Prati nas

Vijesti

Poskupljuju državni i županijski domovi

Realni trošak usluge smještaja, odnosno prosječni trošak po korisniku, može biti i dvostruko veći od cijene koju županijski  domovi za starije naplaćuju svojim  korisnicima.

Objavljeno

|

Koliko košta umorvljenički dom?
foto: BigStock

Cijene smještaja starijih i nemoćnih osoba u domovima čiji je osnivač država, odnosno u decentraliziranim domovima koje su osnovale županije, uskoro će rasti, javlja Novi list.

Potvrdilo je to Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, objašnjavajući da troškovi života utječu na rad domova čije su cijene smještaja formirane još prije petnaestak godina.U izradi je sveobuhvatna analiza ostvarivanja prava starijih osoba u sustavu socijalne skrbi, kažu u Ministarstvu. Nakon toga će se izraditi normativni prijedlog vezan uz utvrđivanje jasnijih kriterija na ostvarivanje prava na dugotrajni smještaj starijih osoba u novom Zakonu o socijalnoj skrbi. Njegovo donošenje očekuje se iduće godine.

Subvencije iz državnog i lokalnog proračuna

Za većinu umirovljenika plaćanje doma iz vlastitih prihoda nemoguća je misija, stoga dio troškova pokriva država, kao i lokalni proračuni. Tako je država za neometan rad decentraliziranih domova, koji se financiraju i iz vlastitih sredstava te lokalnih proračuna, u ovoj godini osigurala 164,5 milijuna kuna ili 11,4 milijuna kuna više nego lani.

Samo ministarstvo ne ulazi u konkretne cijene domskog smještaja, već navodi kako je cijena usluge smještaja, koja se naplaćuje korisnicima smještenim u županijskim domovima za starije – neovisno o tome je li korisnik smješten temeljem rješenja centra za socijalnu skrb ili temeljem privatnog ugovora, znatno je niža od iznosa realnog troška usluge.

„Tako realni trošak usluge smještaja, odnosno prosječni trošak po korisniku, može biti i dvostruko veći od cijene koju županijski  domovi za starije naplaćuju svojim  korisnicima“, navode iz Ministarstva. Istodobno napominju kako će razliku do utvrđene  cijene pokrivati iz proračuna „onim korisnicima koji zbog eventualnog povećanja cijena ne bi imali dostatne prihode za podmirenje troškova smještaja, a zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko im je potrebna pomoć i njega druge osobe“.

.

Vijesti

Pakrac stimulira udomljavanje pasa dotacijom od 1.000 kuna

Grad Pakrac sa svakim udomiteljem sklapa ugovor, udomitelj mora poštovati Zakon o dobrobiti životinja, a službenici Grada uvijek imaju pravo nadzora.

Objavljeno

|

Autor

Od početka ožujka do polovine svibnja iz Skloništa za životinje na Bučju udomljeno je 9 pasa temeljom gradske odluke o naknadi za udomljavanje pasa kojom svaki udomitelj psa iz tog skloništa dobiva jednokratnu naknada u iznosu od tisuću kuna, piše Pakrac.hr.

Pored toga, četiri predmeta su u postupku, rekao je Darko Miletić, zaposlenik gradske uprave koji radi na provođenju programa. Da mjera daje rezultate ukazuje podatak da je u ta nepuna tri mjeseca već sada udomljavanje višestruko uvećano. Naime, prema iskustvima iz prethodnih godina u Hrvatskoj je godišnje iz skloništa na Bučju udomljeno je tek nekoliko pasa, a svi ostali u Njemačkoj.Kroz tih 13 postupaka novi dom je na području Pakraca pronašlo ili će ga uskoro dobiti sedmero pasa, dok su ostali udomljeni u Lipiku, Okučanima i Kaptolu. Miletić, koji je inače i pokretač ove mjere, ne misli da je povećan interes za udomljavanje pasa iz skloništa na Bučju isključivo odraz te materijalne stimulacije od tisuću kuna već da je ono prvenstveno posljedica veće posvećenosti tom problemu u medijima.

Grad Pakrac sa svakim udomiteljem sklapa ugovor, udomitelj mora poštovati Zakon o dobrobiti životinja, a službenici Grada uvijek imaju pravo nadzora. U skloništu na Bučju je trenutno u ponudi 49 pasa, a nekoliko ih je još u karanteni.

Nastavi čitati