Prati nas

Mozaik

Tito je prijetio samoubojstvom u slučaju amputacije noge

Amputacija je uslijedila prekasno. Titove zadnje riječi bile su: ‘Što sve to znači’. Nakon toga je spojen na respirator uz izazivanje umjetne kome. Preminuo je 4. svibnja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Od čega je umro Tito?
Josip Broz Tito u KB Ljubljana

Liječnik Josipa Broza Tita Milomir Stanković objavio je u knjizi „Tito između života i smrti“ posljednje Maršalove riječi. Uz Titovu bolesničku postelju u Ljubljani probdio je 6 mjeseci i za to vrijeme nije vidio svoju obitelj koja je ostala u Beogradu. Bio je to njegov tajni zadatak.

Za RTS je ispričao da je on prvi uspostavio Titovu dijagnozu nakon koje je uslijedila, kaže, prekasna amputacija noge. „Radilo se o okluzivnoj angiopatiji koja nije bila posljedica dijabetesa. To je bilo na bedrenoj arteriji i bila mu je ugrožena noga. Ja sam bio odgovoran i nešto sam morao učiniti pa sam ga pokušao nagovoriti da ga pregleda liječnički konzilij“, kaže Stanković.


Tito je odbijao dijagnozu no bol u nozi ga je natjerala da ga pregledaju dva liječnika, jedan s istoka, a drugi sa zapada. Oni su, rekao je Stanković, zaključili da je Maršal u dobrom stanju, ali da noga nije dobro. Predložili su mu premosnicu uz navod kako će, ne uspije li ta operacija, uslijediti rezanje noge. „Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi“, rekao je Tito.

„Kad je morao ići u bolnicu, sakrili smo mu pištolj koji je tajno čuvao”, kaže Stanković. “Terapiju koja ne djeluje produljivali su unedogled. I sve je bilo tako dok se noga nije osušila, kad se osušila, ona je otrovala organizam.”

Amputacija je uslijedila prekasno. Titove zadnje riječi bile su: „Što sve to znači“. Nakon toga je spojen na respirator uz izazivanje umjetne kome. Preminuo je 4. svibnja 1980.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP