrusima dok je pratila moga oca u njegovim diplomatskim misijama, moja mama je diplomirala arhitekturu u 60. godini. Moj sada umirovljeni otac bio je jako ponosan zbog njenog postignuća i pripremio joj je veliku zabavu za diplomu.

Spooky

Već s 14 godina sam svirala i podučavala klavir, a nakon toga postala grafička dizajnerica. U Ameriku sam stigla s 48 godina i upisala francuski i arapski jezik i kulturu te radila kao prevoditeljica. Napokon sam se uspjela riješiti nasilnog muža i sada sam slikarica i spisateljica i život mi je san.

Jezebel

Moja mama je upisala fakultet kad joj je bilo 65 godina, a antropologiju je diplomirala kad joj je bilo 70. I to sve s čak desetoro djece u kući. Spomenite mi naporan rad i upoznat ću vas s mojom majkom.

Helen

Ponovno sam izgradila život nakon što sam izgubila oba sina. Sada su mi 74 godine i uskoro izdajemo svoju prvu knjigu naslova ‘Jesam li još uvijek majka’

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP