Prati nas

Vijesti

Poskupljuju državni i županijski domovi

Realni trošak usluge smještaja, odnosno prosječni trošak po korisniku, može biti i dvostruko veći od cijene koju županijski  domovi za starije naplaćuju svojim  korisnicima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Koliko košta umorvljenički dom?
foto: BigStock

Cijene smještaja starijih i nemoćnih osoba u domovima čiji je osnivač država, odnosno u decentraliziranim domovima koje su osnovale županije, uskoro će rasti, javlja Novi list.

Potvrdilo je to Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, objašnjavajući da troškovi života utječu na rad domova čije su cijene smještaja formirane još prije petnaestak godina.


U izradi je sveobuhvatna analiza ostvarivanja prava starijih osoba u sustavu socijalne skrbi, kažu u Ministarstvu. Nakon toga će se izraditi normativni prijedlog vezan uz utvrđivanje jasnijih kriterija na ostvarivanje prava na dugotrajni smještaj starijih osoba u novom Zakonu o socijalnoj skrbi. Njegovo donošenje očekuje se iduće godine.

Subvencije iz državnog i lokalnog proračuna

Za većinu umirovljenika plaćanje doma iz vlastitih prihoda nemoguća je misija, stoga dio troškova pokriva država, kao i lokalni proračuni. Tako je država za neometan rad decentraliziranih domova, koji se financiraju i iz vlastitih sredstava te lokalnih proračuna, u ovoj godini osigurala 164,5 milijuna kuna ili 11,4 milijuna kuna više nego lani.

Samo ministarstvo ne ulazi u konkretne cijene domskog smještaja, već navodi kako je cijena usluge smještaja, koja se naplaćuje korisnicima smještenim u županijskim domovima za starije – neovisno o tome je li korisnik smješten temeljem rješenja centra za socijalnu skrb ili temeljem privatnog ugovora, znatno je niža od iznosa realnog troška usluge.

„Tako realni trošak usluge smještaja, odnosno prosječni trošak po korisniku, može biti i dvostruko veći od cijene koju županijski  domovi za starije naplaćuju svojim  korisnicima“, navode iz Ministarstva. Istodobno napominju kako će razliku do utvrđene  cijene pokrivati iz proračuna „onim korisnicima koji zbog eventualnog povećanja cijena ne bi imali dostatne prihode za podmirenje troškova smještaja, a zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko im je potrebna pomoć i njega druge osobe“.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP