Prati nas

Vijesti

Umirovljenici, ne sjedite doma, zatražite sve što vam pripada

Tražimo povećanje mirovina umirovljenicima – utvrditi model pravednijeg određivanja i usklađivanja vrijednosti mirovina, koji će spriječiti pad njihove kupovne moći i podići udio u prosječnoj plaći te poboljšati materijalni status umirovljenika.

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Mislite li da se od prosječne mirovine može živjeti? Želimo dostojanstvenu starost. A vi? Pridružite se prvomajskoj prosvjednoj povorci “Za reforme za ljude” koja kreće,

1. svibnja 2018., u 11 sati

ispred Radničkog doma u Zagrebu. Hodat će se sve do Maksimira. Prosvjed organiziraju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske. Hodajte u povorci Sindikata, a ako vam je teško hodati od Radničkom doma, pridružite joj se u 11.15 na ulazu u Maksimir.

Tražimo reforme za ljude – reforme koje idu u korist svih građana, a ne samo kapitala i privilegirane “elite”, reforme koje će osigurati kvalitetniji život i ostanak ljudi u Hrvatskoj.

Tražimo

Snižavanje dobi za odlazak u mirovinu – ukidanje zakonske odredbe o povećanju dobi na 67 godina i postepeno snižavanje dobi umirovljenja sukladno rastu društvenog bogatstva.

Penaliziranje poslodavaca, a ne radnika – protiv povećanja penalizacije radnika zbog prijevremenog umirovljenja, zato što to, u pravilu, nije njihov dobrovoljni izbor, nego počesto rezultat diskriminacije starijih radnika od strane poslodavaca.

Svođenje reda u prihode mirovinskog sustava – održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina osigurati suzbijanjem sive ekonomije uključujući neprijavljeni rad, nadzorom nad primjenom zakona i kolektivnih ugovora, rastom zaposlenosti i plaća te razdvajanjem radničkih i povlaštenih mirovina u zasebne fondove.

Povećanje mirovina umirovljenicima – utvrditi model pravednijeg određivanja i usklađivanja vrijednosti mirovina, koji će spriječiti pad njihove kupovne moći i podići udio u prosječnoj plaći te poboljšati materijalni status umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.