Prati nas

Vijesti

SDP-ovci predlažu spas za blokirane, Blokirani im odvalili šamar

Ukoliko se radi o izrazito siromašnim građanima, starim i bolesnima – povjerenstvo koje bi odlučivalo o nagodbi može i skratiti period provjeravanja.

Objavljeno

|

SDP za umirovljenike
Davor Bernardić

SDP je na konferenciji za novinare predstavio svoj prijedlog rješenja za blokirane građane. SDP-ov prijedlog ima dvije ključne točke, kazao je predsjednik stranke Davor Bernardić. To su deblokada građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe te pravedan sustav naplate – uz ukidanje kamatarenja građana i nepotrebnih troškova procesa naplate duga, prenosi HRT.

“Moramo se uhvatiti rješavanja velikog problema ovrha i blokiranih – sve dok građanima ne osiguramo primanja koja će im omogućiti normalan život, dok ne osiguramo efikasnu državnu upravu i poslovno okruženje koje ne koči rad”, poručio je Bernardić koji se na kraju svog izlaganja sjetio riječi pokojnog Ivice Račana: “Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam. Populizam je uvijek najskuplji za građane, njega plaćaju iz vlastitog džepa”. Podsjetio je kako je SDP uspješno pomogao građanima zaduženima u švicarskim francima.

Država mora podmetnuti leđa

Dva su problema, već blokirani građani i sustav koji generira blokade, kazao je Peđa Grbin. “Smatramo da treba uvesti obvezan postupak nagodbe u situacijama kad dužnik nema imovine i kad duguje manje od 10 tisuća kuna na period duži od godina dana. Postupak bi se otvorio i krenuo bi period provjeravanja od dvije godine – u kojemu se dug pokuša naplatiti. Ako do naplate ne dođe, postupak obvezne nagodbe završava i dužnik se oslobađa svih dugova”, kazao je Grbin.

Ukoliko se radi o izrazito siromašnim građanima, starim i bolesnima – povjerenstvo koje bi odlučivalo o nagodbi može i skratiti period provjeravanja. “Nema razloga da se građane maltretira, ako se ranije utvrdi da dug ne može biti naplaćen”, dodao je Grbin.

Kao najvažniju stvar Grbin je naveo da “u slučajevima obvezne nagodbe – troškovi moraju pasti na teret proračuna. Država mora podmetnuti leđa za prješavanje poblema koje je u velikom dijelu sama generirala”, dodao je. Ovisno o nagodbi i imovini dužnika – troškovi moraju biti paušalni i u razredima. Također i vjerovnike treba potaknuti da aktivno sudjeluju – poreznom politikom omogućiti da vjerovnik može otpisati dugovanje, i za to neće plaćati porez.

Grbin je još kazao kako ovršni postupak treba razdvojiti na dva dijela (opći i postupak za potrošačke obveze) – kako bi se zustavio sustav koji generira nove blokirane. “Ne može se jednako tretirati dužnik koji je počinio kazneno djelo i dužnik koji zbog neimaštine nije mogao platiti režije.”

Drugovi, vi ste uzrok problema!

“Upozoravamo da je problem ovrha i blokiranih građana eksplodirao upravo u vrijeme SDP Vlade Zorana Milanovića (na čelu države od 23.12.2011. do 22.01. 2016.). Da za krizu blokiranih najveću odgovornost, između ostalih, nose SDP-ovi ministri financija i pravosuđa, Linić i Miljanić”, reakcija je udruge Blokirani. Podsjećaju da 2011. godine dug kućanstava u Hrvatskoj još praktički ne postoji, a nakon toga je sve do 2016. na vlasti bio SDP.

“Spin je poslužio da pokrije podatak da je SDP izbrisao tajkunima čak 119,5 milijardi kuna, a iskamatario kućanstva, eliminirao zastaru te otvorio prostor bankama da prodaju dugove agencijama za utjerivanje dugova”, navode u Udruzi koja zastupa blokirane građane i ističu da se svi podaci službeni podaci FINA-e. “Vrijeme je, poštovani drugovi i gospodo za argumente. Preuzmite odgovornost i prije nego sazovete tiskovnu, provjerite pokazatelje jer vi ste glavni uzrok problema”, poručili su SDP-ovcima.

Oštar odgovor SDP-a

Na reakciju Udruge Blokirani, reagirao je i prozvani SDP. Na službenom Twitteru SDP-ovci su napisali: “Naš cilj je blokirane građane osloboditi dužničkog ropstva i zaustaviti daljnje kamatarenje.  A ovako to radi Miriam Kervatin (predsjednica Udruge Blokirani, op.ur.) kandidatkinja na listi HDZ-a za VIII. IJ: ‘Neizmjerno mi je drago što sam upoznala gospodina Karamarka i vidjela njegovo veliko srce i ljudsku notu.'”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.