Prati nas

Vijesti

Putin za raspad Jugoslavije optužio Washington

Oštro i uvredljivo prosvjedno pismo američkom veleposlaniku u Hrvatskoj poslao saborski zastupnik Ivan Pernar koji otvoreno simpatizira rusku politiku i nisu mu strana gostovanja na ruskim propagandnim kanalima.

Objavljeno

|

Zašto je Jugoslavija bila bolja?
Lepa Brena, spot Jugoslavenka, 1989. (screenshot: Youtube)

Na službenim stranicama ruskog predsjednika Vladimira Putina objavljena je oštra izjava, a protiv savezničkih napada, predvođenih Sjedinjenim Državama, na kemijska postrojenja i skladišta bojnih otrova u Siriji.

Zanimljivo, u svojoj se službenoj objavi Putin dotaknuo i propale Jugoslavije za čiji kraj ruski moćnik optužuje upravo Washington. „Trenutna eskalacija u Siriji je destruktivna za cijeli sustav međunarodnih odnosa. Povijest će ispraviti stvari, a Washington već nosi odgovornost za krvave događaje u Jugoslaviji, Iraku i Libiji.“Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova već je dalo podršku savezničkim snagama (SAD, Francuska i Velika Britanija), dok je oštro i uvredljivo prosvjedno pismo američkom veleposlaniku u Hrvatskoj Robertu Kohorstu poslao saborski zastupnik Ivan Pernar (Živi zid). Riječ je o populističkom zastupniku sklonom teorijama urote koji otvoreno simpatizira rusku politiku i nisu mu strana gostovanja na ruskim propagandnim kanalima.

.

Vijesti

Zaposleni umirovljenici: Sve ih je više, no ne žele javno istupati

Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna.

Objavljeno

|

Autor

Do kada moram raditi?

Priča o umirovljenicima koji rade, u Hrvatskoj kao da je tabu tema. Do javnosti dopiru brojke i statistički podaci, ali o novom trendu nerado govore i poslodavci i zaposlenici. Svima je nekako nelagodno, valjda zbog činjenice da većina ljudi koji opet rade od mirovine ne može živjeti, pa u mirovini rade – da bi živjeli, piše Slobodna Dalmacija.

“Odradila sam uvjete do pune mirovine i prihvatila sam, nakon toga, kao umirovljenica raditi četiri sata u privatnoj poliklinici. Financijski aspekt je u drugom planu. Ne tjera me nužda, nego želja da ostanem aktivna uz osjećaj da sam sposobna za posao u kojemu mogu još dosta dati. Meni je ovo nastavak normalnog života, s time da mi je sada lagodnije nego prije jer imam više slobodnog vremena, a još uvijek radim. To je jedan lijepi prijelaz prema pravoj mirovini. Preporučila bih to svakome tko može”, kaže poznata splitska liječnica, ne želeći se javno eksponirati.Motivi novozaposlene umirovljenice u jednom maloprodajnom trgovačkom lancu ponešto su drugačiji. Nije, kaže, od onih što su jedva dočekali mirovinu da se riješe obveze svakodnevnog odlaska na posao. Osjeća se zdravom i sposobnom pa zašto ne bi radila ako se pruža prilika. Ali, to nije sve. “Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna”, kaže Slobodnoj ova trgovkinja, koja također inzistira na anonimnosti.

Od siječnja ove godine broj zaposlenih umirovljenika eksplodirao je te se u tri mjeseca gotovo udvostručio broj zaposlenih na četiri sata dnevno u odnosu na kraj 2018. godine – s 5.138 na gotovo 9.000 do kraja ožujka.

Nastavi čitati